CRISTINA-si-RAFAEL box florin serban

De mâine intră în cinematografe un nou film românesc, Box.

Dacă ești tentat să crezi – după titlu și după trailer – că e un film „cu bătăi”, vei descoperi că e de fapt un film de dragoste.
Regizorul Florin Șerban ne spune povestea utilizând secvențe lungi, ceea ce teoretic e riscant, pentru că poate plictisi printr-un ritm prea lent – avem destule exemple de filme românești care au eșuat astfel.
Nu este cazul cu Box; așa cum trainerii de public speaking ne povățuiesc să lăsăm pauze între ideile principale, pentru ca auditoriul să aibă timp să le digere, secvențele din film, cu viețile paralele ale celor două personaje principale, sunt decupate precis pentru a ne da răgazul să ne recunoaștem uneori, cu surprindere, în unele situații.

Box este un film despre maturizare și compromis.
Personajele învață să trăiască acceptând uneori compromisul inevitabil, fie că acesta este o pastilă învelită în ciocolată sau nu, dar pe care trebuie să o înghită – spune regizorul Florin Șerban.

CRISTINA-si-RAFAEL box florin serban

O echipă de actori aparte
Interesant este că distribuția filmului este formată din două echipe de oameni cu background total diferit, dar care reușesc să se armonizeze natural, cu efectul autenticității.
Cea a eroinei principale, Cristina (Hilda Péter este extraordinară în rol) a fost formată din actrițe profesioniste.
În echipa de actori găsim doar „neprofesioniști”.
Am pus ghilimele deoarece regizorul mărturisea că acești neprofesioniști (selectați de la Școala de Actorie a lui Florin Șerban și din sălile de sport) „s-au dovedit mai profesioniști decât mulți dintre actorii profesioniști din România”.

Pentru secvențele cu antrenamentele și meciurile de box, regizorul a încercat mai întâi să lucreze cu actori. (A experimentat el însuși boxul înainte de a începe filmarea pentru a înțelege „ce înseamnă să iei pumni și să lovești la sac”.)
Actorii nu au livrat însă autenticitate – din cauza exigențelor de pregătire fizică, astfel că au fost selectați în distribuția masculină o serie de oameni din domeniul boxului.
Cel puțin două personaje sunt de remarcat ca actori în acest sens: Bunicul – în persoana lui Nicolae Motrogan, fost campion în anii 70, și Leonard, jucat de Orlando Chirvase, campion al României la 69 de kilograme.
Astfel, secvențe esențiale, precum meciul de box, sunt jucate „pe bune”. Ceea ce se simte.

Filmul a fost cumpărat încă din faza de scenariu de către ZDF/ARTE și a primit premiul Federației Internaționale a Criticilor și Jurnaliștilor de Film (Fipresci) la Festivalul de la Karlovy Vary în acest an.

Filmat în mare parte în Sibiu (dar și în Sfântu Gheorghe, unde regizorul a găsit copacul bătrân potrivit pentru unul dintre simbolurile peliculei), Box este un film care nu și-a propus să destindă hollywoodian spectatorul, ci să-l provoace să se uite un pic și la propria viață.
Îl recomand.

Citește și Din culisele filmului Box.
Site-ul oficial al filmului și trailerul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close