Am pastrat vreme de doua saptamani, in computer, o stire de care mi-a fost oarecum inconfortabil sa ma ating. O stire preluata de publicatii serioase, dar care suna a tabloid: David Levy si-a dat doctoratul in inteligenta artificiala in toamna asta, la Universitatea din Maastricht, cu tema “Love and Sex with Robots”. Universitatea este una serioasa (am avut si eu o bursa in vara lui 2000 acolo, pe teme de internet, iar profesorul incepea fiecare curs cu un citat dintr-un filozof antic).
Evident, dl Levy nu e un nebun ratacit prin sala de cursuri, ci un cercetator care a urmarit dezvoltarea inteligentei artificiale si a robotilor. |ntre altele, e maestru international de sah si a conceput cateva soft-uri de succes destinate acestui joc pe computer.
Ce observa el: robotii au inceput ca masini inteligente care executau anumite operatiuni in uzinele auto, moment in care nu se punea problema interactiunii cu omul. Apoi au aparut robotii-caini ( Aibo, e un exemplu). Acum, sunt perfectionati roboti care au grija de batrani.|n ultimii 20 de ani, gradul de interactiune a oamenilor cu robotii a crescut asadar serios.
Astfel ca, pornind de la acesta observatie, dr. Levy face o predictie: inteligenta artificiala va avansa atat de rapid in urmatorii ani, incat oamenii se vor casatori cu roboti prin anii 2050.
Dupa acest enunt, cercetatorul merge mai departe cu diverse scenarii : conversatiile rafinate, sexul si tandreturile cu robotii vor deveni intamplari banale.
Eu unul n-am de gand sa merg mai departe cu previziunile.
Nu sunt excesiv de pudic, dar totusi : tehnologie, tehnologie, dar nici chiar asa.

acesta este editorialul semnat victor kapra in numarul pe decembrie al revistei go4it! care va aparea martea viitoare

4 Comments

  1. …bine ca noi nu mai apucam timpurile-alea… 🙂

  2. sa ramanem la cyber sex pana la urma, macar e cu oameni adevarati…si nu a fost inventat de oameni, ci exista dintotdeauna, internetul si tehnologia nu l-au facut decat mai avansat :))

  3. Asimov saracu’… Ce-o zice el acu’? Gladia Solaria si robotul din dotare 🙂

  4. fetelor, eu zic sa nu ne facem griji…de ce sa punem raul inainte? Poate-o sa fie chiar mai bine!? 😉

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close