M-au dezamăgit adesea invitații chemați din străinătate să vorbească la diverse workshop-uri pe teme de Social Media.
Se prezentau ca având funcții de top la agenții digitale internaționale, dar în România prezentau soluții elementare, entry level, pe care cei mai mulți dintre noi le cunoșteam și pe care le asimilasem de mult timp.
Oare specialiștii aceștia, pentru care organizatorii au plătit 2000-5000 de euro ca să-i aducă, ne cred chiar coborâți ieri din copac, de ne prezintă abecedarul banal al digitalului?
Sau poate sunt mediocri profesional și au venit până la noi doar pentru că alții, mai de soi, au refuzat invitația?
Cu timpul am găsit explicația, cred, corectă.
Trecerea la noul tip de Comunicare/Marketing bazat pe digital și Social Media s-a petrecut abrupt, aproape peste noapte, întâmpinând oarece rezistență din partea unora dintre veteranii industriei.
Perioada de tranziție de la tradițional la digital fiind scurtă și agitată, am fost uneori tentați să sărim direct la proiecte de promovare complicate, la aplicații și campanii online complexe (cu rezultate de multe ori incerte), înainte de a ne pune la punct abilitățile de bază în comunicarea online.
Cred că aici suferim.
Am mai spus-o și am venit și cu câteva exemple de bază slabă în comunicare: brandurile produc o cantitate uriașă de conținut viu, de interes (texte, prezentări, foto, video) dar pe care nu-l valorifică, lăsându-l să moară prin hard-urile computerelor; conversația cu consumatorul încă sperie brandurile (deși de cele mai multe ori e de ajuns să-i răspunzi, „să-l bagi în seamă”, pentru a tempera un conflict sau pentru a obține feed-back util); prezentarea produselor se face încă cu exagerări și superlative strigate ca la bâlci etc.
Unul dintre instrumentele de comunicare aflate încă într-o suferință cauzată de încremenirea în timp este comunicatul de presă.
Cel mai adesea mult prea lung, înțepenit într-o limbă de lemn pe care nu o folosesc nici roboții, îngâmfat, comunicatul de presă receptat de jurnaliști, bloggeri și din ce în ce mai des și de consumatorii obișnuiți (vezi la final)* poate aduce simpatie sau, din contră, imagine proastă brandului.
Așa ceva nu ați mai citit
Mi-au trecut prin fața ochilor până acum, cred, vreo 20-30 de mii de comunicate de presă, dar cel sosit săptămâna trecută m-a năucit de-a dreptul.
Îl reproduc, cu cenzurarea denumirii companiei – să admitem că e doar o greșeală de moment:
Spațiile aiurea dintre cuvinte aparțin autoarei ca și decizia de a trimite comunicatul inserat în corpul email-ului, și nu atașat. Invitația de a cere traducerea textului e de asemenea sublimă (de ce nu l-o fi tradus din prima, din moment ce e evident că nu scriu pe blog în engleză, e un mister).
Cât despre „comunicatul” propriu-zis, e clar că nu conține nicio informație de interes, ci pare o pagină ruptă dintr-un manual inept de software.
Atunci de ce ne-a mai spam-uit compania respectivă? Greu de spus, ar fi de bănuit că este complet naivă în privința exigențelor comunicării.
Concluzia personală: ori de câte ori voi mai auzi de compania în cauză, îmi voi aduce aminte de ridicolul comunicat de presă și o voi evita.
Vă invit la PR 3.0
Luni, 19 octombrie, de la 18.30, vă invit la ediția a treia a workshop-urilor Naked PR 3.0, dedicate comunicării online.
Timp de șapte săptămâni, în fiecare seară de luni, vom discuta despre comunicarea, marketingul și vânzările în mediul digital. Vom porni de bază (vedeți că e necesar) și vom ajunge la final să gândim proiecte complexe.

Fiecare cursant înscris poate solicita ca bonus o analiză detaliată, din punct de vedere al performanței digitale, pentru un brand (personal, start-up, companie, proiect online), precum și sugestii de îmbunătățire a prezenței online.
De asemenea, la fiecare ediție vom avea câte un invitat special care ne va împărtăși din experiența sa în online.
Au confirmat prezența până acum (mulțumesc!):
Andreea Blejan – Social Media Manager Kubis; Adrian Hădean – adrianhadean.ro; Măriuca Mihăilescu – TVR; Radu Bădoiu – Visual Storytelling Specialist; Andrei Cismaru – Social Media Manager Bitdefender; Corina Ozon – PR specialist și scriitoare; Matei Psatta – Social Media Director Leo Burnett.
Puteți consulta curricula workshop-urilor și să vă înscrieți, aici.
*Din ce în ce mai multe bloguri și site-uri preiau comunicatele de presă integral, copy-paste, cu sau fără o minimă editare, din comoditate sau/și pentru trafic. Este o metodă pe care nu o recomand, dar care convine agențiilor de PR.
Astfel, comunicatul de presă, în forma în care pleacă de la agenție, și-a lărgit audiența de la cea specializată (jurnaliști/bloggeri) la marea masă de consumatori.
3 comentarii Adaugă comentariu
Eu si acuma mi-aduc aminte cum ne-ai explicat structura comunicatelor de presa la workshopurile PRBeta la Cluj. Cum trebuie date cu linkuri spre materiale foto/video, fisier word cu si fara diacritice, un mesaj prietenos si mai ales uman. Ramane unul din cele mai utile sfaturi primite in domeniu, desi au trecut mai bine de doi ani de atunci.
Eu sunt de cealalta parte a baricadei (ca eu mai mult trimit comunicate de presa decat sa le primesc), dar ma simt picata de pe alta planeta cand mai vad ce limbaj robotic si hiperspecializat scot unii colegi de breasla.
Multumesc ca scrii despre asta.
Multumesc, Erika 🙂
Comunicatele de presa incep sa fie ignorate. Depinde de informatia livrata. Insa tot mai multi au inceput sa le refuze si mi se pare normal :D.