Închide

Ce vrei să cauți?

Am testat sau nu 4G?

Daca modemul Opticnet functioneaza si la voi cum a facut-o la mine, atunci pentru zece euro pe luna, cat costa un abonament,  e o oferta interesanta, cu conditia sa locuiesti in Bucuresti sau Ploiesti.
(Pretul modemului este de 88 de euro pe un abonament pe 1 an, dupa care devine proprietatea ta.)

Spuneam recent ca nu vom vedea prea curand in Romania comunicatii mobile de generatia a patra (4G). Nu discutam acum motivele (frecvente ocupate, investitii etc).

Cineva m-a contrazis si mi-a trimis in teste, de la compania Opticnet din Ploiesti, un modem. Este 4G (pe frecventa de 3,5Ghz), mi s-a spus:

Opticnet modem

L-am folosit cateva zile. A functionat impecabil chiar si in conditiile in care blocul meu are destul beton si s-a intamplat ca alte conexiuni mobile sa fie atat de slabe incat nu puteau fi folosite.
Vitezele pe care le-am obtinut (in conditiile in care abonamentul setat pe echipament a fost Raider 1 (3072kbps download / 512kbps upload):

Optic net speed test

speed test

De ce spuneam la inceput ca e o alternativa interesanta: Opticnet promite trafic nelimitat.
Mai precis, „viteza nu scade indiferent de traficul facut de catre un utilizator. Fiecare device are setat un abonament (implicit o viteza maxima care poate fi atinsa ca download/upload), orice utilizator poate folosi acea banda sa descarce orice doreste fara a avea teama de depasire a unei limite de trafic”.

Deocamdata, infrastructura folosita de Opticnet acopera 90% din Bucuresti si Ploiesti, insa este in plan o extindere la nivel national.
Pentru serviciile 4G sunt valabile 3 dispozitive, insa cel care ofera cea mai mare mobilitate este MiFi-ul (pe care l-am avut si eu in teste teste). Daca doriti o astfel de conexiune acasa sau la birou, este potrivit echipamentul Tower, care pe langa conexiune WiFi in birou/casa, mai detine si doua porturi Ethernet + 2 porturi de telefonie.
Daca doriti conexiune la un singur pc/laptop device-ul recomandat este Shuttle, avand aceeasi putere de captare a semnalului ca si Tower, dar avand posibilitatea de conectare doar prin USB.

Intrebarea de final pentru specialistii in comunicatii mobile: ce am folosit eu este sau nu 4G?
Pentru ca  nu-mi dau seama, sincer.

Articole populare Ultima luna

20 decembrie 2024

Dronă cu picioare

21 comentarii Adaugă comentariu

  1. Din ce stiu, licitatia pentru 4G va avea loc in vara, atunci cand se liciteaza si frecventele telecom…

    http://www.jurnalul.ro/tehnica/frecventele-lte-4g-in-romania-estimate-la-222-milioane-euro-602364.htm

  2. Si mai este acest post http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/tehnologie/tehnologia-4g-in-romania-vezi-ce-stie-sa-faca-1076855 – dar n-am inteles daca a ramas in faza experimentala sau s-a dat liber…

  3. @Sorin frecventele pentru telecom da, dar serviciile 4G cu tehnologia Wimax sunt de doua tipuri, iar cei din telecom (Vodafone, Orange, Cosmote) folosesc LTE (Long Time Evolution).

    Serviciul 4G este functional.

  4. #4 Comentariu nou

    Din ce imi dau seama ai testat WiMax, nu LTE care e „standardul” 4G castigator. din cate stiu si licentele de WiMax sunt inca intr-o arie gri.

  5. #5 Comentariu nou

    E discutie lunga cu ce intrebi tu :))
    Cel mai simplu e sa afli daca ANCOM a dat liber la licentele de 4G. Se spunea anul trecut ca o vor face in 2012 dar nu au precizat cand anume si deja suntem in Martie.
    La un moment dat stiu ca Alcatel Lucent primise o licenta, dar de test… si parca si Orange-ul.
    4G-ul ar trebui sa functioneze in banda care era la un moment dat ocupata de MApN.
    Pe langa 4G mai exista oricum si tehnologiile near 4G sau pre 4G.
    Si iarasi, 4G inseamna si LTE dar si WiMAX, a doua fiind mult mai ieftina ca implementare si bineinteles oferind viteze mai scazute…
    Acum depinde ce vinde respectiva firma si cum si-au facut strategia de marketing vis a vis de noi restul.
    Pe scurt, cel mai probabil raspunsul la ce ai intrebat este „da si nu” 🙂

  6. Din ceea ce am citit eu, organizatia mondiala telecom (ITU) a inclus Wimax la 4G doar pe 6GHz, in rest sunt standarde oarecum similare 3G. Oricum, viteza oferita este de nivelul CDMA / Zapp. Mult sub ofertele 3G si sub posibilitatile tehnologiei 🙂
    Sunt curios daca ANCOM listeaza Wimax ca 4G sau nu.

  7. @cip intradevar, tehnologia folosita de operatorii de telefonie mobila este LTE si va dura putin pana cand vor lansa aceste servicii pe terminalele mobile. Asta si datorita faptului ca nu sunt foarte multe device-uri cu 4G.

    Tehnologia WIMAX este de 2 tipuri, standard si LTE, noi folosim pe cea standard. Dar tot 4G este 🙂

  8. @Dan vitezele care se pot obtine pe aceasta tehnologie sunt cu mult mai mari fata de ce vezi tu in testul facut de domnul Victor.
    Spui ca sunt sub cele de 3G, ok, dar pe 3G iti permiti sa descarci un dvd de 4.7gb daca ai un abonament standard cu 500mb/luna trafic?

    Cred ca cel mai mare avantaj al 4G pe care il oferim noi este acela ca traficul este nelimitat.

  9. Asa cum spune si Dan Dragomir, e 4G daca se inscrie in standardele ITU (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor) si nu prea se inscrie. WiMAX Mobile ar fi 4G, dar aici nu e cazul.

  10. P.S. la urma urmei insa, 4G sau 7G, important e daca deviceul ala isi face treaba pe care zice ca o face. N-am intles cum e cu aia „trafic nelimitat” de 500 Mb/luna, dar asta e, se pare ca e o boala de marketing asta cu „nelimitat in limita a…”

  11. #12 Comentariu nou

    Salut. Eu sunt puțin nedumerit de chestia cu tehnologiile 4G. Am urmărit, atât cât mi-e puterea de înțelegere, treaba cu vitezele, atât la T-Mobile, AT&T, Verizon și am văzut că vitezele 4G pe care ei le promit nu se apropie nici pe sfert față de vitezele pe care operatorii noștri locali le dau.
    Orange oferă în București viteze de 44 Mbps. Adică de vreo 8 ori cât e media conexiunilor lor 4G. Și vorbesc că vitezele astea au început să fie date anul trecut, iar Rromânia are viteze de 21,6 Mbps de vreo 4 ani, de când Zappu a implementat rețeaua HSDPA+, înainte de a fi cumpărată de Cosmote.
    Ori în cazul ăsta, eu vin și-mi pun întrebarea, dacă viteze noastre 3G+ sunt în medie de 4 ori mai rapide ca ale lor, care-i așa mare agitația că nu e LTE și e 3G+?
    Că eu din ce am văzut, majoritatea telefoanelor inteligente nu sar de 21,6 Mbps. Urmăream pe engadget, bgr, techcrunch, mashable teste de viteze făcute de bloggeri și 2,4 Mbps, 5,1 Mbps. Păi să-mi fie cu iertare, pe mine mă bufnește râsu când ei arată glumele astea de viteze, le prezintă ca fiind 4G. Înțeleg că Comcast dă la jumătate de Americă dial-up și ISDN la preț de broadband, sau că încă GPRS este ozene acolo, dar văd că nimeni nu pune problema și din unghiul ăsta.
    De ce 4G(WiMax, LTE), dacă conexiunile noastre de generație mai ”veche” sunt mai rapide ca ale lor? Care-i chestia?Poți să-mi răspunzi?
    Vai, vai, vai ce minunați sunt ăia că ei implementează 4G, dar cu niște viteze de începutul anilor 2000. Nu se discută aspectul ăsta, iar mie-mi sună grav a confuzie și a lucruri care nu se vor a spune p-aici.
    Apropos, care e viteza teoretică maximă pe care o poate oferi 4G(LTE,WiMAx)?
    Am văzut că au urcat și ei vitezele la 10-11 Mbps cu niște planuri tarifare de-ți dau fiori pe coloană.

  12. #13 Comentariu nou

    Cine se incumeta sa-i raspunda lui Daffy? Ala, eu, ala, eu…

  13. Revin eu cu un raspuns pentru daffy de indata ce ajung la birou. Imi este greu sa scriu un comm asa lung de pe mobil.

  14. #15 Comentariu nou

    Pai ce spune Daffy se intampla si e real. Si va fi probabil si la noi la un moment dat.

    Degeaba iti zice operatorul X, iti dam 4G cu viteza nelimitata si undeva la 100 Mbps, sa spunem. Da, ok… va fi viteza respectiva dar si in limita a cati utilizatori sunt conectati la o celula radio. Daca tot blocul meu si inca vreo 2 sunt la aceeasi celula, operatorul degeaba imi da 4G ca nu il tine echipamentele.

    Limitarea tot vine, indirecta, dar vine. Strategie de marketing sau nu dar vitezele promise sunt oricum in conditii ideale, nu in realitate.

  15. scrie clar pe site-ul firmei ca folosesc tehnologie WiMAX (3,5GHz). Din cate tin minte din informatile ANCOM, sunt mai multe companii care detin in Romania licente in 3,5GHz, atat mari operatori cat si firmei mai mici, fie licente nationale, fie licente locale.

    WiMAX 4G exista deja la STS, au dezvoltat cu o firma americana+partener local o retea la nivel „national” (nu stiu exact cum arata acoperirea acum), am fost la ei la sediu si am vazut parte din echipamente.

    Nu prea imi dau seama din acele capturi pe care le afisezi daca statistica e in favoarea lor pentru „servicii 4G” avand in vedere numarul de potentiali clienti din bucuresti 😀

    in ceea ce priveste LTE/4G, intr-o prima faza vorbim de 100Mbps 😉

  16. Daca stam sa facem comparatie intre vitezele care le ofera alte tari, vom realiza ca noi stam excelent de bine la viteza de internet. Un studiu facut chiar de Mashable arata ca Romania se afla pe locul 2 mondial la viteza de internet. http://mashable.com/2011/09/21/fastest-download-speeds-infographic/

    Daffy uiti probabil cel mai important aspect. 4G nu mai este o tehnologie de access internet doar prin intermediul terminalului mobil sau doar prin stick-ul oferit de operator.
    Pe langa acest aspect tehnologia WIMAX ofera viteze de pana la 300mbps, insa este logic faptul ca depinde foarte mult de capacitatile hardware ale device-urilor pe care fiecare operator le foloseste.
    Cu ce te ajuta viteza care o ofera orange de 44mbps in 3G atata timp cat tu ai o limitare de trafic pe luna? Ce faci cand cei 44mbps ajung defapt 128kbps atunci cand depasesti traficul inclus si iti vine factura de 2 ori mai mare?

    Inteleg ca ne aflam in secolul vitezei si toti vor viteze cat mai mari, insa aici este vorba si de mobilitate. Nu toti cei care vor sa aibe acces broadband au nevoie de viteze de 100mbps pentru a descarca torente (desi s-a demonstrat ca in 3 minute se poate descarca un dvd de 4.7gb), iar aceste servicii nu sunt destinate sa inlocuiasca conexiunea de acasa a utilizatorilor.

  17. #18 Comentariu nou

    Oricum, România stă mult mai bine la Internet mobil decât UK sau US, testat și verificat. Dar să nu uităm că nordicii au deja LTE și lărgimi de bandă mai mari. Eu zic că e nevoie de broadband cât mai bun. Deja există modem-uri USB și telefoane care au modem LTE.

    Operatorii care pretind că au 4G au doar de pierdut. La Las Vergas a mers doar EDGE, nici măcar 3G.

    Iar cand americanii o sa anunte ceva nou, clienții n-o să mai creadă.

  18. #19 Comentariu nou

    Mersi pentru lămuriri.

  19. Iar ca o ultima lamurire, se numeste 4G pentru ca este a-4-a generatie de conexiune tip wireless bazata pe o noua tehnologie (Wimax).

  20. Candidatul care sa respecte regulile necesare pentru a fi numit 4G este LTE Advanced, urmasul lui LTE (3GPP) care se dezvolta acum. Ceea ce se ofera aici nu e 4G si nici vitezele nu se apropie de acel standard.

    Mai spuneau si altii ca au 4G, si nu era asa: http://www.arenait.net/2011/01/30/mirajul-conexiunilor-4g.html

Adaugă comentariu