In 1919, vreo 20 de muncitori asamblau deja intr-un mic mic atelier din Bruxelles aparate de radio marca Philips.

Zece ani mai tarziu, in 1929, intr-un oras din apropiere – Leuven pe numele sau, Philips infiinta si un centru de cercetari in domeniul audio.
Locul era perfect, aici functionand una dintre cele mai vechi universitati din Europa, Katholieke Univeriteit infiintata pe la anul 1425.
Timp de 89 de ani, specialistii Philips au tot experimentat la Leuven in cautarea sunetului perfect. Astazi, in vremurile mondializarii, laboratorul din acest oras belgian colaboreaza cu echipe Philips din Singapore, Hong Kong si China.

Aici a fost creata in 1963 caseta audio, iar in anii 1970, in colaborare cu Sony, Philips a lansat compact discul (CD).

Am fost invitat ieri sa testez cateva dintre cele mai noi sisteme audio create la Philips High Impact Innovation Centre Leuven (foto exterior si incinta pentru testare boxe) si sa vad pe viu cum lucreaza cercetatorii corporatiei olandeze, alaturi de ”urechile de aur” (specialisti care simt nuantele sunetului asa cum un oenolog percepe zeci de miresme intr-un vin de soi).

Philips High Impact Innovation Centre LeuvenPhilips High Impact Innovation Centre Leuven (2)

Doua dintre noile sisteme mi-au placut in mod deosebit pentru ca rezolva o problema pe care o avem multi dintre noi: dificultatea de a amplasa un sistem de sunet 5.1 in camerele de bloc, destul de meschine ca dimensiuni.

Philips SoundBar Home Theatre cu Ambisound (HTS9140)

Philips HTS9140_SoundBar1

Doar doua piese de dimensiuni reduse adaptate pentru a se incadra perfect in jurul televizorului, usor de amplasat, in loc de sase ca la sistemele audio cu sateliti. Insa Philips SoundBar scoate un sunet surround de calitate. Vine cu player Blu-Ray 3D si, la cerere, cu adaptor Wi-Fi pentru a conecta si alte echipamente multimedia din casa.

Philips SoundHub seriile 9000 si 7000

Philips-SoundHub-9000 

Preferatul meu este acest sistem din trei piese (doua speakers si un subwoofer) plus playerul Blu-Ray 3D.
L-am testat (cu filmul Avatar si cu ceva inregistrari de jazz). Sunetul este incredibil, ca intr-o sala de cinema. Potrivit si pentru filme, dar si pentru muzica.
Pentru membranele twitter fost ales titanul,  metal folosit mai ales in industria aerospatiala.

Philips reuseste astfel sa propuna pentru locuintele obisnuite doua sisteme home theatre de dimensiuni reduse, cu cabluri reduse la minim, fara multimea de sateliti cu care ne-am obisnuit, dar care scot un sunet cu totul remarcabil. Iar sloganul ales de divizia audio, „Obsessed with Sound”, isi gaseste acoperirea in realitate.

Cat despre colaborarea dintre corporatia olandeza si Apple si despre ce a iesit din ea, intr-un post viitor.

1 Comment

  1. Doar ca fapt divers, stiai ca cele mai bune tweetere sunt realizate cu membrana din hartie?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close