Într-un limbaj foarte colocvial, am putea spune că la prima sa mare afacere încercată în România, cel mai mare distribuitor polonez de IT&C, ABC Data,  a luat „țeapă”.

Povestea este încurcată și destul de neclară, dar în rezumat sună astfel: ABC Data a cumpărat acum trei ani, cu 4,4 milioane de euro, 51% acțiunile distribuitorului român Scop Computers, acțiuni pe care le-a revândut mai târziu cu doar 500.000 de euro, ieșind din afacere.
Și asta pentru că, între timp, fiscul român a constatat nereguli contabile la Scop Computers, stabilind că aceasta trebuie să achite impozite restante de peste 20 de milioane de euro, ceea ce a însemnat intrarea în insolvență a companiei românești.
Conform polonezilor, neregulile au fost făcute înainte ca ei să devină acționari.

ABC Data s-a retras, dar nu pentru multă vreme, pentru că anul trecut a înființat o nouă firmă în România.
Astăzi, compania poloneză a anunțat oficial care îi sunt planurile aici: intră puternic pe piața de distribuție a electronicelor și electrocasnicelor, aprovizionând magazinele autohtone cu „practic, orice obiect care intră în priză”.
De unde acest apetit? Piața autohtonă de distribuție IT&C (evaluată la 800 millioane de euro) este văzută de polonezi ca dinamică și promițătoare.

Cine este ABC Data
ABC Data nu este o simplă companie poloneză, ci o corporație regională; face afaceri, în afară de țara de baștină, în Ungaria, Germania, Cehia, țările baltice și Slovacia, unde deține, în medie, 30% din piață.
Are o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de euro pe an, de aproape 6 ori mai mare decât a celui mai mare distribuitor IT&C român, Network One Distribution, dezvoltat de Iulian Stanciu.
Este cotată la bursa de la Varșovia – de unde o anumită reticență a oficialilor polonezi de a face cunoscute amănunte privind planurile viitoare.
Oferă resellerilor 56.000 de produse de la 300 de producători. Numărul resellerilor din Europa a ajuns la 16.000.

Platforma B2B este principalul atu al companiei
În afară de avantajele oferite de volumul afacerii și de relații privilegiate cu producătorii (de pilda, Intel), ABC Data spune că platforma sa electronică B2B este un atu important.

abc data

Platforma de e-commerce B2B, Interlink, dezvoltată timp de 15 ani, oferă resellerilor asistenţa tehnica, posibilitatea de a negocia preţurile,  promoţii zilnice, compararea produselor, conținut de marketing (specificaţii tehnice şi imagini), informaţii despre produse, stocuri în timp real şi timpii de livrare.
De asemenea, prin InterLink partenerii ABC Data își pot crea singuri propriile platforme de comerţ electronic în sistemul BiznesLink şi ResellerWeb.15.
Prin platforma Interlink  se face 90% din distribuție.

Planurile în România
Compania poloneză vrea să transforma România într-un hub regional. Studiază posibilitatea de a deschide și un depozit logistic.
Business planul prevede ca până la finalul anului să ajungă între primii 15 distribuitori, iar până în 2017, între primii cinci.
Deocamdată, a încheiat parteneriate cu evoMAG.ro si PCGarage.ro.

Încă un brand de tablete
Polonezii au propriul brand de tablete, consumabile și și accesorii pentru mobile, Colorovo, dezvoltat din 2010. Produsele Colorovo au ajuns deja și pe piața românească, dar sunt încă nepromovate. Vor aduce și tablete și telefoane mobile rusești.

colorovo

Ce poate însemna pentru consumatorul român de rând venirea ABC Data? E de presupus o ofertă ceva mai bogată de electronice și, poate, prețuri ceva mai mici la unele produse.

7 Comments

 1. In trecutul meu ingineresc am avut de a face cu o firma poloneza Labimex ce se ocupa de aparatura topografica si erau foarte seriosi in tot ceea ce faceau. Pornind de la aparatele in sine, softurile ce insoteau echipamentele si pana la piesele de service. Aveau sediul undeva pe langa Arcul de Triumf, elegant, curat si sobru. Eu am incredere in produsele poloneze pt. ca sunt facute cu toata raspunderea…

 2. http://abcdata.com.ro/_pentru_parteneri

  Pentru a vă alătura rețelei ABC Data Distribuție vă invităm să completați aplicația online (browser recomandat: Internet Explorer…

  “browser recomandat: Internet Explorer”

  Epic!

 3. @weasel
  sunt dealeri Microsoft, ce voiai sa spuna FireFox?
  🙂

 4. Venirea lor e binevenită, însă fără depozite cu stoc suficient, resellerii români vor alege întotdeauna pe ceilalți.

  Aș vrea să aflu cum o să stea la capitolul garanție. Adică o să caute nod în papură angajații de aici sau o să vină cineva să le dea periodic una după ceafă, pentru un reset ?! Birocrația și supra controlul văd că se aplică și în companii private, nu numai la bugetari.

 5. Mereu am spus ca mai este loc in aceasta industrie, chiar cu nume mari ca eMag sau retaileri gen Altex, Flanco sau Domo.
  Parerea mea este ca sunt 2 motive principale pentru care romanii ar alege altceva: pretul si relatia post vanzare cu clientii.
  Sper ca polonezii sa reuseasca de data aceasta.

  PS: nu stiam de povestea cu Scop Computers. Chiar ma intrebam acum ceva timp ce s-a mai intamplat cu ei. Sa inteleg ca polonezii nu au facut un audit inainte de a investi in companie?

 6. @Cristi: Povestea Scop: acestea sunt informații publice. Ce se află dincolo de ele, stiu foarte putini.

 7. A fost auditat Scop, atunci s-au si retras si au cerut o parte din banii dati lui Visan si generalii din spate, inapoi!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close