Închide

Ce vrei să cauți?

iPhone 5S: The most forward-thinking phone

După lansarea iPhone 5S și iPhone 5C.
Părere absolut subiectivă și nu mă supăr dacă o amendați: europenii și americanii vor dispărea – nu mă aventurez să spun în cât timp – ca producători semnificativi de telefoane mobile/smartphone-uri, după vreo două decenii în care au dominat piața copios.
Stăpânii imediați ai sectorului: coreenii. Stăpânii viitori: chinezii.
A existat un singur geniu în domeniu, Steve Jobs, și ca el nu va mai fi altul.

Dincolo de caracteristicile anunțate pentru iPhone 5S și iPhone 5C (nu trebuie să vă mirați de carcasele colorate – e un trend și pagina de deschidere a apple.com are ca slogan „For the colorful”), este de remarcat performanța în comunicare a marketingului/PR-ului Apple care i-a „hipnotizat” pe jurnaliști și bloggeri respectabili să repete ca papagalii  sintagma „forward-thinking phone”:

O căutare pe Google după „forward-thinking phone” returnează mai mult de 67 de milioane de rezultate 🙂

Chestie care va intra, probabil, în manualele de comunicare.
Povestea, scrisă de niște jurnaliști profi și lucizi, aici.

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. Nu stiu daca Coreea sau China vor domina piata. Problema e ca nu prea mai au loc sa inoveze. Nici un telefon lansat anul asta nu vine cu ceva deosebit, pentru ca nu le permite tehnologia.

  Cred ca se vor baza pe wearable computing ( ceasuri, ochelari ), desi nici astea nu sunt foarte atractive din acelasi motiv.

  Si comentariul asta nu vine de la un iFan, pentru ca nu m-au atras niciodata produsele Apple. Dar le-am testat pe toate si detin destule. Totusi nu m-au atras niciodata si mereu a existat ceva mai bun si mai atractiv.

  Apple se pricepe cel mai bine la marketing si e principalul motiv pentru care urmaresc tot ce face. Ma fascineaza.

 2. #2 Comentariu nou

  @Alex, toata lumea repeta aceeasi enormitate, nu mai e loc de inovatie. Ba sigur ca e, doar ca nu sunt capabili s-o faca! De ce telefoanele Apple nu sunt rezistente la praf si apa precum cele de la Sony? Nu e o inovatie, dar e o chestie utila mai ales cand vorbim de un produs premium. De ce ios-ul abia acum la versiunea 7 are implementate niste functii care pe Android sunt de 2-3 ani? In curand vom avea Android 4.4 kitkat care va veni in mod sigur cu functii noi, functii pe care va exista o sansa sa le gasesti pe ios abia peste 1 an.

 3. #3 Comentariu nou

  Victor, eu nu stiu ce asteptari aveai tu, dar marketing-ul asta al lor a facut asa:
  1. a scos un nou produs cu 100$ mai ieftin in locul vechii tactici de a vinde modelul anterior, tactica ce nu prindea la consumatorii dispusi sa cheltuie mai putin, dar voiau un model recent, nu pe cel de anul trecut.
  2. a imbunatatit o functionalitate extrem de utilizata pe un smartphone – camera – fara sa ceara de la utilizator sa-si cumpere hard disk-uri mai mari (a crescut calitatea imaginilor, la aceeasi dimensiune a fisierului)
  3. a implementat in sfarsit autentificarea biometrica pe smartphone in scopul de a simplifica experienta in utilizare si nu doar de a avea o functionalitate in plus (a se vedea incercarea nereusita a Motorola: http://www.youtube.com/watch?v=LFmIgNhg0M4)

  Sa ne aducem aminte ca progresele facute in lumea PC-ului, progresul an de an era reprezentat doar de cresterea incrementala a vitezei procesorului.

  E scump si uneori nenecesar sa inventam tehnologii noi cu beneficii marginale in practica. Poate nu ai remarcat, dar apple se concentreaza pe imbunatatirea experientei utilizatorului spre deosebire de restul care au focus pe specificatii tehnice, de multe ori putin utilizate.

  As incerca si o paralela cu antreprenoriatul, unde in afara de o idee geniala, mai e nevoie si de putere de executie ca sa scoti un produs de succes = care se vinde.
  🙂

  Iar referitor la Steve Jobs, intr-adevar un om remarcabil ce a reusit sa inspire compania sa aduca niste produse de mare succes. Mai departe insa, ei trebuie sa construiasca peste succesul asta, preferabil fara sa incerce sa-l imite pe Jobs.

 4. „forward-thinking” s-ar putea sa aiba si un alt inteles. Trecand la procesoare proprii pe 64 biti, in viitor Apple ar putea sa faca acelasi lucru si pentru seria MacBook Air. iOS7 foloseste chiar o versiune mai noua de kernel decat OSX 10.9.

 5. #5 Comentariu nou

  @Bogdan: Aceasta este una dintre ideile dezbatute, da.

 6. #6 Comentariu nou

  @Alex: Absolut subiectiv: mi-as fi dorit un ecran nitel mai mare, avand in vedere ca telefonul este biroul meu mobil + ceva imbunatatiri la baterie.
  Autentificarea prin amprenta m-a cam nedumerit. Chiar avem nevoie?

 7. #7 Comentariu nou

  @Alex Dumitru: Alex, ma bazez in afirmatie si pe acest istoric http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_mobile_phones#2012_2

 8. coreenii cu siguranta vor domina, cat despre 5s functia fingerprint scanner este dementiala!

 9. Autentificarea prin amprenta e o idee geniala. Nu mai trebuie sa tastezi ditamai parola sau sa te joci prin labirint-uri ca la Android. Sunt curios ce poate noua camera, desi cred ca va fi tot in urma camerelor disponibile in varful gamei Lumia.

Adaugă comentariu