Închide

Ce vrei să cauți?

Cum a rezolvat Xerox cosmarul locurilor de parcare in Los Angeles

XEROX Parker-ReservationsLa Los Angeles, un proiect pilot – LA Express Park – semnat Xerox pare sa puna capat cosmarului identificarii unui loc pe strada in care sa iti lasi masina.

Vrei sa vezi, pe computer sau pe telefon, care sunt locurile libere de parcare in acest moment si cat costa ora? Se poate.
Sau doresti sa rezervi un loc de parcare intr-o anumita zi, la o anumita ora si intr-o zona precisa – sa spunem in apropierea unui restaurant ? Se poate.

Dovada? Intra pe acest site. Vei gasi o harta a zonei centrale din Los Angeles. Zonele marcate cu verde corespund locurilor de parcare libere. Nuanta de verde – mai inchisa sau mai deschisa – indica nivelul pretului. Toate informatiile sunt actualizate in timp real.

Cum functioneaza:

 • Au fost montati pe strazile din centru mii de senzori care transmit wireless catre dispecerat daca un loc de parcare este liber sau ocupat.
 • In functie de cat de solicitate sunt locurile de parcare dintr-o anumita zona, tariful creste sau scade periodic, asemenea unei licitatii.
 • Ca sa nu mai pierzi vremea cautand un loc de parcare, poti sa ti-l alegi si sa-l rezervi de pe telefonul mobil (trebuie sa incarci o aplicatie de smartphone).
  Primesti un numar pe care il cauti pe automatul de parcare (la nevoie esti ghidat vocal). Acela este locul tau.
 • Daca nu ai rezervat un loc, dar vezi ca acesta este liber, poti parca si plati cu cardul.
 • Primesti o notificare pe telefon cand timpul de parcare expira. Daca vrei sa il prelungesti, o poti face simplu, de pe telefon.

V-am explicat succint cum functioneaza LA Express Park. Mai multe informatii in clipul demo:

LA Express Park este creata de Xerox, companie care in domeniul solutiilor pentru automatizarea transporturilor are 400 de clienti din 35 de tari.

Am petrecut saptamana trecuta o zi intr-un castel din Alpii francezi, sediu al Centrului european de cercetare Xerox (XRCE). A fost un privilegiu: din cate am auzit, de foarte multi ani, XRCE nu a mai primit oaspeti din Romania (dar altfel, sunt destui romani care lucreaza aici).

Xerox Research Xerox Europe GrenobleXerox Grenoble

(Foto)

Multi considera Xerox drept o companie specializata (doar) in copiatoare, dar in fapt core business-ul este dat de servicii software – bancare, de sanatate sau management al imaginii si al documentelor.
In zilele care vor urma, din cand in cand, va voi impartasi cate o poveste – fascinanta, cred – despre cum arata viitorul creionat la Centru de cercetari Xerox.

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  A mai fost cineva acumvreo 40 de ani in centrul de cercetare xerox si pe urma a ajuns celebru 🙂

 2. sa inteleg ca ilustratia nu e pusa la intamplare aici, ci ca aia a fost masina cu care te-au adus pe tine la castel 😛

 3. Fabulos…O idee geniala, care nu cred ca la noi nu poate fi pusa in practica…

Adaugă comentariu