Închide

Ce vrei să cauți?

Viață de IT-ist la AFI Park

Dacă te afli într-un restaurant sau cafenea din mall-ul AFI Palace Cotroceni și observi că insul de la masa de alături plătește cu 20% mai puțin decât prețurile din meniu, să știi că lucrează în IT. Foarte posibil, pentru o mare companie de afară.

Dacă ieși din mall și îți ridici privirea spre unul dintre etajele de sticlă ale clădirii de birouri de alături și vezi prin ferestre niște indivizi care joacă ping-pong, să știi că și ei lucrează în IT.

AFI Park: Începuturile unui cartier hi-tech în Cotroceni 

 

Lângă celebra și uriașa sferă de metal IMAX de la AFI Cotroceni poți vedea o clădire de sticlă cu zece etaje, AFI Park 1:

Nu ai cum să pătrunzi dincolo de recepția din hol decât dacă ești invitat.
Regulile de securitate sunt stricte, pentru că în interior se lucrează cu date sensibile, în cea mai mare parte pentru corporații globale, gestionate de către specialiști din domeniul IT, domeniu în care veniturile salariale au crescut cu 20% în ultimul an.

Vocea sintetizată din liftul Mitsubishi (sunt primele astfel de ascensoare montate în România) îmi urează „Să aveți o zi bună!”.
Urc la unul dintre etaje.

„Ești primul nostru vizitator, pentru că exact astăzi am inaugurat activitatea în România” – îmi spune managerul SparkWare Technologies, companie care oferă aplicații și soluții software pentru furnizori internaționali de entertainment online.

Întreg etajul miroase a nou și arată impecabil: nu se zărește nicio priză, nici un cablu. Pereți din sticlă de jur împrejur. Sunt 150 de stații de lucru, cam pe jumătate ocupate, pentru că se fac încă angajări: C++, .NET, Flash plus ingineri QA.

SparkWare Technologies construiește aplicații și soluții software pentru furnizori internaționali de entertainment online.

Schimbăm două vorbe, le urez succes și urc la alt etaj, la Endava.
Este o companie britanică, cu filiale în Statele Unite, Marea Britanie, dar și în Iași, Cluj și Chișinău.

Din birourile sale situate in AFI Park București, Endava oferă servicii IT pentru corporații financiare, telecom, retail și media de pe tot globul. treilea.

Compania oferă servicii IT (dezvoltare software, testare, suport) pentru corporații financiare, telecom, retail și media de pe tot globul.
Clienții Endava au cerut clauze de confidențialitate, dar cred că am voie să dau ca exemplu site-ul complex al unui club de fotbal celebru în toată lumea care este administrat de la București, din AFI Park, de către tânăra generație Y de români de la Endava.  (Să mai spună cineva că în România nu se poate face digital media de top).

Stand-up și ping-pong

Companiile care merg pe model occidental știu că nu poți să ai productivitate fără comunicare, raportare și decizii rapide. Orele lungi de ședință-flecăreală obișnuite prin unele birouri autohtone sunt excluse.

Astfel că „ședințele” românilor de la Endava cu clienții internaționali se desfășoară în picioare.
Fiecare departament are o zonă de video conferință. Pe perete este prinsă o tablă de notat pe care sunt scrise sarcinile de îndeplinit sau sunt desenate planuri.
Deasupra, pe tavan, o cameră video (foto) captează imagini și sunet. Clientul, aflat poate la mii de kilometri, poate discuta astfel în fiecare zi cu furnizorii de servicii software de la București.

Cameră video pentru teleconferințe internaționale in sediul Endava.

Totodată, angajatul, specialistul în IT, are și el nevoie de momente de relaxare după ce a tras intens la un proiect.
Iar la fel ca în marile firme de IT din lume, angajații Endava au camere de relaxare în care își pot reîmprospăta creierii:

Sala de relaxare în sediul Endava.
Endava Sports Room.
Cafeteria Endava.

SparkWare Technologies și Endava au fost doar două dintre firmele din AFI Park 1 pe care le-am vizitat pentru a vedea cum lucrează IT-iștii români în zilele noastre.
Însă în clădire mai au sedii și alte companii internaționale din domeniu, precum Microchip Technology Inc, companie americană listată pe Nasdaq, care ocupă 2.500 mp.

AFI Park 2 crește cu un etaj la 10 zile

Dacă majoritatea multinaționalelor IT au ca sedii clădiri de birouri din nordul Bucureștiului, dezvoltatorii AFI Park au schimbat regula și au reușit să devină un Hub de business IT.
Au ales intersecția bulevardelor Vasile Milea și Timișoara, pentru că e foarte aproape de „fabrica” de ingineri IT (Universitatea Politehnica), rețeaua de transport în comun (inclusiv metrou) este generoasă, iar în mall – unde găsești cam tot ce vrei – ajungi în două minute.
Dovada că au fost inspirați: într-o vreme în care construcțiile din România au cam înghețat, lângă AFI Park 1 crește, în ritmul un etaj la zece zile, AFI Park 2. Iar lângă AFI Park 2 au început lucrările la AFI Park 3.

AFI Park 2 creste cu un etaj la 10 zile.

În total, vor fi cinci clădiri identice care vor forma AFI Business Park:

Așa va arăta AFI Business Park în câțiva ani. Deocamdată, este gata doar clădirea din dreapta.

Ce vrea un IT-ist care caută un loc de muncă
Studiile arată că specialiștii IT, din ce în ce mai căutați în România, dacă sunt siguri pe valoarea lor, au pretenții de la care nu se prea abat atunci când companiile caută să îi angajeze.
Nu le inspiră încredere clădirile de birouri cu aer demodat sau aflate în zone greu accesibile – la care ca să ajungi consumi ore enervante în trafic.
Întreabă în primul rând de locurile de parcare, se interesează dacă au unde mânca decent în zonă (varietate, cost), cer birouri aerisite și luminoase, iar cei care sosesc pe bicicletă spun că au nevoie de un duș scurt înainte de a se apuca de treabă.
Da! Bine ați venit în Romania IT a anului 2013.

Confortul unui centru comercial aflat în apropiere
Toți angajații care lucrează în clădirea de birouri AFI Park primesc un card care le asigură un discount de 20% în restaurantele și cafenelele din mall-ul de alături, cât și la bowling, la diferite activități de divertisment, iar la fiecare o săptămână sau două au parte de un discount special la magazinele din mall, special pentru ei.

În același mall, găsesc patru bănci, două spălătorii pentru haine, pot merge la gym și să își facă cumpărăturile la orice oră din zi și din noapte pentru că hipermarketul Real este deschis 24 de ore din 24.
Mall-ul și clădirea de birouri sunt conectate, pentru ca trecerea să dureze cât mai puțin.

Locuri de parcare?
Sunt și vor fi suficiente. Complexul final cu cele cinci turnuri va avea 1000 de locuri de parcare la care se adaugă, pentru orice eventualitate, cele 2.700 ale mall-ului.
Parcarea de la AFI Park 1 arată așa:

Clădire verde și inteligentă

Sistemul de climatizare Siemens din AFI Park permite reglarea diferită a temperaturii în birourile open space pentru anumite zone, cu avantaje care nu mai trebuie explicate.
În plus, geamurile se pot deschide, ceea ce permite ca din când în când să intre aer proaspăt.

Mi s-a părut interesant sistemul ecologic de colectare a apei de ploaie. Cascada din lobby-ul clădirii este alimentată cu o astfel de apă, iar plantelor din exterior sunt irigate tot cu apa de ploaie colectată.

Am fost invitat să vizitez camera BMS (Building Management System) unde se află o singură o persoană de la tehnic care gestionează întreaga clădire, operațiune pe care o poate face și remote, doar prin intermediul unui smartphone.

Datorită Building Management System, întreaga clădire este administrată de un singur angajat.

Cine este următorul care va veni în AFI  Park?

La ora la care am plecat, macaralele se învârteau de zor deasupra celui de-al doilea turn aflat în construcție.
Se lucrează contracronometru, pentru că una primele trei corporații IT din lume a rezervat deja două etaje în viitorul AFI Park 2.
Dar despre asta vom mai vorbi data viitoare.

Un sfat pentru cititori:
Companiile din AFI Park angajează specialiști IT&C. Sunteți mai mult decât bineveniți să le trimiteți CV-urile.

Articole populare Ultima luna

8 comentarii Adaugă comentariu

 1. Foarte, foarte tare! Bravo lor și bravo nouă!

 2. Chiar ma intrebam ce companii s-au mutat in AFI Park, care e la doar 5 minute de mine. Ma bucur enorm sa vad cat de frumos creste acest proiect si ca exista manageri care se straduiesc sa creeze astfel de medii potrivite de lucru pentru angajatii lor. Am fost foarte incantata de articol!

 3. Ai uitat de cladirea Apaca de langa, unde de asemenea sunt multe companii de top in IT 🙂

 4. #4 Comentariu nou

  @Alex: N-am uitat, dar nu pot sa dau buzna neinvitat 🙂

 5. #5 Comentariu nou

  Sunt impecabile birourile de la SparkWare. Imi plac foarte mult 🙂

 6. #6 Comentariu nou

  camerele alea sunt pentru supravegherea angajatilor

 7. #7 Comentariu nou

  m-as intoarce la EA doar pentru ca vor avea cladire langa Afi… (joke!)

 8. #8 Comentariu nou

  foarte bun articol !

Adaugă comentariu