Închide

Ce vrei să cauți?

Cum ar fi sa ti se interzica youtube-ul?

Saptamana trecuta, noaptea tarziu, intr-un hotel de Istanbul, primesc un sms : “ Uita-te si tu la chestia aia de la RoNewMedia pusa pe youtube si zi cum e”.
OK. omul de serviciu care imi carase valiza in camera imi daduse un biletel pe care era trecuta o parola. “Internet, free”- imi spusese,  inainte de a inchide usa.
Intr-adevar, laptopul s-a conectat imediat la net. Tastez youtube.com si imi  apare urmatorul mesaj:

youtube
Ma gandesc ca hotelul a restrictionat accesul pentru economie de trafic. Apoi dau cautarea pe Google.
Si aflu astfel in  Turcia accesul la YouTube e interzis prin lege.
Principala cauza a banarii, care dureaza cu intermitente de vreo doi ani: filme insultatoare la adresa parintelui Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, mort acum 80 de ani.
Turcia nu este singura tara care interzice accesul la portalul video. Din lista mai fac parte Armenia, Maroc, Pakistan, Thailanda, Iran, Siria si, bineinteles, China.
Oricat as fi de optimist, cred ca zilele libertatii absolute pe internet, asa cum le gustam acum, sunt numarate. Precedentul este deja creat.

Altfel, Istanbulul ramane acelasi oras fascinant:

istanbul.bosphorus 

tot despre Istanbul, de acum un an.

 

Articole populare Ultima luna

12 comentarii Adaugă comentariu

  1. Aș zice că dimpotrivă, internetul împinge țările astea să fie din ce în ce mai progresive și să realizeze că cenzura nu funcțioeanză.

    Mai bine privești jumătatea plină a paharului. În parte din timp youtube nu este blocat, iar atunci când este blocat crează awarness, presiune din partea cetățenilor și a presei care devin dintr-o dată conștenți de cenzură.

    De exemplu, vezi ce s-a întâmplat cu Bahrain și Google Earth.

  2. Vivi: Salut, sa speram 🙂

  3. #3 Comentariu nou

    dap, si eu am fost la fel de uimit acum 2 luni …

  4. Şi ce e rău în asta? Că turcii ştiu să îşi respecte valorile şi să ia măsuri împotriva celor care le împroaşcă?

  5. Poti sa iti aperi valorile si altfel decat prin cenzura. De pilda, pe mine m-au amuzat razboaiele in clipuri de pe youtube dintre romani si unguri sau dintre romani si bulgari 🙂

  6. La fel de tare o să vă amuze şi posibilele lupte de stradă dintre români şi unguri, pe tema autonomiei?

  7. Relax, n-or sa fie niciun fel de lupte 🙂

  8. De unde ştiţi?

  9. E deja interzis de cel putin 3 ani daca nu ma insel, multi colegi de la facultate sunt innebuniti cand pleaca acasa (pakistan/tailanda/turcia/china) si brusc nu mai au acces la multe chestii peste vara. O colega din Tailanda imi povestea ca desi acolo se accepta unele chestii, filmele la televizor inca sunt cenzuarte. Scenele de sex sunt ori cateva secunde de ecran negru, ori taiate pur si simplu. Foarte dubios.

  10. Cand te gandesti ca daca mai rezista, Doamne fereste, Ceausescu inca vreo 10-20 de ani, am fi fost si noi pe lista in cauza, clar. Daca stai sa te gandesti… that was close. Acum, slava Domnului, ni se pare firesc sa intram pe net, dar poate nici nu ne dam seama cat de putin a lipsit…

  11. #11 Comentariu nou

    In UAE a fost blocat in primavara si este naspa de tot, foloseam programe ca hotspot shield sa trec peste el

Adaugă comentariu