Închide

Ce vrei să cauți?

romanii si Renasterea

Alex are dreptate in tot ceea ce scrie despre Florenta. un oras fantastic, in care traiesti tot timpul uimirea de a vedea live capodoperele Renasterii pe care le cunosti din pozele manualelor de istorie.

un oras cu vinuri fabuloase, mancaruri fine si magazine cu haine incredibil de reusite.

un oras fantastic, cotropit insa de romani. Unii fac treaba buna acolo, ca orice european care s-a hotarat sa munceasca in alta tara, altii ne fac de ras.

in mare, romanii din Florenta se impart, dupa observatiile proprii, in 3 mari categorii:

1. cersetoarele tiganci. cu fuste largi, smechere, agita in fata turistilor, veniti sa vada realizarile lui Brunelleschi, Donatello sau Michelangelo, pahare soioase culegatoare de monede. creaturile astea cu pasaport de romania sunt incredibil de insistente, put si se milogesc absolut penibil. le intalnesti in orice zona de interes turistic. o adevarata armata jegoasa made in romania.

2. muncitorii fara noroc, prosti sau abia veniti. probabil ca sunt mii de romani in Toscana, majoritatea muncind din greu. sunt si multi altii care bat strazile fara nici un rost. daca te plimbi e imposibil sa nu auzi vorba romaneasca presarata abundent cu „ce pula mea”. amarati,  dezorientati, vizibil infometati. unul din locurile de intalnire: in spatele Capelei Medici. se aseaza pe pietrele vechi de cel putin o jumatate de mileniu si beau bere de la „alimentara”.

3. chelneri si barmani in restaurantele de lux. nu e indicat sa barfesti serviciile chelnerilor la Florenta. s-ar putea sa iti raspunda in romaneste. romance si romani, eleganti, vorbitori buni de italiana si engleza, pot fi intalniti in destule baruri si restaurante. nu se reped prosteste la tine daca aud limba materna dar iti sugereaza discret si cu bucurie  ca poti comanda si in romana.

revin. 

Articole populare Ultima luna

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. si inca nu am scris nimic 😀

  2. Imi plac descrierile turistice, eu insumi fiind un mare pasionat de calatorii.
    Astept, astept, astept.

  3. Alex, nu e indicat sa povestesti chiar tot 🙂

    Cristi, acorda-mi un ragaz!

  4. dupa cum ma cunosti, stiu ce sa povestesc 🙂
    sau nu ? 😀

Adaugă comentariu