Thank you for more than 22,000 clicks on that photo!  Dome of the Reichstag building - La cúpula del Reichstag - Reichstagskuppel Berlin

Acest post e scris de Ioan Nicuț care e Leadership Coach, Autor, Povestitor. Ioan îi ajută pe lideri să descopere libertatea de a se exprima, comunica, crea relații sănătoase și să-și manifeste stima de sine:

Citeam cu curiozitate postul lui Victor în care am găsit documentat cum că în rețelele de socializare 25% dintre români cred ca a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest urat.

Uite cum stă treaba, cineva îți cere acces în spațiul tău propriu și tu zici da.
Apoi constați că relația e orice altceva decât funcțională. Și tot din politețe rămâi în relația toxică și o târâi până ți-ajunge cuțitul la os.
Apoi divorțezi adică rupi relația.
Nu înveți nimic din povestea de mai sus, nu schimbi în mod evident nimic și „dai accept” unei alte relații în care repetă același tipare comportamentale sperând ca de data asta să fie ceva diferit.

Intrăm instictiv foarte ușor în relație pentru că avem mare nevoie să fim auziți, văzuți, atinși, simțiti, să fim, să facem ceva semnificativ. Și pentru că acestea sunt cu adevărat nevoi fundamentale și această căutare e sensul evoluției, căutăm să umplem un gol din noi cu ceva din exteriorul nostru. Printre altele cu tehnologie.

Trăim în plin apogeu al erei de consum și tehnologia existentă nu schimbă nimic fundamental în noi, la modul cum percepem și relaționăm cu lumea noastră exterioară. Primim însă de la producătorii tot mai globali promisiunea că de această dată, de fiecare dată, tehnologia ne va face să ne simțim atât de bine încât o să ne rezolve toate problemele. Asta e doar o poveste de condiționare într-o lume condiționată.

Am o veste pentru tine. Acel ceva exterior n-o să vină, pentru că nu pot să se instaleze schimbări în viața ta decât dată tu schimbi ceva la tine, în tine. Doar acolo găsești libertatea, dragostea și adevăratele resurse nelimitate.
Adevărul este că avem nevoie de tehnologie ca să producem mâncare, să ne îmbrăcăm, deplasăm, să comunicăm.
Vorbeam cam acum un an cu cineva care și-a luat un tractor modern care costa o avere. L-am întrebat ce-ai dat frate atâția bani pe el. E un tractor. Mi-a răspuns că trage un plug cât pentru opt tractoare clasice. Omul ăsta produce pâine pentru mulți oameni. Stăteam de vorbă cu cineva care are un copil cu dizabilități severe. Mi-a spus că avea o carte imensă din care citea cum să-și crească copilul. Mi-a povestit cu mândrie cum a scanat-o și a reușit s-o transforme într-o aplicație foarte ușor de folosit pe IPAD. L-a primit de la cineva care renunțase la el pentru că apăruse o nouă versiune între timp.
Și eu am un Mac și mi se pare cel mai mișto computer pe care l-am avut vreodată. Îl folosesc ca să mă exprim, să scriu, să ascult muzică, să văd filme, să editez filme, să public pe blogul meu. Cred că tehnologia e foarte bună dacă te ajută să contribui și adresează nevoi fundamentale.
Și tu ai un computer, poate ai o tabletă inteligentă sau poate ai un smartphone și petreci foarte mult timp cu tehnologia. Am văzut oameni conectați aproape tot timpul la email, disponibili foarte mult la telefon, rețele sociale.
Oamenii ăștia își petrec foarte mult din timpul lor folosind tehnologia căutând validare în exterior.
Ei cred că dacă vor consuma folosind tehnologia își vor satisface nevoile fundamentale. Asta e o poveste falsă.
Problema suntem noi și nu tehnologia.
Problema, dacă există, constă în relația ta cu tehnologia. E responsabilitatea ta. Dacă te simți sclav al tehnologiei, fă-ți tehnologia sclavul tău.
Dacă îți ia cineva tehnologia cine ești, ce faci, ce ai cu adevărat și mai ales cu ce rămâi?

Un weekend plăcut să aveți vă doresc,
Ioan Nicut, CPCC, CSC
Leadership Coach, Autor, Povestitor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close