Agenția de cercetare Gemius a publicat raportul gemius AdMonitor, pe trimestrele al doilea și al treilea 2013, care prezintă un clasament al celor mai populare formate de publicitate online și o gama de indicatori pentru campaniile online din Europa Centrală și de Est.

Conform raportului, cele mai mari rate de click din regiune se înregistrează în  Slovacia (0.33%) și Polonia (0.26%), iar cele mai scăzute în Lituania (0.08%) și Letonia (0.09%).

România se situează printre țările cu rata de click cea mai mare, cu 0.21%.

online advertising click

În ceea ce privește formatele publicitare online, bannerele de tip rich media din campaniile online romanești înregistrează o rata de click foarte mare de 0.95%, în timp ce bannerele standard înregistrează doar 0.12%.

online advertising romania

Cu toate acestea, 90% dintre campaniile online românești folosesc formate standard, deși sunt cu mult mai puțin eficiente în comparație cu formatele interactive de rich media.

Pe locul doi din punct de vedere al popularității, se situează bannerele interstițiale care sunt alese în 16,5% dintre campaniile online românești, iar pe locul trei sunt bannerele video care se întâlnesc în 6,45% dintre campanii.

online banners europe

“În cazul Poloniei, ponderea campaniilor în care  se folosesc formate rich media este remarcabilă în comparație cu alte piețe din Europa Centrală și de Est. Și pentru că folosirea acestor formate de rich media duce la rezultate mai mari în valorile ratei de click, Polonia este lider pe acest segment în regiune” – explică declară Tamas Acs, expert Gemius în digital advertising.

Raportul gemiusAdMonitor este un raport periodic realizat de Gemius, bazat pe rezultatele studiilor gemiusDirectEffect (ad server pentru agenții și clienți) și AdOcean (ad server pentru publisheri).
Raportul complet : http://files.gemius.pl/Presentations/AdMonitor_Report_Q2-Q3_2013

2 Comments

  1. Din pacate, lucrurile stau un pic mai rău: la 0.21%, e nevoie de 10.000 de afișări ale unui banner online, pentru 21 de click-uri.

  2. @Daniel Matei: Scuze pentru eroare. Graba!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close