medicamente generice

La începutul anului, am fost la consult la un medic de specialitate, foarte cumsecade, care mi-a dat o rețetă pentru un medicament.
„Vă rog să cumpărați doar 15 comprimate, luați câte unul pe zi, și peste două săptămâni veniți să stăm din nou de vorbă.”
La plecare, mi-a reamintit: „Doar 15 pastile, da?”.

La farmacie, am înțeles insistența cu 15 comprimante: nota de plată a făcut mai mult de 40 de lei. Probabil, dacă luam întreg flaconul, dădeam salariul pe o zi al – să spunem – unui profesor gradul I, cu 25 de ani vechime.

Un pic de educație pentru controlul cheltuielilor: medicamentele generice

Probabil că vi s-a întâmplat să mergeți la farmacie și să vi se spună „putem să vă dăm în loc acest medicament, e produs de altă firmă, dar are aceeași substanță, e același lucru”.
De obicei, sugestia este în regulă (atunci când farmacistul nu urmărește creșterea încasărilor pe spatele nostru, oferindu-ne un  medicament mai scump), chiar dacă ambalajul înlocuitorului propus nu arată la fel de „occidental” precum medicamentul cerut inițial.

Ce sunt medicamentele generice?
Să spunem că laboratoarele de cercetare ale companiei farmaceutice X  scot pe piață medicamentul inovator Y.
Pentru că a investit masiv în cercetare, medicamentul Y este apărat de brevet. Nicio altă companie nu îl poate produce legal.

După 10-15 ani însă, brevetul expiră, iar medicamentul respectiv poate fi fabricat și dezvoltat (îmbunătățit) și de alte companii farmaceutice, sub alte denumiri comerciale, dar substanța activă rămânând aceeași.
Noul fabricant este obligat să păstreze formula chimică originală a substanței active, iar medicamentul rezultat poartă numele de „medicament generic”.

Lansarea pe piață a unui medicament generic este precedată de același control strict, astfel încât să existe garanția că acesta este la fel de eficient și de sigur ca medicamentul inovator și că are aceeași calitate.

medicamente generice

Avantajul prețului scăzut: tratament accesibil

Tratamentul bolilor cronice, și nu numai, este costisitor. Medicamentele generice fac acest tratament accesibil, pentru că le putem cumpăra din farmacii la prețuri cu 20% până la 90% mai mici decât medicamentele inovatoare.
Acest lucru este garantat prin reglementările din România care stabilesc clar că prețul unui medicament generic se calculează pornind de la prețul medicamentului inovator și  nu poate depăși 65% din prețul acestuia.

Să luăm un exemplu:
Un medicament foarte des folosit în afecțiunile gastrice. Cutia de douăzeci de comprimate o găsim în farmacii în două variante, sub două branduri diferite; astfel, medicamentul poate fi cumpărat cu 17,13 lei, dar și cu  11,12 lei.
Substanța activă este absolut aceeași, doar denumirea diferă.
Poate diferența de 6 lei nu pare mare, însă, pentru un om care trebuie să ia două sau trei comprimate pe zi în mod constant, economiile anuale pot fi importante.

În Europa, medicamentele generice aduc economii de peste 35 miliarde euro pe an pentru pacienți și bugetele publice de sănătate și asigură accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienți.

Ce-i de făcut

Dacă avem nevoie de medicamente pentru noi sau pentru cei apropiați, să întrebăm, să ne informăm, înainte de a deschide portofelul.
Unii medici au propriile „pasiuni” 🙂 pentru anumite branduri farmaceutice.
La rândul lor, farmaciile funcționează pe criteriul de performanță al încasărilor zilnice și au tot interesul să vândă medicamentele cu cel mai mare preț.
Nu se supără nimeni și nu e nicio rușine dacă întrebăm „Există un medicament generic, echivalent ca substanță activă?” și facem apoi comparația de preț, înainte de a cumpăra.
E foarte, foarte posibil să plătim cu aproape 50% mai puțin pentru același efect al medicamentului.
Ceea ce contează.

Informații suplimentare despre medicamentele generice furnizate în cadrul unei campanii de informare realizate de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) găsim pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook dedicată.

4 Comments

  1. Daca tot v-au instruit baietii atat de bine despre generice v-as ruga sa-mi dati exemplu de un produs generic dezvoltat (imbunatatit) in comparatie cu originalul.

  2. Am invatat aceasta lectie in urma cu cativa ani can cumparand lunar un medicament mi se cam golea portofelul. Intr-una din luni pur dsi simlu nu am avt bani necesari pentru medicament, ce sa fac, eram disperata medicamentul fiind obligatoriu, am mers la o farmacie unde doamnele farmaciste nu sunt puse pe furat de la clienti si am intrebat daca exista vreun medicament cu aceeasi substanta activa dar mai ieftin si am avut o mare surpriza. Medicamentul pe care mi l-au pus la dispozitie era undeva la 80% din pretul celui pe care il cumparam si credeti-ma ca atunci cand vb de medicamente care costa sute de lei 80% e o economie considerabila. La indemnul farmacistei am achizitionat doar pastile pentru o3 zile, zicea doamna ca daca nu ma simt bine cu ele va trebui sa ma intorc la cele scumpe, dar iata sunt ani de cand le iau si nu mai plang cand trebuie sa merg la farmacie. Incercati zic ca nu o sa va para rau. Sanatate

  3. @Paul ia te rog ca exemplu analgezicele. Substanta activa este ibuprofenul. Insa mergi sa iei agocalmin insa constati ca iti trebuie reteta; farmacista, prin urmare, spune ca iti da Saridon sau Nurofen – “cu ac. substanta activa”, la pret triplu.

    Ca sa nu intram in polemici de tipul “daca substanta activa a agocalminului este ibuprofenul, atunci de ce nu sunt si celelalte analgezice date doar pe reteta?!”

  4. Chiar as vrea sa vad si eu genericul imbunatatit fata de original…….
    @client …imi pare rau dar comentariul tau este mult prea evident ca fiind o completare a articolului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close