Cel mai jenant aspect al muncii unui jurnalist (în afară de a scrie împotriva convingerilor proprii, din cauza „comenzilor” venite de la patron sau editorii șefi) este să-i fie judecate performanța și inteligența pe baza traficului adus de articolele sale publicate online.
Altfel spus, „ai doar 1.200 de cititori la ultimul articol, în timp ce colegul tău a strâns 50.000, vezi ce poți să faci să îndrepți lucrurile”.
Traficul este vândut și aduce bani.
Goana după trafic face adesea mai valoroasă o știre (falsă) despre un șarpe gigant de 36 de metri capturat de niște săteni în Africa decât un articol muncit, pe o temă de interes, care explică și dedesubturile, și implicațiile în viitor.
Se poate și altfel? Se poate.
Exemplul este dat de două publicații internaționale foarte influente, ai căror șefi au luat o decizie care a uimit: redactorii nu au voie să afle câți cititori au articolele lor. Pur și simplu, cifrele acestea sunt secrete și nu funcționează drept criteriu al performanței.
În schimb, jurnaliștii sunt îndemnați să se concentreze pe identificarea subiectelor, pe documentare și pe poveste.
Cele două publicații (dar mai sunt și altele): The Verge și MIT Technology Review.
Sintagma din titlu, cam dură, nu îmi aparține, ci a fost rostită de Jason Pontin, CEO și redactor șef al MIT Technology Review:
De citit: A Lot of Top Journalists Don’t Look at Traffic Numbers. Here’s Why și Why The Verge Declines To Share Detailed Metrics With Reporters.
6 comentarii Adaugă comentariu
In acest fel cititorii au jurnalistii pe care ii merita. Asta am observat si eu pe propriul blog. Ce a fost valoros a fost ignorat. Asta e nivelul…se pare ca trebuie sa ne adaptam, dar macar daca suntem curve sa ne dea banul inainte:)
Când eram la MONEY.ro se dădeau prime redactorilor care aveau articole cu număr mare de vizualizări.
Am verificat si eu, traficul nu e dat, in general, de calitatea articolelor, ci de prostioare simpatice. Plus ca e greu azi sa se si citeasca, e mai simplu ca unii sa se uite la filmulete sau poze ca să priceapă ceva.Concluzia? Vrei trafic, baga poze și filme cu pisici, bebeluși și căței sau texte inteligente de genul șoc și groază: uite ce a patit xulescu, nici nu ai idee ce a pierdut xulescu, dramă pentru xulescu.
Este diferenţa dintre quality şi tabloid media. Transpusă în altfel de practici, e drept.
Am doua pagini pe facebook,una motivationala,care mie imi place cel mai mult : sharewithyouall dar care a strans doar 300 de like-eri si o alta destinata anunturilor(inclusiv anunturilor matrimoniale) Anuntul-Mobil care a strans peste 2000 like,deci proportia celor care citesc despre nimic este de 7 ori mai mare!
Cea mai veche meserie e intodeauna de succes. 🙂