Închide

Ce vrei să cauți?

Lecția de arome cu întoarcere în Micul Paris

Dunhill Sergiu Nedelea
Dunhill Sergiu Nedelea

Între cele două războaie mondiale se spunea că Bucureștiul este Micul Paris, nu numai pentru că arhitectura amintea întrucâtva de capitala Franței, ci și datorită cantității uriașe de șampanie care se consuma aici.
Lume veselă, alte vremuri.

Este cel mai bun povestitor despre vinuri pe care l-am cunoscut.
Sergiu Nedelea poartă la gât cupa pentru degustat, legată cu un lanț de argint, și are titlul de Ambassadeur de L’Association des Sommeliers d’Europe en Roumanie.

Dunhill Sergiu Nedelea

„Vinurile bune nu pot fi înțelese dacă nu sunt servite perfect” – spune.

Știm să bem vin?
Am cunoscut doar câțiva oameni, i-aș număra pe degetele de la o mână, care se pricep cu adevărat la această plăcută îndeletnicire.
E greu să înveți, cere timp, răbdare, profesori buni.
Și nici nu prea ai de unde, poate doar dacă te înscrii la cursuri de somelier; restaurante bunicele de la noi încă înțeleg regula cum că vinul roșu la temperatura camerei înseamnă chiar temperatura camerei, fie că înăuntru sunt 22 sau 27 de grade.
Vedem mai încolo cum stă treaba.

Vinurile din lecția la care am asistat se găsesc și în magazinele noastre, apar la o simplă căutare pe net.
Nu au prețuri de supermarket, nu sunt nici excesiv de scumpe, dar la ocazii merită desfăcută o sticlă, savurată pe îndelete și în nici un caz de unul singur.

Începutul lecției de seară cu Sergiu Nedelea:
Cantine Ceci Spumante Otello Dry.
Vine din nordul Italiei (Emilia-Romagna), din regiunea care ne aduce și Prosecco. Fermentat laborios, de trei ori.
Mi-a adus aminte de un drum mai vechi, la nord de Milano, primăvara, până să dea frunza. Viile de pe dealuri păreau lungi șiruri de crucifixuri: vița era înălțată pe spalieri în formă de T, pentru a prinde mai bine soarele.
Spumantul Otello Dry se toarnă în pahare numai după ce a fost răcit la 6/7 grade. Perfect ca aperitiv, s-a potrivit cu bruschete cu Jamon autentic Pata Negra și salsa de roșii.

Apropo, aveam să aflu de la Sergiu Nedelea că România a fost una dintre primele țări care a produs „șampanie” în afară de Franța.
Domnitorul Sturza al Moldovei, întors de la Paris, și-a întrebat curtenii „noi de ce nu facem vin din acel pișcăcios?”.
Și cum prin Moldova se mai găsea și câte un agronom școlit în Franța, le-a reușit.
Spania și Italia s-au apucat să fabrice spumante mai târziu decât România. Doar că noi am pierdut mult prea multe trenuri după aceea.

Vin alb Louis Jadot – Bourgogne Chardonnay „Couvent des Jacobins” 2010 – știința fină franțuzească a melanjului de struguri culeși din regiuni diferite, fermentați prin metode diferite, cu rezultatul unui vin cu arome de flori și fructe.
Spre deosebire de ceea ce credeam eu :), Chardonnay este un vin servit ca aperitiv.
Temperatura recomandată de Sergiu Nedelea: 11,5/12 grade.
A mers cu Mini-Meals cu Somon Afumat și salsa de avocado.

Vin roșu Amarone della Valpolicella Zenato 2006 – Vin elegant, sec, puternic, care trebuie povestit.
Am recapitulat cu ajutorul lui George ce înseamnă vin roșu la temperatura camerei.
Mai întâi temperatura camerei însemna la origini temperatura salonului de castel. Piatră rece, ferestre mici – deci în odăile seniorului era mai răcoare decât în restaurantele și casele contemporane.
Tradus la zilele noastre, asta înseamnă – îmi spune Sergiu – că vinul roșu trebuie adus la masă între 16 și 20 de grade.
Mai precis, 16 grade – vinurile italiene tinere, 18 grade – majoritatea, 20 de grade – vinurile de Bordeaux.
(Se găsesc în magazine termometre cu citire rapidă pentru vin.)
Sticla de Amarone della Valpolicella fusese destupată cu câteva ore înainte pentru aerisire, obligatorie pentru vinurile roșii de soi.
Lângă pahar s-a aflat Shortbread cu file de friptură de vită și cremă de hrean.

Dunhill Sergiu Nedelea

Finalul lecției de arome a fost apoteotic:
Rum Zacapa Centenario 23, Solera Gran Reserva.
Rom învechit în munții Guatemalei, în aerul rarefiat. Vechi, ați înțeles, de 23 de ani.

O asemenea licoare de Gran Reserva cerea ceva pe măsură: țigarete Dunhill Fine Cut Special Reserve 2011.
Ca și la vinuri, se întâmplă ca în unii ani recolta de tutun să fie excepțională în anumite regiuni, iar acel tutun este păstrat ca Reserve și marcat ca atare.

Se găsesc în Romania pentru o perioadă limitată de timp, într-o serie de magazine selectate și vin în două variante:
Dunhill Fine Cut Special Reserve 2011 cu blend Dark Cuban și Pinar del Rio. 42% tutun brut de Cuba (de unde gustul de trabuc) plus alte tutunuri alese de Virginia și Burley.
Dunhill  Fine Cut Special Reserve 2011 Bright Georgian, Satilla River – cu note de cafea și piper alb.

(Prețul unui pachet: 35 de lei)

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu