
Un jurnalist de la Washington Post a testat agentul AI Operator al ChatGPT și a avut ceva surprize – de pildă, o gaură apărută în bugetul familiei, dovadă că inteligența artificială pentru uz individual este încă la vârsta copilăriei în unele cazuri.
Ca o explicație colocvială, un agent AI este un software/sistem antrenat să rezolve autonom anumite sarcini. Chatbot-ul gata să converseze cu noi pe site-ul unui magazin online este un agent AI, de exemplu.
Jurnalistul nostru a testat așadar Operator, accesibil deocamdată experimental doar abonaților premium ChatGPT din Statele Unite. Funcționează ca un asistent personal pregătit să lucreze independent în numele utilizatorului (rezervă-mi două bilete la teatru – de exemplu) mai degrabă decât să răspundă doar la întrebări sau să genereze imagini.
Prima sarcină: găsește-mi un abonament mai convenabil la internet
„Am tastat: Intră în contul meu Comcast Xfinity și vezi dacă poți să-mi găsești un plan de internet mai puțin costisitor” – povestește jurnalistul.
„Odată ce Operator s-a conectat la contul meu Comcast (a cerut userul și parola), i-a luat aproximativ două minute să facă ceva incredibil: a găsit o modalitate de a economisi bani. Un fel de. A spus că a identificat un plan alternativ de internet pentru 13 dolari pe lună. Mi s-a părut extrem de puțin, pentru că acum plătesc 68 de dolari. Am verificat și am constatat că, de fapt, Comcast spunea că noul plan ar însemna minus 13 dolari la tariful lunar în comparație cu planul meu actual. Lui Operator îi scăpase semnul minus pe care nu a știut cum să-l interpreteze.
I-am cerut apoi să-mi dea prețul total, inclusiv taxele și comisioanele. A rezolvat corect această sarcină și m-a avertizat că tariful mai scăzut cu 13 dolari va crește cu 16 dolari după o perioadă de grație. De data asta, s-a dovedit destul de inteligent, pentru că s-a priceput să analizeze și această notă scrisă de Comcast cu litere mici.”
Eșec: Operator s-a dus la cumpărături
„I-am cerut apoi lui Operator să găsească cea mai ieftină duzină de ouă din zona mea și i-am dat adresa” – povestește mai departe jurnalistul. (În Statele Unite este o problemă cu acest produs din cauza gripei aviare.)
Pentru a-și efectua căutarea, Operator mi-a cerut datele mele de autentificare pentru serviciile de livrare a cumpărăturilor. Nu m-am gândit la asta pe moment, dar astfel Operator a primit acces și la cardurile de credit pe care le înregistrasem la aceste servicii.
Câteva minute mai târziu, am primit, pe telefon, o alertă de la aplicația unui card de credit. Tocmai făcusem o achiziție la un magazin online. Adică nu eu, ci Operator, deși nu-i spusesem să cumpere ouă, ci doar să le găsească pe cele ieftine.
Operator găsise o duzină de ouă albe la prețul de 13,19 dolari – mai mult decât dublu față alte magazine. Din motive neclare, le-a cumpărat, adăugând un bacșiș de 3 dolari și o taxă de prioritate de 3 dolari, pe lângă taxa de livrare de 7,99 dolari, taxele de serviciu de 4 dolari și taxa de 25 de cenți pentru pungă.”
Prețul total pentru o duzină de ouă a ajuns astfel la suma astronomică de 31 de dolari, adică 2,6 dolari un ou.
(din Civilization #399)