Germanul Nicolai Beckers a fost trimis în România, acum două luni, să aibă grijă de afaceri care depășesc 1 miliard de euro, cât au însumat anul trecut veniturile Romtelecom (620 milioane euro) și Cosmote (463 milioane euro).
Plus de cei 10 milioane de consumatori, cât au cele două companii.
De o lună, Beckers este oficial șeful (CEO) al celor două companii, fără ca acestea să fi fuzionat juridic încă.

Nikolai-Beckers-Cosmote-Romtelecom

Mandat – putem presupune – nu foarte simplu, fie și numai dacă ne gândim că Romtelecom are un acționariat parte grecesc (prin OTE), parte românesc, de stat.
OTE la rândul ei este majoritar  în proprietate germană, prin Deutsche Telekom.

Ieri, la prima sa ieșire oficială în fața presei, Nicolai Beckers  a ales să nu susțină, cum se întâmplă cel mai adesea, o prezentare arid-triumfalistă a companiilor pe care le conduce – prezent și viitor.
A rostit un scurt salut în limba română și a spus „Aștept întrebările dumneavoastră”.

A răspuns măsurat, insistând pe ideea că totul cere timp și strecurând cu vădită plăcere expresii franțuzești în explicațiile sale în engleză (a lucrat ani buni pentru Deutsche Telekom Franța, T-Systems Franța și T-Online Franța).

La ce trebuie să ne așteptăm? La nimic spectaculos, aș zice (ceea ce nu este neapărat un lucru rău), deși Nicolai Beckers a promis că Romtelecom și Cosmote „vor încerca să vă surprindă” cu planurile lor strategice viitoare.
Nicolai Beckers a anunțat cîteva direcții pe care va merge și a vorbit despre fuziunea juridică:

Fuziunea Romtelecom-Cosmote. Va mai dura, nu există un termen precis

Deși cele două companii au început să își integreze ofertele către clienți și au un CEO comun, fuziunea se află abia la început și va mai dura. Cât? Nu se poate spune. Deocamdată nu există un plan clar trasat, totul este la nivel de discuții.
(Situația este complicată și de faptul că statul român deține un pachet important din Romtelecom -45,99% – și s-a dovedit de-a lungul timpului incapabil de decizii coerente privind statutul său de acționar în companie – n.n.)
Însă fuziunea juridică a celor două într-o singură companie este nu numai logică, dar și de dorit din punct de vedere al business-ului, pentru un marketing coerent și unitar, pentru o singură rețea de magazine, un singur call-center, pentru evitarea unor investiții paralele etc.

 Viitorul. 4G + fibră optică până la ușa consumatorului

Rețeta viitoare perfectă în comunicații are două componente: 4G pe mobil și rețele fixe de mare viteză pe fibră optică (Fiber To The Home). O infrastructură combinată așadar, bună și pentru entertainment (Beckers a pomenit de televiziune interactivă) dar și pentru business.
Iar prin integrare, cele două companii (Romtelecom, cu o infrastructură națională dezvoltată) și Cosmote (cu o cotă de piață de 20%) pot avea un atu important.

 De unde bani de investiții însă?

După investiția de mai multe miliarde de euro în OTE, e de presupus ca acționarul Deutsche Telekom să fie rezervat în acestă problemă. Nicolai Beckers nu exclude colaborarea pentru infrastructură cu alți operatori și accesarea unor fonduri europene.
A insistat însă pe existența/crearea unor resurse proprii din profit: eficiența celor două companii pot face posibile investițiile în tehnologie.

Decizii luate „în timp real”

În telecom, situația se schimbă rapid, la 6 luni. Este o piață dinamică și trebuie sa analizăm permanent dacă strategiile de acum doi ani mai sunt valabile. Se cere viteza de reacție și adaptarea rapidă a ofertelor.

„Nu am venit în România cu o strategie defensivă, bazată pe tăieri de costuri, ci cu obiective de creştere” – a insistat CEO Romtelecom și Cosmote.

Sunt deschis, cer mult și sunt rapid – s-a autocaracterizat ca manager Nicolai Beckers la solicitatarea jurnaliștilor.

Sursa foto.

2 Comments

  1. Serviciile de televiziune interactiva sunt furnizate in prezent prin VDSL in aproximativ 45 de localitati,
    dar nu cred ca Romtelecom a avut prea mare succes cu IPTV-ul.

  2. un articol intr-un stil de care imi era dor, foarte a la victor kapra! pacat ca presa de azi nu poate sa mai fie atractiva pentru oameni cu experienta, structura si intelegere, dar si condei inspirat, ca tine, victor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close