V-a plăcut copii?
– Daaaaaa!
Ce v-a plăcut mai mult?
– Scheleteleeee!

De la sute de kilometri, via Internet, se aude răspunsul în cor al unor copii fericiți.

voluntari orange (6)

A meritat fiecare clipă de efort: repetiții, planuri tehnice, texte despre animale învățate pe de rost.
___________________________________________________________________

M-am născut și mi-am trăit copilăria într-un oraș de provincie. Visam adesea la București. Mi se părea un ținut magic.

Mă gândesc că și astăzi sunt sute de mii de copii români care nu au văzut vreodată cum arată Capitala țării lor.
Drumul e lung, costisitor, dacă locuiești la câteva sute de kilometri depărtare.
Nu vorbim doar de călătorii de plăcere, turistice, ci și de unele care ar putea ajuta la educație, deoarece în București sunt câteva muzee naționale cu exponate și informații de negăsit în altă parte.

Tehnologia reduce distanțele, apropie oamenii, educă.
Tehnologia ne e la îndemână și, dacă ne rupem din timp gândind rezolvări, se pot întâmpla minuni.

Săptămâna trecută am dat o mână de ajutor echipelor formate din peste 70 de voluntari, angajați ai Orange în diverse departamente.
Niciunul dintre ei nu are experiență în TV, dar cu toate acestea au pus pe picioare, timp de cinci zile, o televiziune interactivă, via Internet, la Muzeul Național de Științele Naturii „Grigore Antipa”.

voluntari orange (1)

Beneficiari și telespectatori au fost elevi de la școli generale din cinci orașe: Filiași (județul Dolj), Lugoj (județul Timișoara), Turda (județul Cluj), Târgu-Neamț (județul Neamț) și Ghimbav (județul Brașov).

Voluntarii Orange, împărțiți pe echipe, au jucat rolul unor ghizi: cu ajutorul muzeografilor au redat prezentări ale exponatelor de la Antipa, au făcut repeții, au pus la punct soluții tehnice de video-conference.

voluntari orange (2)

Apoi, fiecare știindu-și rolul, împărțiți pe echipe, au colindat muzeul urmăriți de cameraman și de luminile mobile și le-au prezentat copiilor dioramele și exponatele, unele foarte rare, ale muzeului.

voluntari orange (3)

Astfel, timp de cinci zile, în Săptămâna Voluntariatului Orange, elevi aflați la distanță în cele cinci orașe au putut vizita virtual, real time, Muzeul Antipa, unul dintre cele mai interactive muzee din România.

voluntari orange (7)

voluntari orange (5)

La final, fiecare voluntar a primit câte o brățară specială:
„Să ne recunoaștem între noi, în companie, și să mai facem astfel de acțiuni pentru elevii din România”.
Nu au fost vorbe de conjunctură, pentru că atunci când luminile reflectoarelor s-au stins în muzeu, satisfacția de a fi dăruit ceva deosebit unor copii se vedea pe fețele tuturor voluntarilor.

voluntari orange (4)

Spun adesea că Internetul este una dintre cele mai mari creații ale omenirii.
Folosit ingenios, poate fi baza unor proiecte educaționale nu numai eficiente, ci și foarte plăcute și atractive pentru tineri.

Poate vă vin și vouă ceva idei – pentru că dacă aveți o idee bună, sprijin s-ar găsi, iar nevoile de educație la distanță sunt multe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close