Tim Berners-Lee atrage atentia asupra unui aspect mai putin evident: nu doar utilizatorii sunt inchisi in acest serviciu (iTunes, n.m.), ci si Apple. In vreme ce web-ul se dezvolta prin contributii din partea a mii de companii si laboratoare de cercetare, Apple isi limiteaza sansele de evolutie la propria echipa.

De aici.

7 Comments

 1. Sa-mi fie scuzata ignoranta, dar nenea TimBL a facut si altceva intre timp in afara de a-si da cu parerea despre ce a facut nenea Jobs? Sau, cu alte cuvinte, cam care e asemanarea intre web si iTunes?

 2. Radu: In toata nebunia asta cu dezvoltarea web-ului, filosofi ca Tim isi au rolul lor, acela de comenta ceea ce se intampla. Chestie care cred ramane valabila chiar daca respectivul Sir nu a devenit miliardar 🙂

 3. Ideea e ca nu poti compara web-ul in general cu un serviciu al unei companii. Ca si Gooogle sau ca oricare alta, compania se bazeaza tot pe resursele ‘limitate’ de care dispune. Si care nu se compara cu contributia tuturor la dezvoltarea web-ului in general, asa ca filosofia respectiva nu prea are noima.
  Eu ma refeream la ce a facut concret, faptul ca unii sunt si miliardari e doar un side-effect 🙂

 4. Înainte de a scrie comentariul ăsta m-am uitat în sursa paginii ca să văd dacă e UTF-8. Prima linie a sursei spune ce versiune de HTML se folosește iar a doua declară un “namespace”. Ambele fac referire la W3C (www.w3.org). Tim conduce acest WWW Consortium care se ocupă de standarde. Fără standardele astea web-ul nu există, așa cum fără TCP/IP internetul nu există. Dacă nu veți vedea carcterele românești din acest text e pentru că undeva-ceva-cineva n-a respectat niște standarde binecuvântate de W3C în frunte cu Sir Tim. Asta e ceva foarte concret, nicidecum filozofie.
  Ok, chestia de mai sus poate părea părea prea generală. Eu îmi câștig banii dezvoltând aplicații web, așa că pentru mine standardele astea sunt niște lucruri nu doar foarte concrete, ci chiar vitale. Uneori pierd o zi întreagă ca să conving un IE să facă ceva ce FF face din primul minut. Altfel spus: pierd bani din cauza nerespectării standardelor supervizate de W3C. Pâinea familiei mele depinde într-o oarecare măsură de Tim Berners-Lee, așa că ciulesc urechile când are ceva de spus 🙂

 5. Multumesc, Mircea!
  Radu?

 6. Mircea, departe de mine de a contesta meritele lui TimBL in ceea ce face. Am contestat doar afirmatia comentata mai sus si am adus argumente pentru lipsa ei de logica, zic eu elementara.
  Eu nu sunt adeptul ‘tatucilor’… daca cineva a inventat ceva colosal il admir pentru ce a facut dar nu o sa inghit pe nemestecate parerile lui despre orice.
  Pana una alta, discutia era despre iTunes vs WWW, nu despre W3C 😉

 7. De fapt, pe Victor îl contraziceam 🙂

  Cât despre iTunes… Dacă eu concep un protocol de transport al datelor prin rețea, un limbaj pentru formatare și un program de vizualizare care să permită link-uri (exprimate într-o formă pe care o inventez) se cheamă că mi-am făcut propriul web. Asta a făcut Apple. Ok, se cheama “ecosistem” și cuprinde cam tot ce face Apple, de la iPod la iPad (iar acum încearcă să bage și iMac-ul aici). Din perspectivă comercială: genial. Nici tehnic nu e rău. Dar… Apple a mai procedat odată așa, când a “închis” Macintosh-ul. Inițial, PC-ul (IBM) era un pitecantrop în comparație cu Mac-ul. Rezultatul final: În anii 90 Mac-ul avea o cotă de piață sub marja de eroare a statisticilor și, dacă nu-i împumuta MS, Apple ar fi devenit istorie. Când Jobs s-a întors, primul lucru ce l-a făcut a fost să compatibilizeze tehnologia. Dacă pentru Mac-ul Performa a trebuit să-mi aduc RAM din State, în iMac am pus memorie de la magazinul din colț. Cam la fel îmi pare situația și acum. E o fundătură.

  Oricum, spre deosebire de anii 80, Apple nu-și pune toate ouăle într-un singur coș. Dacă nu ține Ping (și eu cred că nu va ține) au suficiente produse excelente cu care să meargă înainte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close