Închide

Le Meraviglie, un film „românesc” de văzut neapărat

Nu doar pentru că a luat Marele Premiu la Cannes sau pentru că rolul principal este jucat de o adolescentă româncă (Maria Alexandra Lungu) excepțional de talentată. Sau pentru că în distribuție apare, strălucitoare, și Monica Belluci (peste câteva săptămâni împlinește 50 de ani!).

Filmul Le Meraviglie/The Wonders (2014) trebuie văzut pentru că trăim în Europa și descrie subtil viitorul acestui continent obosit, a cărui civilizație de câteva mii de ani este utilizată acum, printre altele, ca o garanție a calității cârnaților și brânzeturilor home made.

Le Meraviglie (coproducție Italia, Elveția, Germania) pare un film românesc prin întâmplările povestite și prin atmosferă.

film

Personaje principale: o  familie de fermieri-apicultori care se chinuiește să supraviețuiască din ce îi oferă pământul și a cărei viață stă sub semnul unei trude fără de sfârșit, la care participă și copiii de la cele mai fragede vârste.
Familia presimte dezastrul adus de asaltul industrial al agroturismului cu marketingul cvasi-fals al produselor autentice și organice.
Viața le este bulversată la un moment dat de posibilitatea de a câștiga „un sac de bani” într-un reality show televizat care se va transmite din sat.

Reality show-ul își instalează platoul de filmare, cu tupeu, într-o necropolă antică, îi costumează pe țărani, kitsch, în etrusci (vechi popor european misterios despre care nu se știe nici acum prea multe) și îi pune să se întreacă într-un concurs de alimente organice – noua obsesie a lumii occidentale.

Tatăl, șeful familiei de fermieri, adaugă (din nou „românește”) câte un „cazzo” la fiecare propoziție care îi iese sin gură, doarme sub cerul liber ca Moromete, e dur dar capabil de nebunii din dragoste pentru copiii săi: le îndeplinește un vis imposibil și le cumpără, deși stă evident foarte prost cu banii, o cămilă – absolut inutilă într-o fermă amărâtă în care nu e loc de pet-uri nefolositoare – camilă la care copiii visaseră.
Și ca o metaforă a dezastrului demografic al bătrânului continent, șeful familiei nu e în stare să facă băieți. Are patru fete, subiect suficient ca să fie ironizat de comunitate.

Maria Alexandra Lungu, cu un chip de adolescentă abia ieșită din pubertate, maturizat de greutăți și de munca grea înainte de vreme, joacă formidabil.
În definitiv, unde să găsești o față de copil cam chinuit (singurul  capabil să comunice cu un alt puber, autist și campion al infracțiunilor juvenile, trimis de serviciile sociale la reeducare prin muncă la fermă) altundeva decât în diaspora românească din Italia?

Filmul nu are happy-end dar vine cu inserturi de umor natural și sincer.
Nu vă povestesc mai multe, pentru că, așa cum spuneam la început, Le Meraviglie merită văzut și gustat secvență cu secvență.

Filmul Le Maraviglie a rulat în gala de deschidere a Festivalului de Film Independent Anonimul.

Adaugă comentariu