nu ponta platforma

Julian Pădurariu – Viena

Eu sunt unul dintre românii cărora li s-a rezervat în primul tur al alegerilor prezidențiale dreptul de a stă câte trei-patru  ore la coadă, în frig, la Viena, pentru a-și  exercita un drept constituțional, acela de a vota.

Mai jos am o poveste despre puterea de organizare a comunităților online, despre puterea tehnologiei și câteva concluzii încă la cald.

Am creat comunitatea online #NuPonta pe Facebook, care a atras în cele două săptămâni dintre turul 1 și turul 2 peste 12.500 de fani și a atins mai bine de 1,2 milioane de oameni dintre care 10% s-au implicat activ, comentând sau distribuind informațiile de acolo.

nuponta FB

 

În spatele acestei pagini de Facebook a fost o platformă de comunitate www.nuponta.ro care și ea a acumulat în aceeași perioadă 300 susținători activi, voluntari sau “recruiteri”.
În plus, evenimentul #NuPonta Challenge a strâns până sâmbăta de dinaintea turului 2 peste 45 de mii de participanți.

nu ponta platforma

Obiectivul de la care am plecat a fost unul extrem de simplu: acela de la contrabalansa furturile si turismul electoral prin puterea fiecăruia de a convinge minim 5  „leneși” care nu au ieșit în primul tur la vot:

“Dacă vrem ca țara asta să nu se prăbușească de tot și pentru totdeauna în iadul corupției, turul doi al alegerilor prezidentiale 2014 trebuie să fie al nostru!
Trebuie să ieşim din online şi să ne chemăm toţi prietenii şi toate rudele la vot!
Nu au ei atâtea pomeni electorale de dat câţi prieteni leneşi avem noi!  Haideți să îi convingem şi să îi luăm cu noi la turul doi!”

Iată mai jos povestea pe care am scris-o după primele 24 de ore de la setararea platformei, după care, dacă cineva va fi interesat, voi putea detalia toate tehnicile de gamificare si de construire a unei comunități active pe care le-am folosit.

Concluzia principală a acestui experiment online este exact cea definită de postarea de pe pagina NuPonta apărută imediat după ce Dragnea a declarat “vom face o analiză in zilele următoare”.
Noi spuneam că „#Băbăiatule, am făcut noi analiza asta zi de zi și îți spunem că tehnologia te-a învins!
Comunitatea te-a învins. Facebook & Twitter te-au învins! Graficele astea ale noastre spuneau de două zile că o să învingem!”

Povestea primei zile de funcționare. Ideea
Textul următor este scris pe 4 noiembrie, la o zi după ce am înființat platforma NUPonta: 

 1. M-am decis să pun pe picioare site-ul NuPonta.ro luni 3 noiembrie, dimineața, imediat după primul tur al alegerilor.
  Newsfeed-ul de pe rețelele sociale îmi fusese inundat de tânguiri, plânsete – aoleu, câștigă Ponta, aoleu, ne batem joc, aoleu, nu a ieșit lumea la vot șamd.Un prieten, cred că e încă student, a scris ceva de genul:

  “Avem 2 săptămâni ca să ne organizăm și să găsim soluții concrete pentru cei care votează în afara localității de domiciliu (în mod special diaspora, dar și în campusurile studențești) și pentru a-i covinge pe cei care nu votează cât de important e să o facă. După care putem sa ne întoarcem la văicăreală zilnică: la noi se fură, nu putem schimba nimic, trăim într-o țară de… etc. Hai!”

 2. Am zis și eu „Hai!”
  La ora 9:31 înregistram domeniul NuPonta.ro la rotld cu un singur scop: acela de a declanșa o mișcare prin care cei din online să îi scoată la vot în turul 2 pe cei din offline.
 3. La 9:58 am setat platforma NationBuilder pentru mișcarea NuPonta.

nationbuilder

4. Nationbuilder e încă în beta, însă mi-a plăcut foarte mult modul în care își descriu misiunea:

“NationBuilder has a fundamental faith în the power of people, connected. Each of us has something we are uniquely meant to contribute to the world, but we cannot do it alone. We’re not meant to. Find what you love, find the other people who love it, too, and do it for the greatest căușe you can imagine.”

Și apropos, e free pentru 14 zile (fix până la alegeri), apoi abonamentul costă 19 USD pe lună.

5. La ora 12:44 am terminat setările (printre sarcinile de la birou), am dat drumul și la pagina NuPonta.ro de pe Facebook

6. La ora 13:58 am primit un mesaj pe pagina „M-ar interesa să mă implic la site-ul nuponta.ro” și așadar am devenit o echipa de 2 oameni.

7. Am setat un mic boost tot pe Facebook pentru a direcționa lumea pe nuponta.ro. În 24 de ore am cheltuit 38 de lei

8. Am setat apoi primă procedura pentru a acționă, numită “Sună 5 oameni pe zi”, postată pas cu pas; ca idee, ne dorim să completăm procedurile cu tot felul de situații întâlnite de noi în lumea reală, cum i-am putea face pe cei din jur să iasă la vot.

9. La ora 17:02 m-a sunat un reprezentant de la nationbuilder să mă întrebe dacă m-ar putea ajuta cu ceva, vede că ne mișcăm repede și bine, și că i-ar plăcea să ne fie de folos;10

10. La ora 17:32, același reprezntant mi-a trimis niște link-uri către câteva tutoriale ce ne-au ajutat la customizarea și traducerea în română a aproape tuturor funcționalităților, cum ar fi postări pe blogul propriu, crearea de evenimente, vizualizarea unui tablou de comandă

11. Acum de dimineață, deci după primă zi, statisticile arată așa: avem 2082 like-uri pe FB. Pe pagina nuponta.ro s-au înscris ca membri activi 98 de oameni, toți cu adresa de mail validă, dintre care 26 s-au declarat dornici de a face voluntariat.

12. Doar unul dintre voluntari a scris ceva pe blog. Atenție, platforma permite oricui dintre cei înregistrați să posteze orice opinie pe blog sau și mai mult, să organizeze orice eveniment își dorește (gen, să ne strângem la o bere la știu-eu-ce bodega, sau în față la MAE)

Concluzii după primă zi:

 • Ne place mai mult să ne văicărim, decât să ne implicăm (nu cred că e o surpriza), însă procentele atâta cam așa: o conversie de 4,7% pentru înrolare și apoi 1% doar pentru a și face ceva activ în folosul mișcării – o postare pe blog.
 • Mulți dintre cei ce m-au determinat să pun pe picioare aceasta platforma, prin înverșunarea comentariilor și prin frecventă cu care își exprimau nemulțumirea, au făcut un pas înapoi atunci când au fost invitați să facă ceva concret, cum ar fi să împartă cu noi din experiență lor de a-i convige pe alții să iasă la vot.
  Cu speranța că nimeni nu se va supără prea tare pe mine, iată sub anonimat care au fost câteva dintre scuze:  „mda, azi sunt mult prea deprimat”; „hmmm, adică sa mă ocup de content?” ; „stai ca nu reușesc sa accesez deloc, mi se blochează pe facebook in aplicație, ciudat” ;„ok, hai că văd ce pot să fac, verific puțin mai târziu”
 • Din fericire, am și o concluzie “pozitivă”: suntem o echipa de doi, nu sunt singurul nebun care vrea să facă lumea din online să îi convingă și pe cei din offline să iasă la vot.

Sper că rata de conversie a celor care se văicăresc în a și face ceva constructiv va fi mai mare, sper că vom avea mai multe proceduri prin care să încercăm să îi convingem să iasă în turul 2 pe cei ce nu au fost la vot în primul tur (cam jumate din populația cu drept de vot, deci potențial e la greu), sper că echipa va avea măcar încă 1-2 membri care să fi postat ceva pe platforma.

Dar în final, mi-am amintit de cea mai tare scuză: “Lumea o să se țină departe de genul asta de chestii pentru că pare prea organizat. Și ce pare organizat/branded/etc e suspectat a fi finanțat de te miri cine.”

Dragi români, toate setările m-au costat câteva ore din viată și aproximativ 90 de euro, inclusiv taxa de 50 de euro, pentru cumpărarea domeniului.

Putem face o revoluție și fără bani de la ruși sau de la americani, iar ce e și mai important e că astăzi o putem face fără să mai murim pe la Otopeni sau pe la Universitate, ca în decembrie 1989.

Cine este Julian Pădurariu – aici.

15 Comments

 1. Buna seara,
  Ar trebui sa se continue miscarea… Ne trebuie Nu Ponta/ Nu PSD/ Nu bataie de joc

 2. Voi cei tineri si oamenii din afara tarii ati reusit ceea ce cu greu chiar si cei mai optimisti mai credeau. Nu am cuvinte de multumie, admiratie si respect pentru toti care ati facut posibil saltul de la indiferenta la da, imi pasa, vreau si pot, de la individ la comunitate, de la rusine si umilinta la mandrie si speranta. Felicitari tuturor !!!!u

 3. Julian, felicitari si multumiri!Ai arata ca se poate, trebuie doar investit efort.Toata admiratia!

 4. Aveti un share de la mine.

 5. Nu pot decat sa-mi dau seama ce inseamna mediul virtual. Respect!

 6. Impresionant. Felicitari si multumiri!

  Va incurajez sa va oferiti sprijinul voluntar celui pe care l-ati ajutat prin aceasta initiativa sa devina Presedintele nostru. Un consultant in domeniul social media ar fi cu siguranta binevenit.
  Lupta nu s-a incheiat, de fapt abia inceoe, alegerile au fost doar festivitatea de deschidere.

 7. Mulțumesc !

 8. Felicitari, excelenta initiativa, cred ca ar trebui sa continue site-ul pentru monitorizarea democratiei in continuare si poate pentru a ajuta cristalizarea unui grup de actiune in societatea civila. De cate ori ne apropiem de o criza ne dam seama ca nu avem lideri de opinie. Campania pentru 2019 incepe azi. Nu va dati batuti. Poate ca nu putem face pentru romani foarte multe, dar putem sa ajutam ca societatea sa fie mereu cu ochii pe politicieni si pe politica, sa le transmitem cele mai bune idei din societatea occidentala si sa-i ajutam sa evite capcanele. Chapeau pentru tot ce ati facut!

 9. Felicitari si multumim !

 10. Victor, nu crezi ca exista un drum lung de la people reached (1,2 mil( la oameni influentati la alegeri? Asta asa, pt acuratetea informatiei transmise 😉

 11. SUPER!!! FELICITARI!!!

 12. Corect, e o „nuanta” care trebuie luata in seama.

 13. Nu au fost influentati ci au avut acces liber la informatii, ceea ce lipseste in continuare unei mari parti a populatiei Romaniei. In plus, votul a fost castiga intr-o masura foarte importanta datorita diasporei. Adica unor oameni care au vazut cum e in lumea “libera”. Deci s-a castigat si datorita circulatiei libere in EU. Asta e parerea mea 😉

 14. A fost un fel de “gratie divina”, mobilizarea filonului viu al romanilor- sa tinem treaza constiinta civica si lupta pentru o curatenie generala a intregii clase politice, pentru o justitie independenta.
  Exista aspiratii, exista speranta!
  Nu trebuie sa demobilizam sa le dam timp sa se regrupeze.
  ACL, nu te “culca pe o ureche” ca esti acoperit,ca presedintele provine din randul vostru- poporul stie ca toti va trageti din FSN, cu tarele binecunoscute.
  Suntem cu ochii pe voi, pe toti!
  Ne-am luat tara inapoi si o vom proteja de lacomia voastra- Romania este a noastra si a viitorilor nostrii!

 15. 1. Nu inteleg de unde 300 de euro… cand omul precizeaza ca l-a costat “cateva ore din viata si 90 de Euro”.

  2. NuPonta ar trebui continuat pana cand omul (VP) nu mai este primul ministru al Romaniei.

  3. Nu as refuza sa particip la o campanie anti-imunitate-politica… Daca eu fur un ou si ministrul fura 1 milion, sa facem impreuna puscarie, zic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close