Mai mult de un sfert dintre utilizatorii romani de Internet au venituri nete pe gospodarie de sub 232 de euro/luna (1.000 de lei), releva studiul „Profilul utilizatorului de Internet”, realizat de Departamentul de Cercetare al TradeAds Interactive desfasurat pentru al treilea an consecutiv.

Cercetarea s-a desfăşurat pe baza unui chestionar cu 23 de întrebări, livrat online in perioada 16 februarie-23 februarie 2012. Rata medie de click a campaniei (CTR) a fost de 1,48%, IMP de 2.282.864 şi CK de 33.744. Volumul de esantionare a fost de 3. 314 respondenti, iar identificarea fiecarui respondent s-a făcut prin sistem cookie si adrese de e-mail.

Cateva cresteri semnificative rezultate din sondaj:

  • 41,9% dintre utilizatorii de internet din Romania folosesc retelele sociale in 2012, fata de 30,1% in 2011
  • Numarul celor care cumpara si vand produse online a crescut cu aproximativ 30% fata de perioada similara a anului trecut (20,4% in prezent fata de 15,3% in 2011)
  • Accesarea Internetului pe dispozitive mobile de tip smartphone a crescut in randul celor intervievati de la 9% in 2011 la 15,2% in prezent.

Activitatile preferate ale romanilor pe Internet reies din infograficul urmator:

Print

Concluziile studiului pe larg:

„Profilul utilizatorului de Internet”, cea de-a treia ediţie a studiului condus de Departamentul de Cercetare al TradeAds Interactive, relevă faptul că utilizatorii români de Internet sunt din ce în ce mai săraci, 27.5% dintre respondenţi declarând venituri nete sub 1000 RON.

Frecvenţa veniturilor mici pe gospodărie se menţine la un nivel critic, 27.5% dintre respondenţi declarând că veniturile nete se situează sub 1000 de RON, spre deosebire de 25.5% în ianuarie, 2011 şi 15.35% în martie, 2010. În ceea ce priveşte ponderea gospodăriilor cu venituri lunare de peste 5000 RON, procentul de 10.2% nu se depărtează de cele din ediţiile anterioare, 9.6% în 2011 şi 11.7% în 2010, rămânând astfel la acelaşi nivel.

Creşte nevoia de informare

O evoluţie a dinamicii comportamentului utilizatorului român pe Internet demonstrează o creştere a nevoii de informare. Domeniile, care au înregistrat cele mai spectaculoase creşteri ale interesului utilizatorilor, sunt Tehnologia (+9.8% faţă de 2010), Educaţia (+8.6%), Arta, Cultura, Societate (+6.8%), Shoppingul (+6.4%) şi Sportul (+5.7%). Nevoia de informare compensează climatul economic ostil şi restricţiile generate la nivelul indivizilor societăţii, prin creşterea receptivităţii la stimulii sociali şi a interesului faţă de cultură şi artă.

Instant messaging-ul domină ca mediu online de socializare

Reţelele de corespondenţă prin instant messaging domină în procent de 68.3%, ceea ce demonstrează că românii, în continuare, folosesc mediul online pentru a socializa. Accesarea de informaţii şi documentare este realizată de peste 50% dintre cei intervievaţi. O creştere spectaculoasă se observă şi prin accesarea reţelelor sociale. Astfel că în 2012, 41.9% dintre respondenţi au declarat că folosesc reţelele sociale, faţă de 30.1% în 2011.

E-commerce-ul creşte considerabil faţă de 2011

Comerţul electronic este de aşteptat să ia amploare în următorii ani, dat fiind că în 2012 numărul celor care cumpără şi vând produse online a crescut cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului trecut (20.4% în 2012 faţă de 15.3% în 2011).

Smartphone-ul: gadgetul preferat al românilor

Gadgeturile se numără printre preferinţele românilor atunci când vor să acceseze Internetul. Se constată o scădere a numărului de PC-uri şi desktopuri şi o creştere importantă a accesului la Internet de pe laptopuri şi notebookuri. Conectarea pe dispozitivele mobile de tip smartphone/PDA înregistrează o evoluţie spectaculoasă, înregistrând o cotă de 15.2%, faţă de 9% în 2011.

Bannerele online au un potenţial informativ pentru persoanele de vârstă medie

Utilizatorii care au cea mai mare receptivitate la publicitatea online sunt persoane de vârstă medie sau înaintată şi care au studii medii sau mici. Pentru această categorie, bannerele publicitare au un potenţial informativ, spre deosebire de persoanele tinere, cu venituri mari, studii universitare sau postuniversitare, pentru care publicitatea în mediul online este considerată supărătoare.

Despre TradeAds Research

Departamentul de Cercetare al companiei TradeAds Interactive a apărut în august, 2010. Echipa de statisticieni a companiei TradeAds Interactive pune în serviciul clienţilor calificarea înaltă şi expertiza în domeniile Statisticii, Econometriei, Data Miningului, Inteligenţei Artificiale şi procesarea limbajului natural. În prezent acest departament coordonează proiecte interne, constituind un suport în furnizarea de informaţii în ceea ce priveşte comportamentul utilizatorului de Internet, dar şi proiecte de cercetare pentru clienţi externi.

2 Comments

  1. […] Profilul utilizatorului roman de internet la inceput de 2012 data: 13 March 2012 – categoria Infografic Infograficul a fost realizat de Departamentul de Cercetare al TradeAds Interactive în perioada 16 februarie-23 februarie 2012 – sursa […]

  2. […] umane se petrec in mare parte pe retelele de socializare, asa cum a arat un studiu recent: 41,9% dintre utilizatorii de internet din Romania folosesc retelele sociale in 2012. Pe internet se gaseste cel mai mare volum de informatie, iar retelele sociale constituie un spatiu […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close