Închide

Ce vrei să cauți?

Concurs Electrolux Design Lab: Cum vrei să arate electrocasnicele viitorului

Electrolux Design Lab
Electrolux Design Lab

Un aspirator comandat prin smartphone și care își schimbă forma, parfumând fiecare încăpere prin care trece cu altă aromă. Un echipament electronic sub formă de brățară care purifică aerul din jurul purtătorului, asemenea unei plante.
Un dispozitiv care absoarbe zgomotele pătrunse în încăpere, oferindu-ți o muzică relaxantă.

Vă povesteam că Electrolux organizează în fiecare an, începând din 2002, un concurs de design pentru electrocasnicele viitorului la care sunt invitați să participe studenți din toată lumea. Proiectele enumerate mai sus sunt înscrise în acest concurs.

Electrolux Lab Design este, probabil, cel mai mare și complex concurs din lume destinat tinerilor care se specializează in design, iar anul acesta are ca temă Inspired Urban Living și trei subteme: Social Cooking, Natural Air, Effortless Cleaning.
Mi-au plăcut alte trei proiecte înscrise la Electrolux Design Lab:

3F Vacuum Cleaner (Form Follows Function) – Aspirator-robot fără cablu care în repaus arată ca un tub (pentru a economisi spațiul) iar când funcționează își schimbă forma (foto).
Se încarcă singur de la priză când bateria se epuizează.
Primește un cartuș cu diverse arome.
Este comandat și programat (să treacă la treabă când nu e nimeni acasă, de exemplu) printr-o aplicație de smartphone/tabletă. De pe smartphone poți comanda și a ce parfum să lase aspiratorul în fiecare încăpere: baia să miroasă a ocean, dormitorul a citrice etc.
De pe Internet poți lua rețete de combinații noi de parfumuri pe care să le alcătuiască aspiratorul pe baza cartușului cu care e alimentat.

Electrolux Design Lab

Electrolux Design Lab

Hand Tree – Dispozitiv sub formă de brățară care purifică aerul poluat din jurul purtatorului.
În marile orașe, atmosfera este încărcată de praf, gaze de eșapament șamd. Ne dăm seama cum ar trebui să fie aerul abia cînd ajungem într-o pădure.
Dispozitivul Hand-Tree, conceput de un student rus, funcționează asemenea unei plante: captează aerul viciat și eliberează unul pur. Are și indicator de poluare:

 Electrolux Desing Lab

Music Yue – Arată ca un diapazon și, odată pornit, absoarbe zgomotele orașului care pătrund în locuință (trafic, construcții etc). Le poate absorbi total sau converti în muzică relaxantă, al cărei tempo este reglabil:

Și acum, concursul!
Să începem cu premiul. Electrolux oferă un cuptor cu microunde model EMS20400W, în valoare de 450 de lei:

Ce trebuie să faci pentru a intra in concurs:
1. Să intri pe site-ul Electrolux Design Lab 2013, unde vei găsi cele 20 de proiecte intrate în semifinală.
2. Să alegi unul dintre aceste proiecte (poate să fie și dintre cele pe care le-am prezentat) și să explici – printr-un comentariu la acest post – de ce il consideri util, de ce îți place.
3. Termen limita: miercuri, 24 iulie, ora 12.00.

La final, voi face o lista scurtă cu cele mai bune comentarii din care, prin tragere la sorți, voi alege caștigătorul concursului.
Toate cele bune!

Articole populare Ultima luna

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. eu tin cu seabreeze. nu stiu cat e de util, desi aerosolii, daca reuseste sa’i redea fidel, numai rau nu fac, dar eu vreau sa am asa ceva, cand s’o pune in practica! :)))

 2. Foarte interesanta bratara. As merge pe-o varianta mai de nisa, pentru sportivi, care sa emane aer foarte bogat in oxigen, dar si cu ceva proprietati de revigorare. Alergatorilor le-ar fi de folos. Daca aerul ala ar contine si ceva pori tonici, pentru revigorare, ar si mai si.

 3. multe dracovenii mi-au atras atentia, dar favorita mea este de departe Music Yue (http://electroluxdesignlab.com/en/submission/music-yue/), pe care nu as ezita sa o cumpar daca ar aparea in viitorul apropiat in comert, pentru ca zgomotele din mediul urban si convietuirea la comun presupun un stres fonic destul de mare si care produce adesea neplaceri. cu un asemenea dispozitiv nu numai ca zgmotele nu m-ar mai deranja, ci as fi in permanenta cautare de surse noi de zgomot: aspiratoarele stradale si masinile de gunoi care circula la 6 dimineta, suflantele de fruze uscate si drujbele celor care curata parcurile si spatiile verzi, bormasinile si covoarele batute cu sarg de vecini, constructiile si anveloparile blocurilor, cearta ciorilor cu pescarusii, a cainilor cu pisicile si a hip-hop-erilor cu manelistii, antrenamentele juniorilor fotbalisti la bara de covoare si a skaterilor cu bordurile… toate astea si multe altele care imi scapa, ar deveni o incantare…
  sper sa si castige Music Yue, pentru ca imi pare a fi cea mai utila si mai usor de realizat inventie din ce este prezentat acolo. si cel mai important, au deja un client!

 4. Eu aș alege Cellular Pillow – http://electroluxdesignlab.com/en/submission/cellular-pillow/

  Ar trebui să fie util pentru capacitatea de purificarea a aerului din incinta în care dormi. Eu am un detector VOC pe USB (Volatile organic compound) cu aplicatie pe laptop pentru monitorizat calitatea aerului. Am realizat o serie de teste seara, în dormitorul în care dormim și am constat că dacă țin ușa închisă calitatea aerului noaptea scade destul de mult. De atunci las aproape tot timpul ușa deschisă.

  Din moment ce produsul Cellular Pillow a fost selectat pentru votul publicului de către cei de la Electrolux îmi e clar că potențial există pentru a fi un produs. De aceea cred că ar putea aduce îmbunătățiri somnului fiecăruia, mai ales că ~30% din viață o petrecem dormid. Eu îl aștept pe piață.

 5. #5 Comentariu nou

  SEAbreeze! Alegerea mea este pentru proiectul studentei din Ungaria pentru că am experiența unor probleme de sănătate care au durat vreo 2 ani, cu nepoțelul din dotarea… temporară. Doctorii l-au suspectat de astm și astfel a primit tot felul de rețete cu inhalații de făcut și recomandări de a se folosi tot felul de umidificatoare. Copilul a înțeles că e spre binele lui și a acceptat tratamentele, dar cu adevărat bine s-a făcut după ce am mers la salină, la Praid. Micuțul a făcut câteva cure cu aerosoli și s-a recuperat foarte repede și pare astăzi că nu a avut vreodată o problemă de sănătate.
  Îmi place proiectul unguresc și pentru că produsul este polivalent. El este de apreciat nu doar de către cei cu probleme de respirație, pentru că și unei persoane sănătoase îi conferă efecte plăcute simțurilor și impresia de a fi pe malul mării, respirând aerul sărat. Mi-a plăcut și că studenta s-a documentat temeinic și chiar a vizitat o peșteră, că a propus și soluții fără fixare obligatorie pe perete sau pe vreun raft a dispozitivului care, astfel, a devenit o piesă mai familiară, cu un design inspirat din natură. Pentru aceste motive cred că proiectul menționat este viabil. El poate fi realizat cu prețuri accesibile și este și mai ușor de pus în practică în casele noastre decât alte proiecte care implică roboți sau alte dispozitive de ultim nivel. Până la urmă cu toții ne dorim să ne întoarcem într-un fel sau altul la natură și putem obține un sentiment de bine, de prospețime și să ne menținem sănătatea acasă cu un efort financiar redus.

 6. Picătura de aer, picătura de sănătate
  O idee aparte, această picătură de… aer! Plante care trăiesc doar cu soare și aer, fără pământul cu diverși factori alergeni. Mi se pare o idee excelentă, îmi doresc să fie pusă în practică și să ajungă și în magazinele din România.
  Aș cumpăra un astfel de produs pentru a curăța aerul de diverse impurități. Air Drop te scapă de praf și de alte impurități nedorite, aduse de mulți în casă fie și numai pe încălțăminte sau hainele copiilor și, din câte am citit, plaja de plante este vastă, numărându-se 450 de plante în familia Tillandsias, așa că nu ar fi o problemă pentru cel care ar dori să pună pe picioare afacerea. Așadar, e practic, e ușor de folosit și de întreținut. Ceea ce mai apreciez la Air Drop e ideea de a da bucurie ferestrelor noastre, de multe ori gri, urâte. Degeaba ne punem flori în ghiveci, ele sunt de obicei ascunse ochilor, la nivelul de jos, și abia un Air Drop ar da bucurie și viață ferestrei! Gândiți-vă ce revigorant poate să fie să lucrezi la un birou și să profiți de puțină pauză privind pe geam ansamblul vesel! La fel, ce frumos poate să se vadă de afară o fereastră cu Air Drop, care nu arată ca o fereastră de unitate militară. Mă mir că astfel de idee nu a apărut mai repede și îi țin pumnii lui Jillian! Sper să câștige!

 7. #7 Comentariu nou

  OZ -1. Să fie atât de simplu cu un dispozitiv care alungă mirosul urât de țigară? Funcție atât de utilă! Cei care fumează știu cam cât de urât e mirosul de tutun impregnat în haine și asta o știu chiar și cei care nu fumează, dar au nenorocul să fie în același local/birou cu un fumător. Dispozitivul e foarte util și practic și poate fi folosit și pe post de accesoriu, la guler sau poate la buzunarul de la piept. Cred că dispozitivul poate avea succes și în rândul doamnelor și domnișoarelor, mai atente la mirosuri și mai dotate de la natură cu simț olfactiv, care pot folosi OZ-1 și pentru a pulveriza parfum. Cu un design potrivit, OZ-1 poate fi un cadou apreciat de reprezentantele sexului frumos, dar nu numai, precum și pentru fumători sau pentru cei care vor sa respire un aer mai curat.

Adaugă comentariu