Închide

Ce vrei să cauți?

Banca Nationala si Ministerul Finantelor umbla la site-uri

Concomitent,  Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Finantelor Publice s-au hotarat sa umble la site-urile/portalurile proprii.

Ministerul Finantelor a comunicat “ lucrari de intretinere pe portalul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, n.m.) si pe anumite sectiuni ale site-ului MFP”.

Ministerul Finantelor - site-anunt
La randul sau, Banca Nationala va lansa maine dimineata (luni) noul site.

Vom afla fara indoiala de la ziaristii specializati cum gandesc aceste institutii (fundamentale, in aceasta situatie de criza) utilizarea Internetului, dar pana atunci poate merita sa facem cateva observatii rapide legate de cele doua site-uri, asa cum se prezinta ele acum, inainte de  facelift, relansare sau ce vor pati. Un diagnostic mai amanuntit ar scoate la iveala, fara indoiala, multe alte “beteșuguri” :

Cum e institutia, asa e si site-ul.
Prezentele pe internet ale celor doua institutii sunt groaznice si nu indeamna deloc la informare si comunicare. Ai crede ca site-urile BNR si MFP sunt victimele subconstientului functionarilor proprii care par ca au mereu ceva de ascuns fata de contribuabili si cetateni.


Fonturile folosite sunt meschine (mai ales in cazul Ministerului Finantelor).

Site-urile sunt aglomerate, nu respira, naucindu-i chiar si pe cei care sunt obisnuiti cu net-ul.

Fondul albastru pe care sunt asezate textele pe actualul homepage al BNR este obositor.

Logica dupa care este organizat continutul pare cea a unui om distrat care mereu isi mai aduce aminte ca trebuie sa adauge cate ceva.

Cele doua institutii nu par sa aiba chef sa comunice cu cetatenii: pe actualul site al BNR lipseste cu desavarsite butonul “contact” ( vedem maine daca va aparea :), iar pe site-ul MFP acesta este pitit undeva in al doilea ecran.

Pozele de pe actualul portal al ANAF (cel vechi, deocamdata) sunt incredibil de meschine, par facute cu telefonul mobil cu camera de 1MP, imprumutat de la paznicul institutiei. Sa vedem cum vor arata pozele pe portalul cel nou, dar banuiesc ca tot asa.

site ANAF

Despre continut, ce sa mai vorbim: copy-paste dupa comunicate in limba de lemn, plictisitoare si cu sunet de doaga sparta.
Si e de mirare pentru ca, de pilda, Mugur Isarescu este un bun vorbitor si si un excelent autor de eseuri pe teme economice. As da ca exemplu discursul recent de la Cluj, pe care nu se stie din ce motive subalternii domniei sale l-au ascuns cu maiestrie in site-ul BNR, de parca ar fi document strict secret.

Concluzia dupa o vizita extrem de sumara: site-urile arata precum institutiile care le-au nascocit, adica mai bine sa nu ai de a face cu ele, iar daca totusi esti silit sa le treci pragul, simti o nevoia acuta sa pleci cat mai repede.

Pentru contrast: haideti sa vedem si cum arata un astfel de portal intr-o tara zdravana la cap si sa luam ca exemplu “BNR-ul” nemtesc, in speta Deutsche Bundesbank.

E o diferenta, nu? Structura buna, peisaj aerisit, eleganta in design, logica etc etc. Si culmea indraznelii, bancarii nemti au descoperit si chestii misterioase pentru functionarii romani, cum ar fi RSS.

Asteptam cu interes, maine, luni, noile ispravi in refresh-ul online ale BNR si MFP.

UPDATE: Noul site al BNR arata asa. Ce parere aveti?

Site-ul BNR la 8 martie 2009:

site BNR 08.03.2009

Site-ul Ministerului Finantelor Publice la 8 martie 2009:

site Ministerul Finantelor 08.03.2009

Articole populare Ultima luna

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si pe site-ul Politiei se umbla. Mai nou ar trebui ca unele linkuri sa trimita catre PolitiaCapitalei.ro care, guess what? Nu merge. Probabil se umbla si la asta.

  2. #2 Comentariu nou

    Adresa site-ului BNR este http://www.bnro.ro/, asa ca nu-i de mirare ca iti intra pagina de service unavailable pe link-ul pe care-l oferi.

  3. un mic usability test (1/2 de ora) si rezulatatul lui despre site-ul nou BNR aici: http://anabulgar.blogspot.com/2009/03/noul-site-bnr.html – tu ai intrebat ce parere avem, ti-am raspuns. 🙂

  4. #4 Comentariu nou

    Imi place mult tema voastra! Bine faceti ca abordati problema. Va multumesc. georgeh.ro@gmail.com

Adaugă comentariu