Salut, sunt Viorel şi, de trei ani, ajut copiii să câştige super puteri.
Mai exact, îi ajut să înveţe să programeze, iar asta le da super puteri. Eu, împreună cu alţi mentori din toată ţară, ne întâlnim sâmbătă de sâmbătă cu cei mici, pentru a-i iniţia în lumea programării şi a electronicii.
Atelierele noastre se numesc CoderDojo şi sunt contexte unde copiii pot învaţă programare, gratuit, într-un cadru informal şi deschis, împreună cu programatori dedicaţi.

Iar acum (până pe 10 aprilie) recrutăm noi mentori voluntari, care să ni se alăture.

Ce ai câştigă tu, ca mentor voluntar?
Pe lângă că vei pleca acasă cu sufletul plin, pot să îţi garantez că vei dormi mult mai bine în seară de după atelier… pentru că micii noştri participanţi aproape te vor seca de energie. Noi garantăm că va fi genul de oboseală plăcută, de după o experienţă pe care vrei să o repeţi.

În plus:
– te va face să reconsideri tot ce ştii despre programare: ca să-i poţi explica unui copil unele concepte, trebuie să găseşti cea mai simplă metodă de a pune în perspectiva ce, cum şi de ce se întâmplă în programare. Cel mai probabil, vei face asta aducându-ţi aminte cum ai învăţat tu conceptul respectiv.
– te ajută să-ţi îmbunătăţeşti aptitudinile de comunicare (tehnică): când vorbeşti cu un copil, trebuie să foloseşti vocabularul unui copil. În principiu, trebuie să explici un lucru tehnic în cel mai non-tehnic mod pe care îl poţi găsi
– creativitate++: ca să poţi să îi explici unui copil ce este o variabilă sau o funcţie, trebuie să găseşti nişte analogii destul de creative. Cum ar fi o ştampila magică pentru variabilă – o ştampila pe care, dacă modifici cuvântul, acel cuvânt se va modifica şi în toate locurile în care ai ştampilat în prealabil.
– te scoate din zona de confort… într-un mod distractiv: copiii îţi vor pune cele mai diverse şi creative întrebări şi trebuie să fii pregătit să le răspunzi, să îţi ajustezi tonul vocii şi să reformulezi ori de câte ori va fi nevoie.

Toate punctele de mai sus, combinate, te vor face să devii un programator şi un mentor mai bun şi te vor ajută să îţi dezvolţi partea de soft skills.

Ce câştigă cei mici?
Generaţiile actuale de copii au un simt al tehnologiei mult mai dezvoltat decât al nostru, iar învăţarea programării le oferă o perspectivă în spatele cortinei pentru toate lucrurile pe care le iubesc sau îi fascinează: de la jocuri, la pagini web sau maşini autonome. Sunt greu de descris în cuvinte entuziasmul şi bucuria pe care o arată de fiecare dată când înţeleg cum funcţionează ceva.

În plus:
– programarea îi ajută să îşi dezvolte gândirea logică: cei mici învaţă să spargă o problema în paşi mici şi să creeze înşiruiri de instrucţiuni logice pentru a rezolva acea problema
– gândirea logică, apoi, îi ajută să îşi dezvolte capacităţile de problem-solving
– le oferim perspectiva unui job în programare şi experienţă hands-on cu programarea, aşa cum o ştim noi: nu ştiu despre voi, dar eu dacă m-aş fi limitat la programarea pe care am învăţat-o în liceu, acum aş fi avut altă meserie 🙂

V-am povestit de bucuria copiilor când descoperă lucruri tehnice noi, dar o poză face cât o mie de cuvinte, iar un video cât o mie de poze. Sau, cum v-ar zice copiii de la atelierele noastre, video-ul de mai jos face cât 1536 de poze (va las pe voi să va daţi seama de unde au scos numărul asta):

Astazi ne-am jucat putin cu programarea in afara calculatorului

Posted by CoderDojo Bucuresti Nord on Saturday, 31 May 2014

(Adrian Toader, mentor al atelierului de electronică al CoderDojo Bucureşti Nord, demonstrându-le celor mici cum merge un senzor.)

În ultimii trei ani am văzut copii trecând de „nu am pus niciodată mâna pe o tastatură” la „acum lucrez la propriul site/joc” şi avem chiar şi un învăţăcel care tocmai şi-a lansat cel de-al doilea joc în Play Store.

Dacă vrei să ajuţi şi tu un copil să câştige super puteri, te poţi alătură unuia dintre dojo-urile din Arad, Bucureşti, Cluj, Dumbrăviţa, Iaşi, Lipova, Lugoj, Moșnița-Nouă, Oradea sau Timişoara.
Dacă oraşul tău nu e pe lista, poţi fi tu cel care organizează atelierele acolo: CoderDojo este un concept deschis, pe care oricine îl poate implementa.
În plus, te vom şi ajută să-l pui pe picioare.

Mai multe detalii pe coderdojo.ro

(Guest post de Viorel Sfetea)

1 Comment

  1. Genial! Și dacă am extinde conceptul ăsta pentru aproape orice domeniu, de la mici lecții despre bani, sănătate, antreprenoriat, credite, spațiu și orice altceva pentru care se găsesc specialiști zonali și cu dorință de a împărtăși cunoștințe? The possibilities we would have…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close