O statistică pe care am auzit-o aseară la Noaptea Predicțiilor, Pro-Gnosis, organizată tradițional de DC Communication: 61% dintre tinerii care au rămas să locuiască la țară nu au și nu au avut vreodată un loc de muncă.
Locuri de muncă s-ar găsi totuși și la sate.
Un exemplu: o fermă-model din comuna Criț are o mulțime de posturi libere dar nu găsește pe nimeni dornic să se angajeze.
De unde această indolență? – dacă îmi este permis cuvântul.

Una dintre explicații poate fi rata mare de abandon școlar. Copilul este o ființă fragilă, nu are exercițiul depășirii unor dificultăți inerente vieții și fără modele și îndrumare cedează în unele cazuri tentației de a renunța la școală. Acest abandon poate atrage după sine, mai târziu, alte abandonuri, de exemplu cel al disciplinei muncii.

De cealaltă parte, sportivii sunt antrenați în mod excepțional să depășească dificultăți și obstacole, aceasta fiind însăși esența vieții lor.

Mari campioni ai României au luat drumul satelor

Pornind de la aceste adevăruri, Proiectul „Educația în Comunitate – Drum cu prioritate” mi se pare foarte bun pentru că a pornit de la o idee eficientă: să invite mari campioni ai României în 20 de zone rurale și urbane în care probabilitatea abandonul școlar este foarte mare, campioni care  să-i încurajeze pe copii și pe părinți să vadă în școală o șansă importantă.

Cei șase campioni, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Mihai Covaliu, Alex Găvan, Toma Simionov și Vasile Dîba, au jucat rolul unor modele de perseverență și au consiliat copiii din cele 20 de comunități rurale: Ciucurova, Jurilovca, Stejarul, Jijila, Daieni, Sulina, Mila 23, Sarighiol de Deal, Valea Nucarilor, Peceneaga (în județul Tulcea); Maieruș, Apata, Augustin, Homorod, Codlea, Făgăraș, Vulcan, Hârșeni, Zărnești și Victoria (în județul Brașov).
Echipa campionilor a fost completată, în aceste ateliere, de specialiști în comunicare și în lucrul cu grupurile vulnerabile, plus o echipă de tineri actori.
Copiii au lucrat pe benzi desenate interactive, create de artistul plastic Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), inspirate de viața și succesele campionilor.

crestem in comunitate ComicsIVAN

Campania Creștem în comunitate va continua cu alte proiecte, fiind organizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și agenția DC Communication, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare din Tulcea și Brașov.
Creștem în comunitate este o campanie de comunicare în cadrul proiectului Educația în comunitate – Drum cu prioritate!, cofinanțat din Fondul Social European.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close