Acum mai bine de 10 ani, am primit primul meu laptop: o rabla uzata care scotea un zgomot de rasnita si arata ca o servieta-diplomat.
M-am bucurat enorm atunci, desi primisem un obiect pe care cineva il considera deja gunoi.

Ne-am obisnuit sa ne cumparam computere si telefoane, asa cum ne cumparam pantofi – uneori de nevoie, alteori de placere. Fara sa simtim neaparat  ca facem un efort iesit din comun.
Insa daca parasesti Bucurestiul si te duci spre zone mai putin favorizate, vei descoperi oameni pentru care a avea un computer este un vis mult prea indepartat.

Despre intamplarile frumoase nu merita sa vorbesti foarte mult. Datele seci, asadar:

Acum doi ani, a aparut o organizatie numita Ateliere fara Frontiere.
Scop: sa adune de la companii/institutii computere si alte electronice uzate, sa le repare pe cele recuperabile, iar pe celelalte sa le recicleze.

Ateliere fara Frontiere 1

Angajati: oameni care isi pierdusera busola in viata, oameni ai strazii, repudiati de toti, fara viitor.
Astazi, au carte de munca la Ateliere fara Frontiere. Repara computere si reinstaleaza soft, intr-o hala din incinta Uzinei Faur.
I-am vazut si am vorbit cu ei: pe fete le citesti toata viata, dar acum sunt mandri ca au un rost.

ateliere fara frontiere angajati

La doi ani de la infiintare, Ateliere fara Frontiere doneaza catre 81 de ONG din toata tara 503 computere (cererea a fost de 1.067 de bucati). Plus ca a dezmembrat si sortat pe materiale cateva tone de electronice care altfel ajungeau pe campuri si pe marginea drumului.

Ateliere fara Frontiere 2

Restul povestii, pe site.

4 Comments

  1. Frumoasa initiativa, nu stiam despre ei. Cine stie, poate pe viitor vom face o colaborare.

  2. Intr-adevar un gest cu adevarat deosebit. Felicitari!

  3. […] tineri, mai ales in zonele sarace, pentru care un computer ramane un vis. V-am mai povestit despre Ateliere fara Frontiere, organizatie care aduna echipamente IT uzate, le repara si le doneaza unor ONG-uri, scoli, oricui […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close