Ca să știi pe ce lume trăiești și să înțelegi ce ți se întâmplă, trebuie:
1. Să te informezi și să știi unde să o faci
2. Să îți dorești să gândești cu capul tău
Internetul și Social Media te ajută numai la primul punct. Esențial însă.
Cei mai mulți dintre votanții lui Klaus Iohannis au calculator, știu să umble pe Facebook (da, rețeaua socială pe care unii cârcotași o vedeau moartă acum ceva vreme).
Pentru milioanele de români care au plecat din țară, Internetul a fost principala sursă de informare pe baza căreia au luat decizia de vot.
Televiziunile, așa cum sunt ele acum, isterice sau fals-echidistante (vezi prăfuita TVR), își vor diminua influența din ce în ce mai mult.
Un clip pe Facebook de 1 minut poate avea mai mult impact decât un talk show ținut de niște janghine de „jurnaliști”.
Românii nu sunt chiar așa proști cum i-a crezut PSD. Unii, leneși cu mintea, votează pentru o pungă cu făină. Alții, cei mai mulți, discută pe Facebook, se informează, se invită reciproc la „Să facem ceva”.
Iohannis a câștigat alegerile cu Internetul.
A câștigat cu Skype-ul și telefonia mobilă prin care românii din străinătate, destui chinuiți și dornici să se întoarcă, și-au convins neamurile să voteze altfel.
A câștigat cu miile de oameni obișnuiți, care au transmis online, pe Facebook, relatări cu cozile din Europa de la secțiile de votare gâtuite parșiv de PSD.
Mă bucur enorm că m-am înșelat. 🙂
Dar rezervele rămân. Habar nu am daca Klaus Iohannis va fi un președinte bun. Vom vedea.
Dar e reconfortant, măcar azi, să știi că a câștigat.
Victor Viorel Ponta a reușit performanța să devină cel mai antipatic om politic în cel mai scurt timp.
Faza cu românii gazați la Torino sau alergați de jandarmii francezi în centrul Parisului este o teribilă umilință națională.
Oamenii politici, serviciile, cancelariile occidentale vor negocia următoarele scenarii pentru România. În PSD se ascut cuțitele deja.
Nu vom ști niciodată, noi muritorii de rând, ce aranjamente de culise se vor face.
Dar important e că maneliștii cu tupeu și-au luat lecția.
Și să ținem minte: Social Media a modificat lumea fundamental. Cine pricepe bine, cine nu, se invinețește de furie precum triștii Tăriceanu și Dragnea.
(Excelenta fotografie este împrumutată de la DoR)
2 comentarii Adaugă comentariu
Sigur că Social Media a avut o influență majoră. Sigur că votarea din diaspora a fost un factor important. Însă eu cred că lucrurile sunt mai profunde și că cele de mai sus sunt mai degrabă efectele unei modificări structurale în societate.
Mi-e lene să reiau argumentația. Am încercat să explic asta aici:
https://www.facebook.com/mircea.sarbu.58/posts/759542997415142
Articolul este interesant si ar fi multe de comentat asupra aspectelor de comunicare mai ales prin internet. Dar totusi, ar trebui sa primeze respectul fata de sine si de principiile noastre si sa nu ne lasam influentati de parerile altora