internet troll

Principalele partide din Bulgaria s-au întâlnit recent pentru a semna un angajament cum că nu vor mai folosi trolli (postaci) angajați pentru a se ponegri reciproc.
Evident, de-a lungul timpului, toate partidele au recurs la comentatori plătiți (pe forumuri, site-uri, rețele sociale), însă niciunul nu a recunoscut.
Unii specialiști în Social Media sunt de părere că viitoarele campanii electorale vor deveni, în mediul online, și mai agresive, tocmai din cauza postacilor anonimi plătiți de partide.
(O inițiativă venită, de pildă, de la Președinție, prin care partidele românești să urmeze exemplul celor bulgare ar fi o idee bună, pentru că ar putea aduce un pic de civilizație în disputele electorale online care urmează.)

internet troll

O astfel de măsură ar prinde bine și în România, fie și numai dacă citim dezvăluirile din rechizitoriile Elenei Udrea:

Conform unui mesaj trimis de Cristi Calugaru, (seful biroului de presă PDL Bucuresti, plătit cu 3000 de euro pe lună, n.m) catre Udrea Elena in 1 noiembrie 2012 „absolut niciunul dintre postaci nu-si respecta intelegerea – media cea mai mare de comentarii pe zi este de 91, dar cei mai multi graviteaza in jurul lui 50-60. In conditiile in care minimul era de 100 si recomandarea era de 150”. (sursa)

Chiar dacă la nivel național problema postacilor politici ar fi cât de cât rezolvată, rămâne cea a trollilor din alte țări, cum sunt cei bine plătiți din armata online a lui Putin despre care a scris un excelent reportaj The Guardian (este de bănuit că avem unii și în România) :

“We had to write ‘ordinary posts’, about making cakes or music tracks we liked, but then every now and then throw in a political post about how the Kiev government is fascist, or that sort of thing,” she said.

Cu înțelegeri sau fără, postacii vor continua să existe și să-și servească stăpânii, dată fiind mulțimea userilor de Internet cu discernământ precar, dispuși să creadă orice postare online, dacă se se pliază pe convingerile lor.

© Hoboton | Dreamstime.comMasked Cyber Hacker Photo

1 Comment

  1. ce se intampla in bulgaria e destul de rau. chiar daca se afla in UE, Bulgaria mai mare multe de recuperat pentru a se apropia de Occident, mai ales daca luam in considerare ca aproape toate licitatiile publice sunt castigate de firme de provenienta rusa…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close