Închide

Ce vrei să cauți?

Așa ar trebui să arate multe dintre spitalele din România

Sunt cinic și greu impresionabil, dar azi dimineață, acest copil, aflat in incubator, m-a emoționat cum se ambiționa să trăiască:

Fundatia Vodafone Spitalul Marie Curie

Are doar 800 de grame, i se văd inima și plămânii cum se zbat sub pielea cvasi-transparentă a pieptului.
Minunea că trăiește nu se datorează în niciun caz guvernului sau liotei de miniștri ai sănătății din ultimii ani.

Ce nu e în stare guvernul realizează companiile, ONG-urile și bănuțul donat de anonimi prin SMS. Guvernul și sinistrul său ministru al sănătății sunt prea ocupați să apară în talk show-uri.

După o investiție totală de aproape 2,1 milioane de euro, în cartierul Berceni, la Spitalul de Urgență pentru copii Marie Curie, a apărut cea mai modernă secție de spital pentru nou-născuți din sud-estul Europei. Are ca model secția de terapie intensivă omoloagă  de la Spitalul Universitar Iowa City (SUA).
Este destinață copiilor născuți prematur cu boli, traumatisme sau malformații.
Clădirea de patru niveluri a fost construită de la zero, iar banii au venit de la Fundația Vodafone (1,4 milioane de euro) de la Asociația „Inima Copiilor” (510.000 de euro), din donații făcute de români prin SMS (105.000 de euro) și din fonduri ale Spitalului Marie Curie (150.000 de euro).

Fiecare pacient-copil are salonul lui, dotat cu cea mai nouă și sofisticată aparatură medicală. Parinții nu mai dorm pe scările spitalului, au propriile spații rezervate. Climatizarea și sterilizarea aerului sunt perfecte.

Soluțiile de telemedicină pe care le-am văzut în ultimii ani pe la marile târguri internaționale hi-tech sunt funcționale aici: medicii au primit tablete 4G pe care recepționează, oriunde s-ar afla și unde există conexiune de date mobile, imagini video cu pacienții și cu semnele vitale ale acestora.

Echipamentul care m-a fascinat este acest robot de teleprezență:

Fundatia Vodafone robot teleprezenta

(Scuzați calitatea pozei, e făcută printr-un geam.)

Acest robot se deplasează autonom în orice loc din secție și spital. Poate face transmisiuni  de voce, imagine și date oriunde în lume și poate fi conectat la ecograf sau la computer pentru a transmite date în mod securizat.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției, ne spunea astăzi ca în fiecare an era nevoit să refuze internarea a peste 200 de copii cu probleme din cauză că vechea secție avea un număr mic de locuri.
Nu a spus-o, dar cred că acești 200 de copii trimiși acasă sau în alte spitale erau, de fapt, condamnați să moară.

Articole populare Ultima luna

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Multumim ca ne-ati fost alaturi ieri. A fost o bucurie sa va cunoastem si sa va putem arata sectia.
    Si multumim pentru vorbele bune!

Adaugă comentariu