ZenithSecure

Un investitor străin spunea zilele trecute că ecuația IT-ului românesc este pe undeva greșită: avem foarte mulți softiști talentați, dar foarte puține startup-uri autohtone, cei mai mulți alegând să lucreze pentru centrele de suport ale marilor corporații.

Doi antreprenori clujeni, Mihai Moțocu şi Flaviu Rus – fondatori ai companiei Agilio, contrazic această regulă și spun că ZenithVault, produsul dezvoltat de ei prin forțe proprii în cadrul diviziei ZenithSecure, va revoluționa domeniul bazelor de date.

ZenithVault asigură cel mai mare grad de securitate pentru bazele de date confidențiale din lume, explică ei.
Datorită acestei soluții, devine imposibil ca hackerii să mai intre în sistemele de stocare a datelor și să fure sau să distrugă informații confidențiale, precum date financiare, documente sensibile, parole sau informații despre clienți.

De unde a pornit dezvoltarea ZenithVault

ZenithSecure

Prin platformele existente acum, stocarea bazelor cu date confidențiale se face într-un singur loc.
Dezavantaj: oricât de multe ar fi nivelurile de securitate care protejează aceste sisteme aflate într-un singur loc, atacatorii găsesc mereu moduri de a le “ocoli”. Aceasta este motivul pentru care atât de multe companii mari sunt victimele furturilor de date.

Soluţia ZenithVault? Separarea şi stocarea datelor pe servere multiple, răspândite în diverse locuri geografice şi utilizarea sistemelor de operare diferite pentru aceste servere individuale.
Practic, fiecare dintre aceste servere conține câte un fragment din informația confidențială.

De exemplu, în loc ca întreg numărul unui credit card să fie stocat pe un singur server, respectiva informație este împărțită în mai multe pachete care sunt criptate și distribuite random pe servere diferite, aflate în diverse locuri din lume. Cu cât adaugi mai multe servere, cu atât informația este mai sigură.

Cu această structură, soluţia noastră este practic imposibil de “spart” deoarece atacatorii ar trebui să încalce simultan cel puţin trei servere îndepărtate geografic ce rulează sisteme de operare diferite, cu diferite medii  de rulare a aplicaţiei de stocare (runtime environment).
În acest moment, credem că acestă soluţie este cea mai avansată în domeniu – spun creatorii ZenithVault.

Care a fost ideea de bază a ZenithSecure

Am fost inspiraţi de metoda dezvoltată de Guvernul Statelor Unite ale Americii în accesarea codurilor pentru lansarea rachetelor nucleare. Pentru o astfel de lansare, e necesar ca ai multe coduri sa fie introduse în același timp de către preşedintele şi secretarul apărării SUA. Astfel, ne-a venit ideea acestui produs nou, special care să poată fi implementat rapid şi utilizat de aproape oricine.

Am construit astfel o bază de date care partajează datele pe mai multe servere, această tehnică fiind cunoscută ca “secret sharing – partajarea secretului”.
Pe lângă această arhitectură inovatoare de stocare a datelor, utilizăm metode avansate de securitate, precum folosirea sistemelor de operare diferite cât şi a mediilor de rulare a aplicaţiei (runtime environment) de pe fiecare nod de stocare a datelor.

Ce alte produse pregătește ZenithSecure

Pe lângă ZenithVault, am finalizat două concepte pentru alte două noi produse:

ZenithTransfer – o „aplicaţie” care va împărţi şi cripta datele confidenţiale pe mai multe reţele şi rute, pentru a evita riscul “factorului uman” în timpul atacurilor cibernetice.

ZenithFingerPrinting – un API care este capabil să amprenteze în mod unic dispozitivele mobile şi PC-urile fără să ţină cont de IP.

Deşi au pornit dezvoltarea soluţiei ZenithSecure fără suportul unui investitor, Mihai Moțocu şi Flaviu Rus, împreună cu echipa lor, sunt convinşi că ideea lor va fi repede preluată de companiile mari care au nevoie de securitate sporită a datelor.
În plus, în primul an de colaborare, cei doi tineri antreprenori sunt dispuşi să ofere clienţilor suportul şi expertiza echipei lor sau consultanţă pentru primii clienţi care vor testa ZenithSecure.

Toate cele trei versiuni ale ZenithVault (Freeware, Enterprise și Saas) sunt disponibile pe piață.
ZenithVault Enterprise și ZenithVault SaaS au prețuri care depind de cerințele specifice fiecărui client, iar ZenithVault Freeware poate fi descărcat gratuit de aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close