Sabina Stirb_Samsung Electronics Romania

De mai mulți ani constatăm multe cazuri de nepotrivire între facultațile pe care le aleg tinerii din România și realitățile de pe piața muncii.
De exemplu, mulți se înscriu la facultățile de jurnalism/comunicare sau actorie, dar locurile de muncă în mass-media sunt puține și prost plătite, iar cei 100 de actori cu diplomă absolvenți în fiecare an constată că posturile din teatre sunt blocate din cauze bugetare.

Anul trecut, în cadrul Caravanei „Trends of Tomorrow” – Samsung România, am testat peste 8.000 de elevi și am observat că există o discrepanță între meseriile la care tinerii aspiră, pe de o parte, tipul lor de personalitate lor și potențialul pe care îl oferă piața muncii, pe de altă parte, spune Sabina Știrb, Public Affairs & Corporate Citizenship Manager în cadrul Samsung Electronics România (foto).

Sabina Stirb_Samsung Electronics Romania

Samsung are, de cinci ani, un consistent program de educație digitală în liceele și universitățile din România, iar ieri a lansat o aplicație mobilă foarte utilă pentru orientarea profesională a tinerilor.

Aplicația TomorrowMe, disponibilă în Galaxy App și în Google Play, este un chestionar online interactiv pe baza căruia tinerii află ce fel de personalitate au și cât sunt de compatibili cu meseria la care se gândesc.
După ce răspund la 18 întrebări, aplicația returnează informații esențiale, precum: procentul de compatibilitate cu profesiunea aleasă, salariul pe care îl pot obține în următorii ani și numărul actual de posturi libere pe piața muncii.
(Am testat-o și eu și a reieșit că sunt 88% compatibil cu „meseria” de blogger 🙂

tomorrowme app samsung

Un alt exemplu: pentru profesiunea de jurnalism, aplicația indică doar 2 posturi libere pe piață în prezent și perspective salariale de 850 de euro peste 5-10 ani.
Aplicația TomorrowMe oferă rezultate pentru câteva sute de profesiuni și mi se pare foarte utilă în condițiile în care liceenii aleg uneori facultăți după sonoritate și alte criterii lipsite de pragmatism.

Prin programul „Trends of Tomorrow”, Samsung România a ajuns pâna acum la peste 25.000 de tineri și mai mult de 200 de profesori.
Caravana Trends of Tomorrow a fost prezentă în cele mai importante licee din țară, cu scopul de a inspira, educa și familiariza liceenii cu abilitățile digitale necesare pentru joburile viitorului și cu tendințele de pe piața muncii. Totodată, prin programele dedicate Smart Classroom și Tech Institute, peste 2.000 de tineri au acces în permanență la săli de clasă și laboratoare echipate cu tehnologii Samsung.

Caravana Educațională Trends of Tomorrow by Sasmung ediția 2015 va cuprinde 5 orașe din România și se va derula în perioada 3 noiembrie – 3 decembrie. Vor fi vizite în zeci de licee din București, Constanța, Iași, Cluj, Timișoara și se va discuta despre carieră, vocație și educație cu mii de elevi. Concluziile caravanei educaționale vor fi prezentate ulterior într-un raport complet.

tomorrowme

Programul de educație digitală dezvoltat de Samsung Electronics România a cîștigat marele premiu la categoria CSR a prestigioasei competiții SABRE Awards.

 

5 Comments

 1. Mi se pare extrem de superficial. Doar 18 intrebari, care nu acopera nici 1% din trasaturile necesare pentru a fi compatibil cu un anumit job?!

  Inteleg ca attention span-ul liceenilor este din ce in ce mai redus in zilele noastre, dar daca chiar vor sa-i ajute, exista astfel de teste, elaborate stiintific, care pot sa dea rezultate concludente. Sigur, alea au 500 intrebari, nu 18, si deci nu prea indeplinesc criteriile liceenilor: sa fie rapid, facil si distractiv. Mai bine fac un simulacru de 18 intrebari.

  De curiozitate, meseria de „agent de paza” apare in lista de job-uri din aplicatie? Sau casier la McDonald’s?

 2. Ce va califică profesional pentru a folosi termeni ca „simulacru”?
  Un profesionist adevarat ar aduce argumente valide si nu s-ar ascunde sub anonimat.

 3. Salut! Sunt vicepreședinte în cadrul Consiliul Elevilor din liceul meu și mi-as dori să stiu cu cine as putea vorbi pentru a aduce si la noi aceadtă caravană?

 4. Buna! Există o diferență majoră între aplicație cu 18 întrebări și o testare vocaționala completă și încurajăm aprofundarea subiectului, mai ales în detalierea profilului vocațional al utilizatorului. Conform Samsung Electronics România, TomorrowMe aduce subiectul explorării vocaționale în orizontul liceanului de astăzi. Aplicația este construită pe cunoscuta metoda Holland, iar întrebările au fost testate în teren de către o agenție de research. Esența aceste aplicații este conectarea explorării vocaționale la informația din piața de job-uri și învățământ. Meseriile pe care le menționezi sunt prezente în aplicație, împreună cu peste 1000 de job-uri din toate domeniile. Fară a avea pretenția sau intenția de a înlocui testele vocaționale aprofundate, Samsung afirma ca a construit un tool util pentru ca tinerii din liceele din România să înceapă să se gândească la viitorul lor și să aibă un punct de plecare.

 5. Bună, Marian, te incurajez sa notezi aceasta rugaminte pe pagina de facebook Trends of Tomorrow și vedem ce putem face.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close