Acum vreo opt-nouă ani habar nu aveam cine e Gordon Ramsey.
Dar cu norocul ignorantului, am fost invitat la cină într-unul din restaurantele sale din Londra. Sau, în fine, într-unul în care era Chef, chiar nu știu.
Felul principal: burtă de porc.
L-a prezentat chiar el.
Așa cum spuneam, pe vremea aceea nu știam că e o celebritate, dar mi-a atras atenția când a spus invitaților ceva de genul „pentru dumneavoastră, am stat opt ore în bucatărie pentru a păzi aceste bucăți de porc în cuptor, nu vreau să vă aud că nu mâncați porc”.

Atunci am înțeles de ce un chef este considerat un artist.
Știți cum arăta burta aceea de porc?
Ca o bucată dreptunghiulară de doboș tort. Șoriciul, stratul de grăsime și cel de mușchi erau perfect conturate, iar tot ansamblul, de o frăgezime și o finețe…
Puteai să-l tai perfect și cu un cuțit din cremene din epoca de piatră.

porc reteta

Felul meu preferat de mâncare este/era tartarul de ton sau de somon. Sau de păstrăv, așa cum îl pregătește Hermania din Sibiu.
De astă vară însă, dacă îl zăresc printr-un meniu, trec rapid la pagina următoare.

La un eveniment în București a fost invitat să gătească Florin Dumitrescu, cel cu celebrele sandvișuri prefabricate de care vorbește toată lumea zilele acestea.
S-a apucat să prepare un tartar de somon.

Știți din ce se face tartarul de pește, da? – s-a uitat întrebător spre noi.
?
Din resturi!

Toată lumea a lăsat ochii în jos, jenată.
Bucata de somon pe care o manevra omul era perfectă.
Ce voia de fapt să spună: după ce bucătarul scoate fileul, restul de carne este curățată de oase și piele și transformată în tartar.
Nimic greșit. Însă felul în care a rostit „resturi” ne-a dus cu gândul la cele mai teribile legende despre bucătăriile restaurantelor, de pildă că bucățile de friptură de vită rămase prin farfurii sunt reciclate uneori în ciorbă de văcuță.

Nu e nicio rușine să nu ai dezvoltate abilitățile de a vorbi în public. Poate te ocupi de altceva, poate ești maestru în alte activități.
Dar dacă tot accepți să fii invitat special la un eveniment, să fii vedetă TV, ia-ți totuși un trainer pe comunicare.
E util. Îți poate explica, de exemplu, că un cuvânt poate avea inclusiv sensuri nefericite.
Iar lumea să te țină minte nu pentru ceea ce faci bine, ci pentru că dai în gropi imediat cum deschizi gura.

(Foto împrumutată de la Hădean.)

3 Comments

  1. Stia omu’ ce stia … si sandvișurile lui se pare ca tot din resturi sunt facute ca de asta sunt asa „laudate”.

  2. De fapt, termenul „de bucatarie” pentru acele „resturi” e cazaturi. Probabil s-a gandit ca daca le-ar spune asa ar suna si mai rau decat resturi 🙂

  3. da, nu le are cu vorbitul. am fost si eu la un eveniment la care a gatit si a fost model constant de „asa nu” in comunicare

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close