Muzeul Taranului Roman Google Cultural Institute

Este interesant cât de mult se aseamănă, prin motivele geometrice, un covor oltenesc cu unul popular din Peru, aflate în muzee situate de mii de kilometri distanță.

Într-una din sălile Muzeului Țăranului Român, în fața unei case străvechi din Gorj, au fost inaugurate astăzi primele prezențe virtuale ale unor muzee românești în spațiul online al Google Cultural Institute.

Muzeul Taranului Roman Google Cultural Institute

Google Cultural Institute este o platformă digitală, un portal, mulțumită căruia  oricine are o conexiune la Internet poate vedea marile opere de artă ale omenirii (picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise și multe alte obiecte din muzee și colecții din 60 de țări).
Este un muzeu virtual al omenirii.

Primele muzee românești intrate de astăzi în Google Cultural Institute sunt Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național al Țăranului Român și Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.
Acestora li se adaugă asociații și fundații care își expun lucrările din patrimoniu –
Asociația Folclor Fără Frontiere, Ordinul Arhitecţilor din România, Fundația Pro Patrimonio și Fundația Wassertalbahn.

Astfel, opere de artă românești devin accesibile și oamenilor din orice colț al lumii.  Sunt de ajuns câteva click-uri pentru a vedea cele mai prețioase exponate.

De asemenea, trei clădiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie “Casa Altemberger” și Muzeul de Istorie Naturală) care aparțin Muzeului Național Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute. Oamenii se pot plimba astfel prin muzee ca și când s-ar afla acolo.

Un utilizator Google Cultural Institute poate da zoom pe tabouri pentru a vedea detalii foarte greu de observat cu ochiul liber, își poate alcătui alcătui galerii personale digitale sau poate așeza unul lângă altul două obiecte de artă pentru ale compara (covorul românesc și cel peruvian – despre care vorbeam la început.)
Platforma este și un instrument de e-learning datorită informațiilor care însoțesc obiectele expuse.

Cum funcționează Google Cultural Institute vedem în acest clip:

1 Comment

  1. Foarte tare ! Am ce tema sa ii dau fiica-mi in vacanta de iarna !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close