Închide

Ce vrei să cauți?

O poveste despre stat și cetățeni: Piscina plutitoare din New York

Unii new-yorkezi se încumetă încă să înoate în apele East River care scaldă malurile Manhattan-ului, deși este clar că acestea nu sunt tocmai curate, dat fiind că „New York City is full of shit. Real shit” – cum spunea un documentar.

pool in new york

Diferența dintre Stat și cetățeni.

Statul. Primăria metropolei se contrazice. Pe de o parte, autoritățile sanitare afirmă că nivelul de contaminare bacteriană a East River este în limitele admise și că „nimeni nu s-a îmbolnăvit dacă a înotat în apele sale”.
Pe de altă parte, tot primăria promite proiecte de 5 miliarde de dolari pentru ecologizarea East River.
Dacă nu sunt probleme cu poluarea apei, de ce s-ar cheltui această sumă enormă totuși?

Cetățenii/comunitatea. Cu vreo doi ani în urmă, trei designeri s-au hotărât să găsească o soluție tehnică astfel încât new-yorkezii să poată înota fără riscuri în East River și totodată să se înceapă, la nivel minimal, curățare apelor sale.

Ideea: în loc să cureți tot râul, ce-ar fi să începem asta cu doar o parte din el?
Astfel a apărut proiectul piscinei plutitoare pe East River, +POOL. Patru bazine, inclusiv unul pentru copii, umplute cu apă foarte bine filtrată din East River (foto sus). Apa din piscină ar urma să fie schimbată la fiecare șase ore (la două ore în bazinul destinat copiilor). Peste 2 milioane de litri de apă murdară din East River ar fi astfel curățate zilnic, iar +POOL ar deveni cea mai curată piscină din lume.

Bani pentru proiect? Zero! Astfel că cei trei designeri l-au pus pe platforma de finanțare Kickstarter. Americanii au donat într-o primă etapă vreo 40.000 de dolari. Sumă suficientă pentru primele studii.
În vara asta, în a doua etapă de colectare de fonduri, s-a adunat aproape un sfert de milion de dolari. Donatorii primesc câte o „bucățică” de piscină înscripționată cu numele lor:

+POLL

La anul se va construi primul model la scară redusă a piscinei. Dacă testul reușește (și nu prea are cum să eșueze pentru că au fost cooptate puternice companii tehnologice americane), întregul complex pentru înot are șanse să fie inaugurat în 2016. Va costa vreo 16 milioane de dolari. Mult mai puțin decât ipoteticele 5 miliarde promise de administrația New-York-ului.

PS: Povestesc despre proiectul acesta pentru că ar prinde bine și Bucureștiului, unde riști serios dacă îți vine ideea să intri în Dâmbovița, în lacurile din oraș sau în Snagov.

(Dintr-un tutorial scris pentru platforma SmartNation by UPC, destinată tinerilor inventatori români.)

Articole populare Ultima luna

20 decembrie 2024

Dronă cu picioare

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Da, nu ar suna deloc rau.

Adaugă comentariu