Închide

Ce vrei să cauți?

Spre Las Vegas, capitala tech a lumii

Sunt pe aeroport in Chicago, rupt de oboseala. Am plecat acum 22 de ore din Bucuresti si mai am vreo cinci ore pana sa ajung la destinatie: Las Vegas, unde se deschide astazi  cel mai mare targ de electronice din lume, Consumer Electronics Show (CES).

Las_Vegas[1]
Pana sa incep sa va povestesc ce o sa vad pe acolo, sa ne facem incalzirea cu cateva tendinte de anul acesta:

Cupa mondiala 3D 
Cea mai recentă fascinație a omenirii este să își pună ochelari speciali pe nas și să se distreze cu filme „în relief”.
Recenta peliculă 3D Avatar al lui James Cameron a avut în cinematografele din lume (inclusiv din România) încasări totale de peste 1 miliard de dolari în doar cateva săptămâni!
Vom ajunge să vedem și acasă filme și programe TV în format 3D? În mod sigur da, dar nu mai devreme de doi-trei ani, adică de prin 2012.
Un set capabil să redea imagini în trei dimensiuni (televizor performant, player Blu-ray, accesorii, ochelari) va costa cel puțin 4000 de dolari, un preț nu la îndemâna tuturor.
Însă 3D este clar viitorul. Marii producători de electronice (Sony, LG, Samsung) vor veni la CES cu cele mai noi echipamente speciale, în timp ce studiourile de la Hollywood anunță că vor produce din ce în ce mai mult conținut 3D, de la lung metraje de animație, la înregistrări de concerte și evenimente sportive.
O mișcare de marketing genială: Sony a încheiat deja un parteneriat cu FIFA și va înregistra partidele de la Cupa Mondială 2010 din Africa de Sud cu camere profesionale 3D iar meciurile în relief vor fi proiectate în spații publice din câteva metropole ale lumii.
Iluzia că te găsești ca o fantomă pe teren, printre jucători, va fi fascinantă….

O nouă paradigmă pentru jocurile video

Apropo de 3D, jocurile video vor trece și ele la acest format, iar în viitorul apropiat însuși modul în care vom da comenzi se va schimba incredibil.
Ați văzut probabil jucători de tenis pe consola Wii de la Nintendo: țin în mână, în loc de rachetă, un mic controller cu care „lovesc” mingea aflată pe ecran. Acest gadget de mare succes va fi prezentat la CES într-o formă perfecționată care va oferi o precizie și o viteză perfecționate.
Rivalul Sony va aduce la Las Vegas un device asemănător pentru controlul PlayStation, dar probabil ceva mai evoluat: o „baghetă” ale cărei mișcări vor fi citite de către ochiul electronic al consolei dar și de către senzorii încorporați.
Vedeta va fi însă – spun unii analiști – creația Microsoft cu numele de cod Project Natal, un controller pentru Xbox360. Natal va include senzori, o cameră video și un microfon, va încăpea în palmă și va recunoaște comenzile vocale, va citi/interpreta orice gest și va recunoaște fețele jucătorilor. Deocamdată sunt doar zvonuri, rămâne ca boss-ulul Microsoft, Steve Ballmer, să le confirme sau nu în prezentarea sa din 6 ianuarie.
Adio așadar butoanelor, manetelor, tastaturilor în jocurile video. Consolele ne vor citi dorințele și ni le vor îndeplini.

Să învățăm un nou cuvânt: smartbook

Acum doi ani, apăreau netbook-urile, laptopuri de mici dimensiuni, mai ieftine și specializate în navigarea pe Internet. S-au dovedit un produs hot, de mare succes pe piață, datorită prețului accesibil.
La CES 2010, producătorii de hardware vor prezenta un nou concept – smartbook – un computer portabil hibrid, ceva între telefonul mobil și netbook.
Smartbook-urile se aseamănă cu telefoanele inteligente pentru că rămân conectate tot timpul la rețelele de comunicații 3G, dar vor avea dimensiuni mai mari decât acestea și tastaturi confortabile. În schimb, vor fi mai ieftine decât actualele netbook-uri. Nu vor rula Windows, nu vor avea procesoare Intel sau AMD precum laptopurile (vor folosi chip-uri de la producători specializați în telefoane mobile) și sunt gândite pentru exploatarea la maxim a ceea ce ne poate oferi Internetul, de la informare și comunicare prin voce la tarife foarte mici și până la deliciul rețelelor sociale.

Snow Camera Goggle

Și pentru că tot vorbim de rețelele sociale, acestea au probabil atâta succes pentru că ne permit să distribuim povești în imagini despre viața noastră.

Snow_Camera_Video_Goggle[1]

 Cu doar 300 de lei, îți vei putea cumpăra peste câteva luni Snow Camera Google Goggles, în speță ochelari multimedia pentru schi, care vor fi prezentați și ei la CES Las Vegas. Sunt  tocmai buni să te apere de soare și zăpadă, dar și filmează sau fotografiază exact ceea ce vezi când aluneci pe pârtie, datorită camerei foto-video integrate care pornește la o apăsare de buton. Ajungi apoi la computer, transferi fotografiile/clipurile video și le postezi pe Flickr, Youtube, Facebook, Twitter sau în alte locuri de pe Internet pe unde obișnuiesc oamenii să se laude cu vacanțele lor. Da, funcționează și în muzee, restaurante etc, în caz că ești suficient de excentric.

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Super tare! de-abia astept relatarile si fotografiile tale de acolo!

Adaugă comentariu