Berlin Alexanderplatz

Dacă aș avea 25-28 de ani și aș vrea să lucrez în IT, m-aș muta la Berlin.
Iar primul lucru pe care l-aș face la sosire ar fi să mă bucur nițel de oraș; de pildă să beau o bere întins pe un șezlong în Alexanderplatz și să privesc clădirile din jur bântuite încă, unele, de fantomele comunismului est-german.

Berlin Alexanderplatz
Berlin Alexanderplatz în aprilie

Fiind un oraș sărac  – ar trebui să pun ghilimele, dar acesta este adevărul, capitala are un PIB pe locuitor mai mic decât cel mediu din Germania, aici nefiind prezent niciunul dintre marile concerne germane, plus ca rata șomajului este record național -, Berlinul este mai prietenos, mult mai fără fițe și dezinhibat  decât ultra-bogatele Hamburg sau Dusseldorf.
Cu chirii mici, aerisit, sigur pentru străini datorită poliției ferme, are un trafic ok, mulțumită transportului public care funcționează nemțește și a pasiunii berlinezilor pentru biciclete:

Berlin
Berlin. Mersul pe bicicleta este o obișnuință, indiferent de venituri

Berlinul și-a construit cu răbdare, de vreo zece ani, o imagine de oraș cool care atrage artiști din lumea întreagă și are o viață de noapte efervescentă.

Mai nou însă, de prin 2009, presa internațională a început să scrie despre Berlin și că devine noul Silicon Valley: „In Berlin, startup hub emerges” (Reuters), „Berlin cracks the startup code” (Bloomberg) sau „Berlin is the future” (The Economist).

Este o realitate, îmi spune prof. Stefan Gross-Selbeck, șeful grupului de cercetare pentru antreprenoriat de la Alexander von Humboldt Institute for Internet and Society. (Vă place cum sună numele instituției? Și mie! Institutul de cercetări pentru Internet a fost fondat cu numai o lună înainte.)
Și îmi arată o hartă:

Harta startup-urilor IT din Berlin

Stegulețele pe care le vezi sunt tot atâtea startup-uri IT și web înființate din 2008 încoace: peste 1500, dintre care 500 numai în ultimul an. Acestea sunt date aproximative, pentru că, în realitate, nimeni nu știe câte startup-uri sunt în Berlin, după cum spune profesorul Gross-Selbeck.
Poți vedea, în timp real, câte startup-uri funcționează la Berlin pe site-ul Berlinstartupmap.com.

Destinul Berlinului ca posibil viitor Silicon Valley a început in 1999-2000 – în plin dotcom bubble, când șase tineri din Koln au venit în capitala Germaniei pentru a înființa un startup,  Alando.
În șase luni au construit o copie a eBay – pentru că asta era Alando, pe care au reușit să o vândă către eBay 🙂 cu 50 milioane de dolari:

Alando, o copycat Ebay este cumpărată de eBay

(Mai târziu, când a intrat în Germania, eBay a avut un succes extraordinar datorită expertizei aduse de clona Alando, concretizat în miliarde de dolari cifră de afaceri.)
Reușita Alando a inspirat imediat o întreagă generație de tineri germani: „Dacă ei au reușit, noi de ce nu am reuși?”

Trei dintre cei șase antreprenori, frații Samwer, au ieșit din afacere și au continuat să facă copycat după mai toate site-urile celebre pe care să le vândă apoi. Prima companie pe care au creat-o ca independenți, Jamba, le-a mai adus 273 de milioane de dolari în conturi.
Deveniseră cei mai de succes web antreprenori din Germania și din Europa.

Lista parțială a exit-urilor și investițiilor fraților Samwer:

Tot ei au fost cei care au creat unul dintre primele acceleratoare web, căutând tineri talentați, aflați la început de drum, cărora le-au oferit condițiile necesare pentru a-și dezvolta proiectele.

Frații Samwer au fost criticați și au atras foarte multă ură pentru apetitul lor de a copia platforme web de succes.
Nu e chiar ok să copiezi Facebook, să vinzi copia, iar banii rezultați să-i investești apoi în Facebook-ul real, cum au făcut ei cu StudiVZ.

Însă e de remarcat execuția în proiectele lor (disecarea modelului de business și recrearea lui) și cât de buni sunt în ceea ce fac.
Un exemplu: au creat o clonă a Groupon, CityDeal, iar Groupon nu numai că le-a cumpărat copia (169 milioane $ plus acțiuni), dar le-a dat pe mână și dezvoltarea globală a companiei – spune profesor  Gross-Selbeck.

Indiferent de cât sunt de iubiți sau de antipatizați, frații Samwer au avut un rol extrem de important în web-ul din Berlin și din Germania, pentru că investesc bani serioși în sistemul local de startup-uri și au creat o școală a antreprenoriatului. Destule persoane-cheie ale online-ului german au învățat business de la Samwer.

Unul dintre proiectele în care incubatorul lor de afaceri (RocketInternet) a investit, retailerul online Zalando GmbH (copie după Zappos.com), s-a extins acum în toată Europa și are o cifră de afaceri de sute de milioane de euro.

Însă etapa clonelor a fost depășită astăzi în ecosistemul web startup-urilor berlineze.
Acum a venit vremea proiectelor cu ambiții globale care atrag investitori globali.
Profesorul Stefan Gross-Selbeck dă doar două exemple: ResearchGate.net – un LinkedIn al cercetătorilor din lumea întreagă , cu 2,7 milioane de utilizatori, și Wooga, al doilea mare producător de Social Games din lume după Zynga.

Ieri am vizitat sediile din Berlin a acestor startup-uri, cu sute de angajați, am discutat cu managerii lor și am plecat fascinat.
Așa ca voi reveni cu noi povestiri, sper mai puțin telegrafice decât cea de față.

Deocamdată, vizita de documentare la invitația Ministerului de Externe German continuă, cu un program intens, de dimineață până seara, foarte nemțesc 🙂
Mâine mă voi duce din nou la excelența conferință internațională pe teme de startup și Social Media NEXT Berlin.
Din păcate, nu voi putea sta și la prezentarea lui Robert Scoble, care va veni cu ochelarii săi Google Glass, dar cred că voi o veți putea urmări, pentru că e posibil să fie live streaming (urmăriți pe Twitter #next13 pentru info).

Ca teasing pentru posturile următoare, iată cum arată panoul de activități de la sediul ResearchGate.net, startup creat de un virusolog:

ResearchGate.net headquarters

Și mașinile de lux cu care programatorii Wooga vin la serviciu:

Wooga Headquarters

Citește și despre cum văd companiile germane Social Media.

12 Comments

 1. prietenos? dezinhibat? aerisit? chirii mici? fără fiţe? sigur pentru străini? trafic ok? 😀

  Astea parcă sunt toate lucrurile ce nu sunt în Berlin.

 2. Dorothea subscriu 🙂 nimic din ce urmeaza nu e (mai) e adevarat: ‘Cu chirii mici, aerisit, sigur pentru străini datorită poliției ferme, are un trafic ok, mulțumită transportului public care funcționează nemțește’

 3. @adi cerna: Povestiti va rog experienta personala. Bat de patru zile Berlinul, cu transportul in comun si mi se pare ok. Orasul mi se pare ok, mai calm si mai sigur decat Parisul sau Londra. Ce e in neregula?

 4. Edit: scuze de comentariu cu adresa email + link dubios, s-au cam amestecat oalele in browser.

 5. Salutare Victor! Da, aici fara discutie subscriu: e mult mai safe decat Paris sau Londra dar nu ai mentionat asta in articolul tau de mai sus.

  Ca si turist vad la fel, ideea e ca nu e totul perfect/100%:) dar bineinteles sunt mult mult mai multe aspecte pozitive de mentionat fata de cele deja enumarate de tine (sus) sau de mine (jos).

  ###chirii – big rent increases in 2012, cea mai semnificativa in ultimii 20 ani http://www.morgenpost.de/berlin-aktuell/article113257839/Wohnungsmarkt-erlebt-staerksten-Preisanstieg-seit-20-Jahren.html

  ###transport: http://www.morgenpost.de/berlin/article111814241/Erster-Schnee-sorgt-fuer-Chaos-bei-der-Berliner-S-Bahn.html

  http://www.berliner-kurier.de/kiez-stadt/brandstiftung-nicht-ausgeschlossen-ostkreuz-chaos–war-es-wieder-ein-anschlag-,7169128,21917414.html

  ###safety

  Man dies after gang beat him up in Berlin http://www.thelocal.de/national/20121015-45563.html#.UXhKk6L-Fr0

  Two shootings in Berlin over weekend http://www.thelocal.de/society/20121007-45411.html

 6. @adi cerna: Hai sa ne intoarcem la Bucuresti si sa judecam de acolo Berlinul 🙂

 7. Victor aici nu ai dreptate: Berlinul il judeci din Germania, Bucurestiul il judeci din Romania. dar all in all merita 🙂

 8. @Victor: ca turist multe “par” ok. In mare am luat decizia sa ma mut in Berlin tot din cauza ca la un moment dat l-am vizitat si mi s-a parut ok. Adrian deja ti-a dat multe linkuri, nu pot decat sa mai completez cu cateva chestii pur subiective:

  1. Chiriile: sa-ti gasesti un apartament in Berlin dureaza luni bune. Mergi la vizionari peste vizionari, la fiecare te trezesti ca esti unul din cei 50-100 de oameni care aplica pentru apartament. In final apartamentul merge catre cel care plateste cel mai bine, cel care are salariul cel mai mare, care are o stabilitate financiara… si care preferabil nu provine din breasla emigrantilor. Chiriile ajung sa coste de te indoaie. Daca esti student reusesti sa imparti un apartament cu 2-3 colegi si scapi cu un 300-500 Euro/luna (pentru o camera). Dar cand vrei sa ai propriul tau apartament… trebuie sa te gandesti foarte serios la partea financiara.
  2. Siguranta: in fiecare zi auzi de-un nebun care inteapa oamenii din metrou cu HIV. De neo-nazisti care demonstreaza pentru… poti sa-ti imaginezi pentru ce ar demonstra. 🙂 Hedonisti care protesteaza si aia pentru alte nebunii. Legat de politie, cineva mi-a spus o poveste acum cativa ani, n-am cautat surse sa verific daca e 100% adevarata, dar la cat de murdar e orasul scenariul imi pare foarte plauzibil: in Berlin se gasesc cam 10.000 de politisti. Cand hedonistii protesteaza intr-o parte a orasului si neo-nazistii in alta, cei 10.000 deja sunt prea putini. Fiindca nu au cum sa ii controleze, de cele mai multe ori nebunii sunt lasati sa se destrabaleze, sa murdareasca, sa distruga… iar apoi, “politia” vine si strange mizeria.
  3. Trafic ok: sa vezi cum e sa ai intr-o dimineata avion spre Bucuresti si sa te trezesti ca fix in clipa aia reteaua publica de transport s-a trezit sa faca greva. Nu mai misca niciun metrou, niciun S-Bahn. Vrei sa iei un taxi? 😀 Un taxi din Friedrichshain pana la aeroport ma duce pe la 40 de Euro. Biletul de avion Berlin – Bucuresti m-a costat vreo 38 de Euro. 😀
  4. Dezinhibat / fara fite: peste Berlin s-a rasturnat o avalansa de emigranti, sositi din toate colturile lumii, si treaba asta nu le convine nemtilor mai deloc. Degeaba vezi in metrou reclame la hotline-uri anti-discriminare si diverse campanii pro-emigranti, degeaba esti cinstit, curat, prietenos, in fiecare zi simti diferenta, fitele si dorinta lor ascunsa ca tu sa-ti strangi catrafusele si sa te intorci de unde ai venit.

 9. Salut. Sunt in Berlin de aproape un an si am zis sa-mi arunc cei 2 eurocenti in discutie:

  1) chiriile sunt cam de 2 ori fata de bucuresti. Platesc 750 euro pt un apartament de 2 camere intre Mitte si Pberg (zona linistita cu familisti). Cautarea a durat cam o saptamana cat mi-au prezentat diverse agentii ofertele lor. Comisionul a fost de O luna de chirie.

  2) Siguranta: nu m-a intepat inca nimeni, dar e adevarat ca nu am avut niciodata treaba mai departe de zona A-B. Nebuni sunt peste tot dar impresia mea pana acum e ca Berlin e safe.

  3) Transportul: S-a intamplat sa nu mearga S5/7/75 de la Friedrichstrasse de vreo 2 ori, moment in care m-am urcat in trenul RE si am ajuns la timp in Charlottenburg. Daca era si ala oprit… mai aveam U-Bahn-ul. Daca era SI ala oprit, bagam cardul si inchiriam o bicicleta de la DB bahn si o lasam la destinatie.

  4) Nu mi s-a parut ca ma trimite cineva acasa vreodata. Pana la urma cine ar fi putut? Doar 40% dintre colegii mei sunt nemti, tipul de la cafenea e turc, doamna cu curatenia e poloneza, doamna cu inchiriatul e rusoaica. Cateodata am impresia ca ma inteleg mai bine nemtii(desi nici eu nu vorbesc germana, nici ei altceva decat germana) decat romanii.
  Despre fite: prefer semi-hipsterii de-aici, cu engleza lor plina de “za”, boierasilor de la MonAmour si LeGaga.

  Nu e vreun rai pe pamant, nu e alba sau neagra, e doar un oras intr-o tara si ai aceeasi sansa ca oricine altcineva… tine de fiecare.

 10. Subscriu la cele spuse de Victor. As adauga faptul ca nu-s tocmai turist in Berlin dar nici rezident.

  Da. Chiriile au cunoscut o crestere in Berlin comparativ cu 2011 dar raportate la gross income tot iesi extrem de bine comparativ cu Bucuresti (unde chiriile au mai scazut).

  Transportul in comun se intampla sa mai sufere cateodata; prin comparatie cu cel din Bucuresti … e parfum.

  Costul vietii: comparabil cu cel din Bucuresti; sensibil mai ieftin.

  Singurul punct slab: mancarea; fara gust (exceptie crasmele asiatice).

 11. Toate comentariile sunt pe langa. Omul a dorit sa comunice o chestie, si toata lumea se leaga de costul si calitatea vietii berlineze. Autorul mai bine nu se obosea sa scrie atat si doar dadea link-uri catre agentii imobiliare si de voiaj.

 12. Dragi anti berlinezi, de ce mai stati acolo daca nu va place? Nu cumva va e frica de faptul ca locul ideal, pentru mariile voastre, pur si simplu nu exista?
  Atata efort pentru o mutare care de fapt pana la urma va face nu altceva decat comentatori frustrati…just buy one way ticket back 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close