Un paradox.
Pe de o parte, așa cum am văzut cu toții, copiii/elevii sunt pur și simplu fascinați de computere, tablete, smartphone-uri și Internet. Se conectează natural și cu o abilitate remarcabilă la civilizația cunoașterii actuale, chiar dacă sunt atrași în primul rând de latura ludică a digitalului.
Pe de altă parte, unii copii au ghinionul să învețe pe abecedare create de „dascăli” cu potențial schiz0-sadic, care le propun texte stupefiante, gen bancuri cu Alinuța, (pe care le știți probabil deja, pentru că au devenit virale): „Maria are o lamă. Maria, aruncă lama! Nu, Ileana, e lama mea! Acum Maria are o rană mare.”.
Sau „Baba bătu băiatul bolnav.”
Oricât de deprimant ar fi însă prezentul, nu putem sta pe loc și trebuie să ne gândim la viitor.
Începuturi pentru școala viitorului
Am vizitat ieri Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, înființat la 1896.
Fără să am neapărat nostalgii paseiste, mă gândeam totuși cât de serios era privită școala până să avem conducătorii semi-analfabeți de după 1944. Clădire solidă, elegantă, în care ai loc să respiri. Transmite o anumită solemnitate celor care-i trec pragul.
Am aflat că printre absolvenții de elită ai Colegiului se numără și un colaborator din echipa actuală a celebrului Tim Berners-Lee (creatorul World Wide Web-ului), pe numele său Andrei Șambra, acum cercetător în Statele Unite, la MIT.
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” este al patrulea liceu din țară ales de Samsung Romania pentru donația unei săli de clasă informatizate, cu o platformă online de învățare interactivă, Smart Classroom.
Cum funcționează Samsung Smart Classroom
Sala de clasă a fost golită de băncile și catedra clasice, de tabla pe care se scrie cu cretă.
După ce s-au refăcut instalația electrică, s-a zugrăvit și creat conexiunea la Internet, încăperea a fost dotată cu o tablă electronică (e-board), cu un display cu diagonală mare, cu imprimantă wireless, cu computer pentru profesor și cu tablete Samsung Galaxy Note 10.1 pentru fiecare elev.
Pe această infrastructură hardware lucrează platforma software de învățare interactivă.
(Studiile au arătat că elevii pot reține până la 75% din informația predată interactiv, față de 25% din cea predată în manieră clasică.)
Profesorii își pot configura cursurile în format digital la care să adauge și conținut multimedia.
De exemplu, în loc să repeți cu fiecare clasă un experiment de fizică sau chimie, poți să atașezi cursului o înregistrare video.
Prin embed se pot insera și clipuri demonstrative dintre sute de milioane pe care le găsim online.
Lecțiile rămân online pentru a fi consultate oricând. „Extemporalele” și lucrările de control pot fi date în timp real, interactiv, cu rezultatele afișate în timp real.
Se pot crea clase virtuale (de exemplu, pentru pregătirea celor care participă la olimpiade).
Posibilitățile oferite de platforma de învățare online sunt multe și generoase.
Le puteți consulta aici:
Samsung Smart Class Room
Samsung Smart Classroom 2
Cursuri de Comunicare Online
Mi se pare excelentă ideea de a include în plaforma digitală Samsung Smart Classroom cursuri interactive și opționale de „Comunicare în mediul online”, separate pentru elevi (calsele a XI-a și a XII-a) și profesori.
Elevii nu conștientizează întotdeauna pericolele inerente Internetului (de pildă, că statusurile neinspirate din adolescență i-ar putea urmări peste câțiva ani la angajare).În plus, deprinderea de a comunica corect și eficient online este, clar, o abilitate obligatorie pentru succes.
De cealaltă parte, nu toți profesorii sunt sincronizați cu mediul online iar un plus de pregătire în domeniu este util.
Cursurile de Comunicare online au fost dezvoltate de Junior Achievement și Institutul de Științe ale Educației.
Parteneriatul între Samsung Electronics România și Ministerul Educației Naționale a fost inițiat în luna iunie 2013 și presupune integrarea tehnologiei de top în mai multe săli de clasă Smart în liceele din țară, pentru digitalizarea educației și oferirea de posibiltăți noi de predare și învățare. Prima clasă SMART din țară a fost inaugurată în București, la Colegiul Național „Nicolae Kretzulescu” în anul 2013, iar până acum, alte două clase au fost echipate cu echipament hardware, software și conținut digital în licee din Timișoara (la liceul pedagogic „Carmen Sylva” ) și Iași (la Colegiul Național „Costache Negruzzi”).
(Voi reveni.)