Internet exista in toata tara, dar vorbim cel mai des despre online-ul din Bucuresti sau Cluj. Ce se intampla in alte orase, regiuni? De exemplu, in Oltenia?
CraiovaForum.ro este pe primul loc in trafic.ro la categoria Regional. Recent, a implinit sapte ani marcati printr-o petrecere la care au venit vreo 200 de persoane (poze aici).
Pe cei trei antreprenori din spatele acestei comunitati care se incapatineaza sa creasca nu i-am intalnit vreodata face-to-face. Interviul acesta a fost facut prin intrebari adresate lor prin e-mail iar raspunsurile au fost reluate pe acest blog cu copy-paste, fara editare.
1. Cifre (useri, membri, trafic etc)?
Avem peste 90.000 de utilizatori inregistrati si in jur de 25.000 vizitatori unici zilnic, undeva spre 10 milioane de afisari lunar. Alte cifre: peste 750.000 de subiecte si aproape 5 milioane de mesaje.
2. Daca ar veni cineva sa va cumpere si ati avea la dispozitie doar doua minute sa va prezentati…
Cred ca i-as spune ca nu suntem de vanzare. Dar depinde de ce are de gand sa faca ulterior cu site-ul: asta ar conta daca ar fi sa ajungem la o intelegere.
CraiovaForum este ca un copil al nostru pe care de 7 ani il crestem singuri iar acum abia merge la scoala. Ar fi greu sa ne despartim de el, dar nu imposibil. Am inceput greu si fara experienta sau ajutor si am ajuns unde suntem prin munca si multa, multa pasiune. Cu alte cuvinte ar trebui sa ne gandim mult pana sa-l vindem. Dar despre ce suma vorbim?
3. Care este valoarea de piata a craiovaforum.ro pe care o apreciati?
Nu as putea sa estimez exact dar cred ca undeva la peste 50.000 euro. Poate chiar mai mult. Oricum nu l-as vinde pe suma asta.
4. Care sunt punctele tari ale craiovaforum? Cu ce va laudati/prezentati in industria online din RO?
CraiovaForum este una din cele mai mari comunitati online din Romania. Suntem primul forum regional aparut in online-ul romanesc si suntem in primele 5 forumuri ca marime din tara. Si acum cand navighez pe alte forumuri similare regasesc elemente introduse de noi cum ar fi denumirile la sectiuni sau chiar smiley faces facute de catre designerii nostri. Era iritant la inceput dar am invatat de la un bun prieten ca nu esti bun pana nu te copiaza altii.
5. Cine sunt actionarii, proprietarii?
Suntem trei in firma si fiecare cu treaba lui: Cosmin Radulescu – The Brain, Marius Dinu – omu’ cu vanzarile si Lucian Prejbeanu – omu’ cu imaginea/PR.
6. Cine este in spatele vostru – mai ales ca se poate vedea un banner cu PNL pe portal.
Nu suntem afiliati politic. Niciunul dintre cei trei nu este si nu a fost membru in vreun partid politic.
Pavel Badea (PNL) este doar un client, asa cum este si Valeriu Zgonea de la PSD (www.craiovaforum.ro/politica). Am discutat si cu cei de la PDL la un moment dat, dar nu li s-a parut interesanta oferta noastra.
7. Cum rezistati financiar? Aveti bani de hosting, salarii etc. Care a fost cifra de afaceri in 2010?
Ne auto-sustinem. Hostingul este propriu si ne mandrim cu asta. Avem un data center cu 4 servere si echipamente auxiliare. Sursele de venit sunt doar din publicitate. In 2010 am avut o cifra de afaceri de 43.500 ron.
8. Aveti angajati, colaboratori? Cati oameni lucreaza cu totul la CraiovaForum?
Angajati nu avem dar colaboram cu persoane fizice sau cu firme pentru dezvoltarea site-ului si a proiectelor auxiliare. Doar la CraiovaForum lucreaza 7 persoane, pe diferite fronturi.
9. Ce site-uri, portaluri va plac in Romania?
Ne place foarte mult metropotam.ro pentru multitudinea de informatii oferite. De asemenea, pentru design si idee, orasulsuveava.ro. Pacat ca nu creste acel site pe care-l stim de cativa ani. Ca model de business, okazii.ro si noul autovit.ro. Sunt mai multe proiecte in online-ul romanesc care ne plac, de exemplu tot ce face trustul Media Pro, dar nu pot fi mentionate toate.
10. Care sunt competitorii vostri in zona/regiune?
Unul singur mai serios: un ziar local, Gazeta de Sud. Dar, din cate stim, sunt departe pe online. Au fost mai multi dar s-au pierdut in timp.
11. Puneti-va singuri niste intrebari pe care nu le-am pus eu.
De ce am inceput acest proiect?
L-am inceput din pasiune. Doream sa avem un loc unde sa discutam cu persoane care au aceeasi pasiune ca a noastra: internetul. Pe vremea aceea erau destul de putini si nu existau cai de comunicare in masa (exceptand IRC si cateva, foarte putine, forumuri nationale). Aveam cunostintele necesare precum si solutiile tehnice si am decis sa incepem noi un astfel de proiect. In niciun moment nu ne-am gandit ca o sa devina o afacere.
De ce nu l-am intrerupt?
Nu a fost intrerupt deoarece ne simteam din ce in ce mai bine facand acest lucru. Cunosteam multe persoane, socializam, radeam, glumeam. La inceput ne intalneam aproape lunar cu membrii nostri iar mai apoi am si uitat ca ne intalneam cu persoane de pe forum deoarece devenisem o gasca de prieteni care iesea frecvent. Prietenia ne-a legat si ne-a facut sa continuam desi am avut momente grele cum ar fi o pierdere totala a site-ului (baza de date, backups, tot). Atunci am luat-o de la zero la propriu. Am facut site-ul de la zero fara niciun utilizator.
De ce nu l-am vandut cand ni s-au facut oferte?
Pentru ca oferta n-a fost pe placul nostru. Si nu ma refer la partea financiara ci la conditiile puse si la modul in care am fost abordati. Nu vreau sa intru in detalii dar sa zicem ca modul de actiune al celor care ne-au ofertat a fost neortodox.
De ce nu a disparut pasiunea?
Pentru ca in fiecare zi apare ceva nou. In fiecare zi gasim un nou proiect legat de forum, o noua provocare. Pentru ca mereu prin intermediul forumului cunoastem persoane care merita respectul nostru dar si persoane care se dovedesc a fi false. Diversitatea mentine pasiunea. Ca si intr-o relatie 🙂
5 comentarii Adaugă comentariu
HEh, tare! Desi eu am raspuns la majoritatea intrebarilor e frumos sa-l vezi intr-o forma finala pe site. Multumim pentru oportunitate.
Mult succes, Lucian!
Tinteti-o tot asa si sa ne vedem si la anivesarea de 20 de ani 🙂
Informativ interviul, imi place ca raspunsurile sunt foarte realiste. Mult succes in continuare si sper ca la anul sa auzim si ceva despre profituri 😉