„Doamna, acela de pe cerb e ketchup?”
„Nu, e vopsea roșie care imită sângele. E ca la teatru, copii, diorama vă arată cum vânează lupii.”

lup samsung antipa

O nouă specie umană

Cei mai mici au șase ani – sunt la clasa pregătitoare. Cei mai mari, vreo nouă.
Nu toți au deprins  încă toate literele alfabetului, iar la tabla înmulțirii au ajuns probabil pe la „trei ori…”.
Însă, fără să stăruiască vreun matur, cu un instinct greu explicabil, au învățat imediat cum stă treaba cu navigarea pe tabletă.
Și au înțeles rapid că e de ajuns să vrei să înveți mai multe și o poți face: informațiile livrate de o tabletă conectată la Internet sunt cvasi-infinite.

elevi samsung antipa

Nu știam, și am învățat o dată cu ei, despre focile de la Vama Veche

Doamna mustăcioasă, pe care o vedeți mai jos stând demnă în vitrina Muzeului Antipa, se încălzea la soare, acum mai bine de o sută de ani, pe la Vama Veche și 2 Mai.
Tot acolo își creștea și puii, în sălbăticia dispărută acum.
Dacă sapi pe sub terasele de hipsteri s-ar prea putea să dai de ceva oase ale focilor – monah, dispărute din fauna României. Au mai rămas câteva exemplare în viață pe țărmul turcesc al Mării Negre.

foca samsung antipa

Copiii sunt fascinați de creatura împăiată, pe care pescarii o prindeau acum un secol cu juvățul și o loveau cu bâta în cap pentru că mânca, credeau ei, mult prea mult pește. Un milion de pagini scrise de le-ar citi, nu ar deveni atât de convinși că fiecare gâză, fiecare animal merită ocrotit, pentru că fiecare are rolul său în natură. Foca dispărută stă mărturie.

Samsung Smart Classroom la Muzeul Antipa

Crescuți între betoane, sunt probabil copii care cred că vaca este în mod obișnuit de culoare mov, precum în reclamele la ciocolată. Vizitele la Muzeul de  Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au rostul lor: m-am convins de pildă că unii copii nu știu să facă diferența dintre greier și libelulă – pentru că, nu-i așa, unde să vadă astfel de insecte și să le studieze?

Samsung Electronics România în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a realizat platforma online „Descoperă fauna României cu ajutorul tehnologiei Samsung”.

Grupuri de câte 15 copii vin în ziua de luni (când muzeul este închis pentru public). Fiecare primește câte o tabletă cu acces la platforma de lecții interactive de biologie Samsung Smart Classroom. Însoțiți de profesori și de un muzeograf vizitează sălile muzeului.
Pentru fiecare dioramă, pentru fiecare exponat, copiii găsesc pe tabletă un capitol cu informații suplimentare, sub formă de imagine și text.

tableta samsung  antipa

Mai mult, pentru că unele viețuitoare conservate sunt rare, extrem de fragile, și nu pot fi expuse, Samsung a ajutat Muzeul Antipa să le digitalizeze, devenind astfel accesibile pentru vizionare pe tabletă.
Este echivalent cu ceea ce se întâmplă în biblioteci cu manuscrisele vechi, care s-ar distruge dacă ar fi scoase din colecții, dar care devin accesibile pentru toată lumea prin scanare.

Test după lecția interactivă

Când vizita elevilor se termină, profesorii au ocazia să testeze cunoștințele căpătate de elevi printr-un test interactiv. Într-una din sălile muzeului Samsung a montat un e-board  pe care sunt afișate chestionare cu întrebări din lecția tocmai predată.

test final samsung antipa 1

teste final samsung antipa 2

Chestionarele apar concomitent și pe tabletele copiilor, iar acești sunt invitați să răspundă la întrebări. Profesorul poate vedea în timp real cum răspunde fiecare elev iar la final notele sunt afișate automat.

eboard samsung antipa

Prin proiectul pilot Samsung Smart Classroom, copiii învață un lucru esențial: ceea ce predă profesorul este doar un punct de pornire în propria călătorie a cunoașterii.
Dacă te pasionează un subiect, o materie, tableta conectată la Internet este o poartă larg deschisă către informație cvasi-infinită și gratuită.

lectie interactiva samsung antipa

PS: Deși în sălile muzeului este semi-întuneric (accentele de lumină sunt puse pe exponatele din vitrină), deși au fost destule scări de urcat și coborât, toate tabletele mânuite de copii au ajuns în bună stare la finalul vizitei. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close