Se întâmplă să pierzi câte un dinte, nu-i nimic ieșit din comun.
Din acel moment, te modifici nefericit: zâmbești crispat și nefiresc cu gura strânsă, pândești privirile celor cu care stai de vorbă să vezi dacă au băgat de seamă „pauza” din dantura ta, în fine nu te simți tocmai în largul tău.

În ultimii ani însă și stomatologia a devenit hi-tech, iar rezolvarea problemei cu dintele sau dinții lipsă se face mult mai eficient și ușor. Numai să vrei.

Soluția cea mai bună este clar implantul dentar.
Avantaje?

1. Păstrează structura maxilarului
Ai observat, probabil, deși sperăm să nu fie cazul: odată dintele pierdut,  „gingia” se retrage – osul maxilarului se atrofiază cu timpul. Un implant din materiale hi-tech (titaniu) este acceptat  de organismul uman din punct de vedere biochimic. Implantul este „citit” de maxilar ca o rădăcină normală de dinte și integrat.

2. Implantul ajută ceilalți dinți să rămână sănătoși
Dinții funcționează împreună, ca un ansamblu. Se sprijină unul pe altul. În cazul unui spațiu gol, dinții din jur se deplasează, migrează cu timpul și se slăbesc.  Implantul îi ajută să rămână integri.

3. Este ușor de curățat
Fiind similar unui dinte natural, implantul nu are nevoie de îngrijiri speciale, în afară de cele clasice: spălat pe dinți de două ori pe zi, detrartraj conștiincios și control la intervalul de timp indicat de medicul dentist.

4. Nu „strici” alți dinți
Soluția clasică de înlocuire a dinților lipsă este puntea dentară. Are un dezavantaj major: dinții sănătoși alăturați sunt șlefuiți (se înlătură smalțul) și eventual li se „scoate” nervul.  Sunt sacrificați. Implantul dentar  elimină aceste neajunsuri. Este important ca dinții sănătoși să nu fie afectați de lucrarea dentară.

5. Zâmbești din nou, relaxat
Datorită materialelor folosite și a artei medicului/tehnicianului dentar, dintele fixat pe implant se integrează natural. Ești din nou întreg.

Mituri despre implantul dentar

1) Intervenția chirurgicală pentru implant este foarte dureroasă
Știți ce mi-a spus medicul când m-am așezat pe scaun pentru un astfel de implant? „Relaxează-te, trăim în secolul XXI, iar anestezicele fac minuni!”
Și a avut dreptate: în afară de „pișcăturile” de la injecția de anestezie, nu am simțit mare lucru. Și nici în zilele următoare, datorită tratamentul pe care l-am luat după.
În fine, pentru cei mai anxioși există chiar anestezii mai sofisticate. Ai râs vreodată, la dentist? 🙂

2) Implanturile dentare costă foarte mult
Cele de calitate, cu cele mai noi materiale și tehnologii nu sunt ieftine. (Aș spune că e bine chiar să te ferești de cabinetele care oferă tarife dubios de mici.)
Însă există posibilități de eșalonare a plăților.

3. Sunt prea tânăr pentru implant dentar
Fals! Și pentru adolescenți dar și pentru maturii care și-au pierdut un dinte există tehnologii speciale, adaptate vârstei, pentru implant dentar.

4. Implanturile dentare au foarte multe efecte secundare
Riscurile și complicațiile care pot apărea sunt aceleași ca la orice tip de intervenție chirurgicală care presupune incizii si suturi. Un disconfort local și o inflamarea a zonei sunt posibile, dar nu obligatorii. Te poți întoarce la lucru de a doua zi. Medicul îți va explica în amănunt totul.

5. Tratamentul prin implant dentar durează foarte, foarte mult
Este firesc ca integrarea implantul dentar în maxilar să dureze câteva luni. Osul nu „crește” peste noapte. Însă aceste luni trec foarte repede. În definitiv, câți dintre cei care pierd un dinte se duc imediat, a doua zi, la dentist?

Mulțumesc medicului Dragoș Calangiu, specialist în implantologie dentară, de la Clinica DENT ESTET, pentru informațiile oferite.

Informațiile prezentate sunt minimale. Domeniul implantologiei este mult mai vast.
Dacă dorești o consultație la DENT ESTET pentru a afla dacă tratamentul prin implant dentar este potrivit pentru tine, poți să te programezi online la o consultație
aici. (P)

1 Comment

  1. „Implanturile dentare costă foarte mult” nu este un mit ci este realitate.
    Faptul ca se pot esalona platile, nu inseamna ca va fi mai ieftin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close