Reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anunțat că va numi un asteroid după numele unui licean român, Ionuț Budișteanu, ca recunoaștere a minții sale strălucite.

Ionut Budișteanu (mijloc) pe podium la Intel ISEF 2013.

Ionuț, 19 ani, se pregătește să dea bacalaureatul la un grup școlar din Râmnicu Vâlcea care poartă numele Olchim, celebrul combinat distrus de o seamă de incompetent și hoți, care nu mai produce acum decât șomeri.
Grupul școlar ar trebui să pregătească specialiști pentru combinat.
Ionuț Budișteanu nu mai are nevoie de un loc de muncă acolo și, deși n-a spus-o, mai mult ca sigur va merge să studieze și apoi să lucreze în străinătate. Ce viitor ar putea să aibă aici?

A câștigat zilele trecute premiul cel mare la cea mai amplă competiţie mondială de ştiinţă pentru liceeni, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizată între 12-17 mai în Phoenix, Arizona.
Dacă vă uitați în pdf-ul de la final la lista finaliștilor acestei competiții, veți vedea că Ionuț este singurul european care s-a remarcat; restul sunt cu toții americani, plus un japonez.

Lucrarea lui Ionut Budişteanu prezentată la Intel ISEF 2013 este un automobil care se conduce singur, pe baza inteligenței artificiale. Mașina recunoaște imagini (marcaje, semne de circulație, celelalte automobile aflate în traffic), le prelucrează și astfel e capabilă să circule în siguranță pe șosele.
La proiectul mașinii fără șofer lucrează și mari companii, printre care Google. Soluția propusă de liceanul român se remarcă pentru că este foarte ieftină: doar 4000 de euro.

Proiectul automobilului inteligent

Ionuț a câștigat astfel premiul Gordon E. Moore, de 75.000 dolari, plus alte 4 premii în cadrul Intel ISEF, a căror valoare cumulată este de 14.000 dolari: premiul I acordat de American Association for Computing Machinery; Premiul Best Category Award, secţiunea Computer Science; Premiul First Award, Computer Science şi o excursie  de o săptămână la CERN, Geneva, oferită de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.
În total, premiile câştigate de Ionuţ Budişteanu la ediţia de anul acesta a Intel ISEF se ridică la 89.000 dolari.

”Muncesc mult, între 12 şi 14 ore pe zi, la proiectele mele” – spune el.

Detalii despre Intel ISEF: Ionut Budisteanu, castigator absolut la Intel ISEF 2013

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close