Traficul de Internet in Republica Moldova este dominat de doua site-uri rusesti odnoklassniki.ru (retea sociala cu peste 100 de milioane de utilizatori) si mail.ru. Abia pe locul trei, vine un jucator local, site-ul de anunturi 999.md (bilingv, rusa-romana). Sursa: Gemius.

Primele date privind audienta online din Moldova si clasamentul celor mai populare pagini de internet de pe piata au fost furnizate recent de BATI (Biroul de Audit al Tirajelor si Internetului) impreuna cu agentia de cercetare Gemius, liderul in domeniul cercetarii internetului in regiunea EMEA.
Rezultatele gemiusAudience pentru iulie 2012 indica o predominanta a siturilor de stiri in clasamentul celor mai populare entitati online si ofera totodata o imagine a caracteristicilor socio-demografice ale utilizatorilor locali de internet, precum sex, nivelul de educatie, varsta si regiune.

Asa cum arata rezultatele din iulie, cele mai populare siteuri care au participat la studiu sunt de origine straina – nr. 1, odnoklassniki.ru (retea de socializare ruseasca) si nr. 2, portalul mail.ru. Jucatorul local care se poate mandri cu cea mai mare popularitate si numarul trei in clasamentul situri cu cei mai multi utilizatori pentru iulie 2012 este 999.md, un site de anunturi. Este important de remarcat in acest moment faptul ca nu mai putin de cinci din zece entitati din lista principalelor zece site-uri sunt situri de stiri. Cu exceptia unei retelele de socializare, a unui portal ,a siteului de anunturi si siteurilor de stiri aceast clasament include si un site de continut video, play.md. In ceea ce priveste timpul mediu petrecut de un vizitator pe site, numarul mediu de vizualizari de pagina pentru fiecare vizitator precum si numarul total de vizualizari de pagina, clasamentul primelor trei pagini de internet arata putin diferit deoarece cel mai popular jucator local, 999.md depaseste mail.ru in acest sens. In general, restul siturilor locale din lista primelor 10 raman la o distanta semnificativa fata 999.md.

Penetrarea internetului pe piata moldoveneasca este de 50,5%. In structura pe sexe, se observa o predominare a barbatilor, cu o distanta de 7,5% intre utilizatori barbati si femei (raport 53,75% – 46,25%). Totusi, utilizatorii femei depasesc utilizatorii barbati cu mult daca se ia in considerare numarul mediu de vizualizari ale paginii si durata medie petrecuta. In plus, asa cum o dovedesc rezultatele gemiusAudience, utilizatorii de internet moldoveni sunt persoane tinere, cei cu varste mai mici de 39 de ani reprezinta peste doua treimi din populatia online. Procentul cel mai mare din populatia totala este cel al grupului cu varste intre 20-29 ani – totalizand peste 37%. Totusi, trebuie remarcat faptul ca numarul de utilizatori cu varste mai mari de 50 ani ramane la un nivel impresionant, adica aproape 15%. Peste jumatate din intreaga populatie online provine din municipiul Chisnau. Peste o treime din populatia totala a utilizatorilor de internet moldoveni reprezinta persoane cu studii superioare (licenta, master) sau MBA/doctorat, in timp ce cei cu educatie medie sau inferioara (inclusiv vocationala) reprezinta aproape jumatate din intregul grup de utilizatori de internet (48,4%).

Audienta internet Republica Moldova

1 Comment

  1. Si de ce te miri ?
    Daca aveai calcaiul sovietic 50 de ani proptit in ceafa SI TU ai fi cochetat cu limba rusa si cu site-urile rusesti.
    E ceva absolut normal 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close