radieraȘtirea cum că e de ajuns să trimiți o solicitare la Google și motorul de căutare se va grăbi să șteargă link-urile care te privesc și pe care le consideri nepotrivite a stârnit, normal, senzație.

Însă lucrurile nu sunt așa de simple.
Avocatul Daniel Moreanu explică în ZF:

(…) intervin insa dificultatile de interpretare din perspectiva juridica, intrucat Curtea de Justiție a UE a considerat ca dreptul unei persoane de a solicita stergerea anumitor rezultate dintr-o cautare si aplicarea „dreptului de a fi uitat” intervine doar in masura in care respectiva informatie este „inadecvata, irelevanta sau nu mai este relevanta, ori devine excesiva in relatie cu scopul pentru care a fost procesata si in lumina timpului care s-a scurs”.

Aceste trei (3) conditii au un caracter alternativ si ridica numeroase si dificile probleme de interpretare. Chiar si pentru cine nu detine cunostinte de specialitate, este evident ca ceea ce este inadecvat poate fi extrem de interpretabil si tine de subiectivismul fiecaruia dintre noi. (…)

Mai mult, ca sa faca lucrurile si mai neclare, Curtea instituie si o exceptie de la obligatia de stergere. Daca exista un motiv particular, ca, spre exemplu, rolul pe care informatia respectiva il detine in viata publica si care justifica un interes preponderent public, atunci motoarele de cautare nu sunt obligate sa procedeze la eliminarea anumitor rezultate. (…)

Nu este exclus insa ca, pe termen mediu si lung, decizia sa dea nastere unei avalanse de litigii pe aceasta tema.

 

Articolul în întregime, aici.

1 Comment

  1. Din moment ca unii se lupta cu luniile cu ceea ce se numeste penalizare, fie pinguinul sau panda, nu vad de ce ar fi diferit procesul de stergerea a rezultatelor…
    Zic si eu, doar internetul e mare si multi sunt ei care au tot felul de cereri..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close