Închide

Ce vrei să cauți?

Smartphone-ul si laptopul, uneori mai importante decat partenerul/partenera

Street CatwalkMi se pare excelent studiul facut de Intel in 15 tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa despre importanta pe care o dam telefoanelor mobile, laptopurilor si tablet PC-urilor.
Iata cateva constatari in care in mod siguri unii dintre voi va veti regasi:

• Aproape 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil inainte de a pleca spre birou;

• 53% marturisesc ca obisnuiesc sa scrie mesaje/emailuri in timp ce se afla in compania altor persoane;

• 68% sunt de parere ca utilizarea cea mai incorecta a telefonului mobil este intr-un magazin sau in mijloacele de transport in comun;

• Doar 9% dintre romani sunt deranjaţi de sunetul telefoanelor mobile in salile de cinema;

• 33% dintre romani sunt dispusi sa renunţe la ciocolata, 23% la cafea, 21% chiar la partener, iar 19% la zile de concediu, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul mobil;

• Pentru 67% dintre romani, dispozitivul mobil este un simbol al statutului social;

• Cel mai mare „pacat” in social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa;

• 58% considera ca „tag”-ul pe reţelele de socializare, fara permisiunea persoanei in cauza, este o incalcare grava a principiilor.

Aceste rezultate au reiesit dintr-un sondaj de opinie publicat de Intel si realizat in Romania si alte 15 ţari din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) despre rolul pe care dispozitivele mobile il au in societate si gradul de acceptare al utilizarii lor in spaţii publice.
Campania, denumita „Codul bunelor maniere in utilizarea tehnologiei mobile”, a detrminat cat de puternica este legatura dintre consumatori si dispozitivele lor mobile (telefon, smartphone, laptop, tablet PC) si care sunt nemulţumirile pe care oamenii le au in legatura cu folosirea incorecta a echipamentelor mobile in public.

Romanii, cei mai mari consumatori de tehnologie mobila dimineaţa

Potrivit rezultatelor studiului Intel, dintre toate ţarile participante la studiu, romanii sunt sunt cei mai grabiţi sa isi verifice dispozitivul mobil la primele ore ale zilei.
Astfel, aproape 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil in fiecare dimineaţa inainte de a pleca spre serviciu.
45% dintre acestia interacţioneaza prima data in zi cu tehnologia inainte de a cobori din pat.
26% utilizeaza echipamentul mobil in timp ce servesc micul dejun.
8% dintre romani folosesc tehnologia mobila dimineaţa, inainte de a face dus.
5% declara ca isi folosesc terminalul mobil in drum spre serviciu, in mijloacele de transport in comun. 15% folosesc prima data pe zi tehnologia mobila cand ajung la serviciu.
Prin comparaţie, media celorlalte state participante la sondaj in ceea ce priveste prima interacţiune cu tehnologia mobila din zi este 67%.

Topul utilizarii incorecte a telefonului mobil sau a dispozitivului conectat la Internet in public

Ce ii enerveaza cel mai mult pe romani in privinţa utilizarii telefonului mobil in spaţiul public? Potrivit rezultatelor studiului Intel, cel mai enervant este sa asistam la conversaţiile telefonice ale altora in mijloacele de transport in comun sau magazine (68%).
Pe cel de-al doilea loc se situeaza ringtonurile enervante sau prea puternice (61%). Pe locul al treilea, romanii situeaza tastarea in timpul sofatului (60%).
Atitudinea romanilor coincide din acest punct de vedere cu cea a celorlalte popoare participante la sondajul de opinie, ale caror medii au fost 67%-67%-57%.

La nivel personal, romanii participanţi la studiul Intel admit in proporţie de 53% ca au trimis mesaje sau au scris e-mailuri in compania altora, inclusiv in timpul intalnirilor sau la masa. 52% au folosit dispozitivul lor conectat la Internet in dormitor. 47% admit ca au pierdut sirul conversaţiilor si contactul cu mediul inconjurator pentru ca au ales sa trimita mesaje in schimb. Cu aceste procente, romanii depasesc media celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul este 46%-46%-32%.

17% dintre romani au ocupat spaţiul public pentru o perioada extinsa de timp, doar ca sa isi acceseze dispozitivul conectat la Internet (de exemplu in mijloacele de transport in comun sau cafenele). 13% dintre respondenţi au declarat ca au vorbit tare la telefon in toalete publice. 8% au admis ca au vizionat conţinut inadecvat in timp ce se aflau intr-un spaţiu public. Romanii depasesc si la aceasta categorie de raspunsuri mediile celorlalte ţari participante la sondajul de opinie, respectiv 11%-10%-6%.

Verificarea telefonului in timpul unui film cu prietenii nu este o problema pentru romani, doar 9% dintre cei intervievaţi susţin ca ii deranjeaza. Aducerea laptopului intr-o minivacanţa de un weekend este considerat un lucru normal, doar 6% dintre romani fiind deranjaţi de acest aspect. In schimb, respondenţii sunt deranjaţi intr-o mai mare masura (17%) de folosirea dispozitivelor mobile in dormitor, iar cea mai mare parte, 30%, sunt deranjaţi cand cineva isi verifica dispozitivele mobile in timpul cinei sau in timpul unei intalniri cu prietenii (21%).

Se observa tendinţa de a fi conectaţi non-stop la o comunitate virtuala si de a fi informaţi in timp real. Drept urmare, incidentele produse din cauza neatenţiei – atunci cand o persoana se loveste de alta pe strada deoarece este ocupata sa butoneze dispozitivul mobil – sunt acceptate: doar 10% dintre romani o considera o ofensa. Romanii sunt mai deranjaţi atunci cand cineva vorbeste urat in public (32%) sau cand fumeaza langa ei (15%).

Romanii, mai puţin manieraţi ca locuitorii regiunii EMEA in utilizarea dispozitivelor mobile

40% din romanii intervievaţi considera ca sunt extrem de manieraţi in ceea ce priveste folosirea dispozitivului lor mobil.
59% sunt de parere ca isi folosesc gadget-urile in mod corect.
Doar 1% admit ca sunt lipsiţi de „maniere mobile”. Romania se claseaza sub media celorlalte state participante la sondaj in ceea ce priveste gradul de respectare al „manierelor mobile”.

Intrebaţi „Cum aţi califica in general «manierele mobile» ale populaţiei din ţara dumeavoastra?”, romanii au raspuns astfel: 8% – extrem de bune; 57% – bune, corecte; 35% – gresite. In concluzie, exista o diferenţa foarte mare intre ceea ce romanii percep despre propriile maniere si cele ale populaţiei din ţara noastra in general. Aceasta tendinţa exista si la nivelul celorlalte state din regiunea EMEA, unde procentajul la raspunsuri a fost 11%-60%-29%.

„Rezultatele studiului releva cat suntem de diferiţi ca utilizatori ai tehnologiei mobile si cat de divers interacţionam cu aceasta. Scopul sondajului a fost sa ne arate ce rol au interacţiunile cu tehnologia in vieţile oamenilor, pentru ca ulterior sa putem reflecta concluziile in modul in care dezvoltam tehnologii Intel. Sa stim care sunt lucrurile care ii deranjeaza pe cei care folosesc tehnologia este la fel de important ca a identifica lucrurile care ii incanta. Studiul arata ca intr-adevar, dispozitivele mobile sunt create pentru a fi parte a vieţii de zi cu zi. Trebuie doar sa fim atenţi la propriile maniere in ceea ce priveste utilizarea lor”, a declarat Manuela Oprisan, PR Manager pentru Europa Centrala si de Est, Intel.

Dispozitivele mobile, simbol al statutului social

Faptul ca oamenii secolului al XXI-lea sunt din ce in ce mai conectaţi emoţional cu dispozitivele mobile este valabil si pentru romani. Intrebaţi daca sunt de parere ca dispozitivele mobile sunt simboluri care fie le indica statutul social, fie au menirea de a atrage atenţia, 67% din cei intrevievaţi au raspuns afirmativ, procent care ne situeaza intre primele locuri in topul celor 16 ţari participante la studiu. Legatura emoţionala cu dispozitivele mobile este atat de puternica incat nu am exagera numind-o dependenţa. 33% din romani sunt dispusi sa renunţe la ciocolata sau dulciuri, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul lor. 23% ar renunţa la cafea, iar 19% la zile de concediu! 21% ar renunţa chiar la partener decat sa experimenteze o saptamana fara terminalul lor mobil.

Cu toate acestea, exista limite ale acceptarii noastre vizavi de manierele de utilizare ale tehnologiei mobile. 53% din romani sunt de acord ca este necesar un Cod al bunelor maniere de utilizare a tehnologiei mobile in spaţiile publice. Pentru a susţine aceasta opţiune, 42% declara ca au fost deranjaţi sau stresaţi de catre cineva care a folosit in mod necorespunzator un telefon, laptop sau tablet PC in public.

„Manierele mobile” si social media

Social media, care genereaza o parte semnificativa din traficul pe dispozitive mobile, solicita, conform studiului Intel, „maniere mobile” mai exigente. Romanii considera ca cel mai mare „pacat” in spaţiul social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa. 59% sunt de parere ca o incalcare a bunelor maniere in social media este dezvaluirea in exces a detaliilor personale. De asemenea, pentru 58% din romanii respondenţi, a eticheta („tag”) persoane in poze neonorante fara permisiunea acestora este o alta incalcare grava a principiilor social media.

Totodata, 25% cred ca a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest ofensator pe reţelele de socializare.

13% au aceasta parere despre utilizarea unei imagini cu copii sau animale ca fotografie de profil, iar 12% sunt de parere ca a raspunde tarziu la un mesaj, post sau tweet este dovada lipsei bunelor „maniere mobile”.

Articole populare Ultima luna

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. Foarte realist studiul. Urmeaza ca bebelusii sa se nasca direct cu un telefon sau cu un laptop in mana.

 2. #2 Comentariu nou

  Aberant comment Gerald!!!
  In rest pot spune ca planul de a controla masele prin mijloace, sa le numim, new media, incepe sa dea roade 😉
  Daca vremea CIP-ului implantat la nastere a apus, a aparut era samrtphone-ului care stie tot ce faci pe unde mergi si cati bani cheltui de pe card

 3. #3 Comentariu nou

  Pai, deja se „prind” cum functioneaza de la 1 an 🙂

 4. #4 Comentariu nou

  A existat un plan de implant al cipurilor la nastere? Apropo, masina de spalat sau cuptorul cu microunde au cipuri …

 5. Ciudat sondaj, doar 9% de zgomotul din cinema? Eu nu suport sa ii aud, si mai si raspuns unii in gura mare, da ba ce mai faci, eu sunt la film, etc. Daca il dai sa vibreze il simti nu e nevoie sa auda toata sala. Si la fel mi se pare absurd cum sa zica ca lasa partenera sau concediul pentru o saptamana cu telefonul, doamne fereste.

Adaugă comentariu