Închide

Ce vrei să cauți?

Centrul de cercetare in colaborare cu IBM de la Targu Mures prinde contur

targu muresIn urma cu o luna, vicepresedintele IBM Thomas Reeves se intalnea cu primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea.
Rezultatul: o intelegere de creare in orasul transilvan a unui centru de cercetare in colaborare cu uriasa corporatie americana, denumit Centrului de Excelenta in Cercetare „Transilvania”.
Zilele acestea o delegatie IBM s-a aflat la Targu Mures.

„Pentru o prima intalnire am identificat deja proiecte concrete, fapt care ne asigura ca un centru de cercetare in Transilvania, in colaborare cu IBM, ar avea o activitate intensa. Discutiile au fost foarte interesante si au mers mai bine decat ne asteptam”, a declarat conducatorul delegatiei IBM, Spiros Teleoglou, delegat executiv al laboratoarelor Watson din New York.

“Daca discutiile se desfasoara in acest ritm, intr-un timp foarte scurt cercetatorii romani vor putea demara si finaliza proiecte de cercetare in conditii la care pana acum doar puteau visa”, spune primarul municipiului Tirgu Mures, dr. Dorin Florea.

Centrului de Excelenta in Cercetare  „Transilvania” urmeaza sa dezvolte proiecte in domenii ca sanatatea, farmacia, nanotehnologia, stiintele vietii si “smarter cities”.

Detalii venite de la Primaria Targu Mures:

”IBM a identificat proiecte ce vor fi realizate de catre Centrul de Cercetare Transilvania

Cercetatori IBM din SUA, Elvetia si Israel sunt prezenti la Tirgu Mures

IBM a identificat deja cateva proiecte ce urmeaza sa constituie obiectul de lucru al Centrului de Excelenta in Cercetare  „Transilvania” . Acesta anunt urmeaza semnarii la Bucuresti, luna trecuta, a Memorandumului de Intelegere de catre Thomas Reeves, vice-presedinte global al IBM, si Dorin Florea, primarul Municipiului Tirgu Mures, privind demararea discutiilor in vederea crearii in Tirgu Mures a unui centru de cercetare in colaborare cu IBM.

Echipa companiei IBM, formata din cercetatori din SUA, Elvetia si Israel se afla la Tirgu Mures, la discutii cu reprezentanti ai universitatilor din orasele transilvanene Tirgu Mures, Brasov, Cluj Napoca, Sibiu si Alba Iulia. Discutiile, gazduite de Universitatea de Medicina si Farmacie Tirgu Mures, fac parte dintr-un sir de intalniri organizate de Primaria Municipiului Tirgu Mures pentru identificarea domeniilor de cercetare care vor fi abordate de viitorul centru de cercetare “Transilvania” in colaborare cu IBM. Conform angajamentelor luate de catre partile implicate, in termen de 60 de zile de la semnarea memorandumului vor fi analizate posibilitatile de colaborare pe domenii cum ar fi sanatatea, farmacia, nanotehnologia, stiintele vietii si “smarter cities”.

“Discutiile au fost foarte interesante si au mers mai bine decat ne asteptam”, a declarat conducatorul delegatiei IBM, Spiros Teleoglou, delegat executiv al laboratoarelor Watson din New York. “Pentru o prima intalnire am identificat deja proiecte concrete, fapt care ne asigura ca un centru de cercetare in Transilvania, in colaborare cu IBM, ar avea o activitate intensa.”

“Daca discutiile se desfasoara in acest ritm, intr-un timp foarte scurt cercetatorii romani vor putea demara si finaliza proiecte de cercetare in conditii la care pana acum doar puteau visa”, a declarat primarul municipiului Tirgu Mures, Dr. Dorin Florea. “Eu sunt doctor si stiu ce reprezinta acest centru atat pentru cercetatori cat si pentru Romania, in general, si Targu Mures, in special. Voi continua sa sustin si sa acord acestor demersuri o prioritate maxima.”

In urmatoarele saptamani, discutiile cu cercetatori IBM din intreaga lume vor continua fie prin intalniri fizice, fie prin intermediul sistemelor de video si teleconferinte. Concluziile urmeaza sa fie trase de catre IBM si Primaria Municipiului Tirgu Mures la sfarsitul lunii iunie.

“Daca in urma acestor intalniri concluziile vor fi pozitive, cercetatorii romani vor putea propune proiecte, li se va pune la dispozitie o baza de cercetare la cele mai inalte standarde tehnologice in laboratoarele IBM din SUA, Elvetia, Israel (zece in intreaga lume)”, spune Virgiliu Stan, consultantul strategic al Primariei Tirgu Mures .

IBM va oferi sprijin materializat prin know-how si transfer tehnologic proprietar, training al cercetatorilor romani, patentare si comercializare. “Cu alte cuvinte, daca pana acum cercetatorii romani reuseau doar sa publice gratuit rezultatele studiilor in publicatii de specialitate, in urma parteneriatului cu IBM rezultatele vor putea fi patentate si comercializate catre clienti, companii private sau organizatii guvernamentale din intreaga lume”, continua Virgiliu Stan. “Nu mai punem la socoteala faptul ca, pe perioada trainingului, in laboratoarele IBM cercetatorii vor lucra efectiv pentru proiectele lor, in conditii la care nu ar fi avut acces in tara, fiind in acelasi timp si platiti pentru acest lucru. Pana acum cercetatorii romani nu puteau sa isi patenteze rezultatele pe plan international din cauza costurilor foarte mari. Datorita leadership-ului IBM la nivel mondial in domeniul patentarii, acest lucru se va schimba. Prin parteneriatul cu IBM patentele vor beneficia de un marketing de exceptie, rezultand in vanzari maximale.”

„Cred ca toti cercetatorii romani am fi indicat o initiativa de acest gen daca cineva ne-ar fi intrebat ce ne-am dori, cum ar putea fi stimulata cercetarea romaneasca sau cum am putea gasi solutii pentru repatrierea elitei romanesti din strainatate. Astazi cercetarea nu mai poate fi sustinuta niciunde in lume doar de catre administratie; parteneriatele cu mediul privat sunt esentiale. Nu poti sa faci cercetare fara sa ai la dispozitie tehnologii de ultima generatie, in multe cazuri tehnologii proprietare si mai ales nu ai, ca universitate sau individ, posibilitatea financiara sa patentezi si sa asiguri comercializarea rezultatelor cercetarilor. Initiativa de a colabora cu IBM inseamna garantia transformarii inovatiei si a eforturilor sustinute ale cercetatorilor romani in venituri pentru toate partile: partenerul privat, cercetatori, universitati, municipalitate, tara. Trebuie sa incepem, ca cercetatori, sa patentam mai mult! Altfel ne regasim munca publicata, asa cum se intampla foarte des, patentata de altii. Colaborarea cu IBM, in orice forma, este o mare oportunitate pentru cercetarea romaneasca” a declarat Prof. Dr. Marius Marusteri, cercetator, seful departamentului de Informatica Medicala si Biostatistica a UMF Tirgu Mures.

Primaria Tirgu Mures va veni in sprijinul acestui proiect cu un set de masuri administrative, care sa atraga intoarcerea in tara a multor cercetatori romani.

“Voi incerca, pe langa implementarea acestui proiect, sa identific si sa vin complementar cu un set de masuri prin care sa incercam determinarea unor cercetatori romani stabiliti in strainatate sa se reintoarca in tara, in conditii care sa le asigure o certitudine, siguranta si confort,”a mai declarat primarul Municipiului Tirgu Mures, Dr. Dorin Florea.

*La intalnirile din Tirgu Mures participa:

Spiros Teleoglou, IP Business Development Executive for CEE, Head of the delegation, Watson lab, NY

Bob Miller, Telemedicine, Almaden lab, CA

Pnina Vortman, Senior Manager, Smarter Planet Initiatives, Haifa lab, Israel

Walter Riess, Department Manager, Science and Technology, Zurich lab, Switzerland

Christos Georgiou, IP Business Development Executive, Watson lab, NY

Jeff Hines, Executive Project Manager, Watson lab, NY

Michael Hehenberger, Life Sciences Business Development, Watson lab, NY

John Magerlein, Manager, HPC Applications and Tools,Watson lab, NY

Reprezentanti ai Universitatilor din Transilvania

Reprezentanti ai SMURD

Dragos Ciuparu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare

Prezentarile sustinute de catre cercetatorii IBM in Tirgu Mures vor putea fi vizionate pe site-ul www.digitalmures.com.”

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu