Facebook dimineața, la prânz și noaptea. Twitter. Instagram. Bloguri. Site-uri. Vara, la 2 Mai sau Vama Veche. Iarna, la Predeal sau Sinaia. Conferințe în săli cu aer condiționat la Timișoara, Cluj sau Iași. În week-end, la terasă sau cu turma prin parcuri.

Adevărul e că trăim mare parte din timp sub un clopot de sticlă, în granițele pe care singuri ni le-am trasat.

Cum arată totuși România „cealaltă”, zonele intinse despre care nu se vorbește decât accidental, în caz că devin locul unor crime potrivite a fi exploatate în TV Prime Time, unde nu se fac seminarii, unde nu există terase, cluburi, obiective turistice și în care doar băștinașii se mișcă?

Am fost invitat să merg  într-o comună oarecare din Dobrogea, din apropiere de Medgidia.
Ultima oară când am fost la țară – nu contează locul, cu ceva ani în urmă, la o nuntă, abia am așteptat să fug. Căminul cultural arăta ca o inchisoare sovietică cu pereții jupuiți, iar doamnele nuntașe își ridicau poalele rochiilor lungi, cu sclipici, în bălăriile de lângă privata de scânduri în care nu se mai aventura nimeni să intre.

Sâmbată trecută, la amiază.
Cam toată populația comunei Tortoman („turta cu ulei”, în turcește) se adunase pe la Căminul cultural.
Cămin cultural renovat cu bani europeni, dichisit, cu scenă cu cortină de catifea și rânduri de scaune tapițate, ca la teatru. Un  părculeț cu trandafiri și bănci în față.
Primarul anunțase că se dau „becuri din alea ecologice care nu consumă”.

„Trebuie să aduceți becuri de care aveți acum,  normale, cu filament. Fiecare familie să vină cu cinci bucăți și pleacă în schimb cu cinci becuri ecologice primite gratuit.”
Și sătenii au venit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ca să nu se plictisească la coadă, primăria le-a adus vreo câțiva DJ-ei.
Generația MTV: copii de 4-10 ani s-au suit din proprie inițiativă pe scenă, mai întâi timizi și apoi din ce în ce mai dezinvolți. Au dansat pe Ai Se Eu Te Pego și altele asemenea.
Apoi au fost goniți și a început programul artistic oficial.
Dansuri și cântece populare dobrogene. Sala plină.
Totul filmat cu telefonul sau tableta de  generația sub 20 de ani.
De altfel, viața din Tortoman este bogat ilustrată pe Youtube. Există chiar și un Harlem Shake local.

Tortoman Cosntanta

Mobilizați de primar, de preotul comunei, de tombola cu premii în electrocasnice, de spectacol, cam toate cele 550 de familii din Tortoman, plus grădinița, școala și primăria și-au montat sâmbătă  becuri ecologice oferite în cadrul unei acțiuni CSR Enel.
Economia la iluminatul unei gospodării: 100 de lei pe an. Ceea ce la țară poate fi o sumă.

Niște copii mai creativi au scris pentru spectacol chiar și o poezie dedicată momentului:

După-amiaza, când lumea a plecat spre case, o seamă de bărbați ai comunei s-au oprit la o bere în fața magazinului (care vindea legume din Turcia) și discutau ce scria pe pliantele împărțite de Enel. Tocmai aflaseră că orice chestie lăsată în priză poate consuma „chiar dacă nu merge atunci”.

Tortoman Constanta

Iar primarul a plecat să dezvelească pancarta de la intrarea în comună, nu înainte de a-și lăsa în jos, a cererea televiziunilor prezente, gulerul ridicat al tricoului polo Tommy Hilfiger:

Tortoman CSR Enel

Cam asta a fost.

Dacă se întâmplă să treceți pe la tortomani (sunt oameni de treabă și primitori), abăteți-vă câțiva kilometri și până la cetatea romană Capidava, construită în secolul II pentru apărarea Dunării. E parțial dezgropată și conservată, nu are ghid, dar vor apărea ca din pamânt niște copii care vă vor arăta cele mai interesante locuri:

Cetatea Capidava, Dobrogea

*Actiunea din comuna Tortoman este o continuarea a proiectului Enel de promovare a unui consum eficient de energie, ce a fost lansat în noiembrie 2011, când comuna Izvoarele din județul Giurgiu a devenit prima localitate din România ce utilizează exclusiv becuri economice. Anul următor, Valea Ciorii, din județul Ialomița, a fost a doua comunitate care a beneficiat de acest program, numărul gospodăriilor iluminate cu becuri economice ajungând la peste 3.500.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close