Închide

Ce vrei să cauți?

util in vremuri de criza pentru site-urile de stiri

in paraliticul, dar vioiul online romanesc au aparut in ultimii ani o puzderie de site-uri de stiri. visul initiatorilor il stim cu totii: sa devina milionari in euro sau dolari si sa se retraga bogati la 35 de ani. bieti naivi! 
totusi, o precizare: nu au fost chiar toti naivi, dovada ca unii au reusit sa atraga investitori . investitori care au facut bani in economia traditionala si si-au inchipuit ca se pricep si la online.

sa privim un pic peisajul site-urilor de news din romania.
unele sunt declinari reusite sau cel putin cinstite ale unor produse  apartinand mass-media traditionale, altele s-au nascut exclusiv online.
acestea din urma, neavand resursele si know-how-ul presei clasice, au improvizat cum au putut: cu “redactori” adunati de pe strada si cu sefi aproximativi in meserie. destul de multe dintre aceste site-uri au apelat tiganeste la metode penibile de afirmare: furt  nerusinat de continut si spam.
este notoriu cazul unui site de stiri, in care este implicat un interesant investitor, care site avea tupeul sa isi faca promovare in online pe baza continutului furat.  ca sa fiu mai clar, prelua cu obraznicie, fara drept ,un articol reusit din revista X sau publicatia regionala Y si construia bannere cu lead-ul articolului furat pe care le plasa pe diverse alte site-uri pentru promovare proprie.

toate aceste pungasii au  un singur scop: TRAFICUL. trafic, gandit ca o valoare care in viitorul apropiat  va aduce cash din advertising si/sau achizitii. dar cum online-ul este populat de diverse VIP-uri cel mai adesea destul de lipsite de substanta si mai degraba produse ale unui PR abil, piata de advertising, investitiile si monetizarea in general s-au dovedit de-a dreptul scheletice fata de sperante si declaratii.

si lucru esential: peste tot acest peisaj trist al online-ului romanesc a venit CRIZA…

cred ca in atare conditii, site-urile care nu au in spate publicatii si televiziuni profitabile si care nu au reusit sa deprinda exercitiul productiei de continut valoros au zilele numarate, chiar daca unele inregistreaza un numar de unici semnificativ. (vorba cuiva, si la ce le foloseste!?).
chiar si sa tii doua-trei  “dactilografe” pe post de editor, cu insarcinarea sa fure cu copy-paste si sa prelucreze minimal stiri si articole de pe site-urile serioase din .ro, se va dovedi, nu peste multa vreme, extrem de costisitor in lipsa unor venituri din advertising. care venituri, dati-mi voie sa fie pesimist,  nu vor veni foarte curand. si cand ai investit gros pana acum fara rezultat, parca te apuca nervii sa mai dai fie si cateva sute de euro in plus!

Break, pentru ca anumite comportamente descrise mai sus ( furt de continut, spam, impostura) nu au absolut nicio legatura cu speta de mai jos. repet, nicio legatura. site-ul de care voi pomeni in continuare a facut eforturi sa construiasca un continut onorabil si cred ca a respectat ireprosabil, atat cat l-am urmarit,  deontologia.
insa fac referire la respectivul site pentru ca, in aceste conditii economice dramatic schimbate in criza, poate indica la ce sa ne asteptam in viitorul destul de apropiat.

 
imi trecuse pe la ureche un zvon. apoi am aflat ca doi editori web au ajuns peste noapte someri. nu cunosc motivele pentru care cei doi si-au pierdut slujba si nici nu conteaza in aceasta poveste cine e “vinovatul”.
in plus,  pornesc de la principiul ca daca esti cu adevarat bun, chiar si in vremurile de criza ai sansa sa iti gasesti de lucru. mai ales in online. daca nu, nu.

dar m-a interesat, din punct de vedere al tendintelor, povestea si am trimis un mail proprietarului bizcity.ro, care cu amabilitate mi-a raspuns imediat, desi  nu am avut ocazia sa discutam pana acum.
pentru a nu denatura in niciun fel nuantele, imi permit sa transcriu integral corespondenta prin e-mail, mai ales ca nu am fost avertizat in privinta unor aspecte off the record.

Stimate Domnule Rachad,
 
Numele meu este Victor Kapra, sunt jurnalist specializat in IT&C, dar nu in aceasta calitate indraznesc sa va deranjez, ci in cea de blogger (
www.victorkapra.ro).
 
As vrea sa verific cateva informatii despre Bizcity.ro
 
1. Este adevarat ca ii schimbati orientarea din site de continut ( Economic News) in site de servicii? Ce fel de servicii?
2. Este adevarat ca redimensionati echipa editoriala?
3. Cum credeti ca va afecta criza economica site-urile de stiri din Romania?
 
Va multumesc pentru amabilitate,
 
Victor Kapra 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Dear Victor, you should not believe everything you are told… I am sorry to disapoint you with my short answers:
1. Nu este adevarat.
2. Nu este adevarat. Vreau sa schimb (in bine sper) output-ul editorial, dar nu am toate raspunsurile in acest moment.
3. The crisis will just help the online media, as marketers (hopefully) will find internet more cost effective than traditional media. Oricum orice criza ajuta sa faci curat in business-ul tau, sa urmaresti prioritatile in mod mai clar.

Something new? Rockmedia launched www.afloo.ro, though we are still playing around. Development was done together with MB Dragan.

If I have a story, something more interesting, I will be more than happy to share it with you, but in this moment, we are just working things out.

Rachad

voi reveni.
un articol pe o tema asemanatoare

Articole populare Ultima luna

2 comentarii Adaugă comentariu

 1. Imi iau libertatea de a raspunde, atat cat stiu si pot, la intrebarile tale, chiar daca nu mi-au fost adresate.
  BizCity a ajuns, in ultimele doua luni, la o echipa de doar sapte persoane, plus un project manager numit pe considerente care imi scapa, a carui eficienta s-a vazut in moartea clinica a site-ului.
  Apropo de cat de adevarat este ca se redimensioneaza echipa editoriala, redactorul sef, cei doi editori si jurnalistul pe imobiliare au plecat, impinsi de la spate de un acces la mail taiat, niste salarii intarziate cu saptamanile si amenintarea neplatii zilelor de concediu. Au mai ramas trei juniori, doi pe cale de a pleca in zilele care urmeaza.
  Pentru planurile de viitor, va fi suficient un junior care sa faca revista presei, cat sa tina site-ul pe pilot automat.
  Cat despre sanatate si criza, te las sa ghicesti cine a spus asta:
  „I thought things would go differently, but unfortunately this is the simple reality: there is no more money”

Adaugă comentariu