scoala informala de it

M-am întâlnit recent cu  câțiva dintre inițiatorii Scolii Informale de IT din Cluj. M-au încântat cu seriozitatea ardelenească a proiectului, început în capitala Transilvaniei și care se extinde acum și în București.

Povestea:

Știm cu toții că cererea de specialiști în programare este uriașă, iar universitățile tehnice nu scot suficienți absolvenți ca să acopere această cerere.
Mai știm că programatorii au unele dintre cele mai bune salarii din România, multe la nivel occidental.
Deci interesul este mare: pe de o parte, companiile mari IT se luptă pentru a găsi programatori buni, de cealaltă parte, mulți tineri visează la această profesiune.
(În treacăt fie spus, sunt destui absolvenți de facultăți tehnice care cer încă de la angajare un salariu de 1000 de euro net, în condițiile în care experiența lor într-o companie IT este zero.)

Astfel a apărut la Cluj Școala Informală de IT care pregătește specialiști în domenii ca programare Web, Java și .NET, dar și Software QA (testare software  manuală și automată).

scoala informala de it

Nu oricine este acceptat la cursuri

Cursurile Școlii Informale de IT sunt cu plată, iar managerii spun că nu vor „să ia” banii oamenilor dacă aceștia nu sunt potriviți pentru cariera de programator.
De aceea, admiterea se face printr-un riguros proces de selecție în trei etape:

  • Prima etapa: analiza informațiilor oferite de către candidați la momentul înscrierii pe site.
  • A doua etapă: susținerea unui test online contra-timp, eliminatoriu.
  • Etapa a treia: un interviu față în față cu candidații care au obținut un rezultat bun la testul anterior. Interviul este susținut cu un specialist HR sau un recrutor.

Din cele 1.300 de persoane care s-au înscris pentru cursuri pe parcursul anului școlar 2014 – 2015,  doar 500 de persoane au trecut testele de evaluare.
Această selecție riguroasă, ca și seriozitatea programului de pregătire și a examenelor finale garantează găsirea unui loc de muncă după absolvire.

Cine se poate înscrie la cursuri

Tinerii cu abilități IT sunt bineveniți, dar Școala Informală IT primește și „novici”, dacă aceștia dovedesc calități în urma procesului de selecție.
De pildă, asistenții farmaciști s-au dovedit foarte potriviți pentru testarea software, datorită atenției la detalii căpătată în lucrul cu medicamentele.
Un alt domeniu din care au fost identificați candidați cu potențial în IT este cel bancar (servicii desk, cu clienții).

scoala informala de it

Cine sunt trainerii

Școala Informală de IT are 45 de traineri și manageri de disciplină care predau în sălile de curs. Numărul lor va crește, pe măsura extinderii naționale.

Fiecare disciplină este coordonată de un manager selectat pe baza performanței și a experienței practice din domeniul/tehnologia respectivă. Managerii lucrează în companii de top din industria de programare și sunt preocupați de îmbunătățirea tehnicilor de învățare și de predarea celor mai noi tehnologii. Asta se întâmplă în contextul în care industria de IT evoluează rapid, iar schimbările sunt frecvente.

Rolul trainerilor și a formatorilor este să aducă în sala de curs modalitatea practică de învățare si să dezvolte un mediu simulativ care să replice cât mai fidel mediul de lucru real dintr-o firmă de IT.

Cursurile se desfășoară intensiv, se parcurg 80 de ore/modul în sală.
O clasă are 18-20 de studenți.
Cursanții au teme de lucru pentru acasă, examene, evaluări și note. La finalul fiecărui modul se organizează workshop-uri cu posibili angajatori și sesiuni de soft-skills care îi pregătesc pe absolvenți pentru procesul de angajare.

Rata de absolvire

După cum spun oficialii Școlii, doar 7 din 10 cursanți trec examenele finale, și aceasta pentru că standardele cursurilor sunt înalte.

Școala Informală de IT este neutră, nu a încheiat parteneriate cu nicio universitate sau companie IT.

scoala informala de it

Extinderea în București

Pe parcursul anului 2015 Școala Informală de IT a instruit și a perfecționat în sălile sale de cursuri din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Oradea peste 500 de cursanți.
Urmează extinderea activității în București alături de Laurențiu Gusu și Carmen Ciulacu, în calitate de manageri locali, împreună cu o echipă de traineri practicieni, persoane cu o vastă experiență în domeniul IT.

Bucureștiul este pentru noi un oraș strategic, de trei ori mai mare față de Cluj-Napoca pe piața de muncă în IT. Ne propunem să înregistrăm aici cel puțin același succes pe care îl avem în Cluj-Napoca. Pentru asta ne-am pregătit ca din sesiunea de primăvară 2016 să includem, pe lângă cursurile standard pe care le organizăm în celalalte orașe, și discipline noi precum: UXD și Game Development. Ne adaptăm în acest fel la nevoile locale ale industriei de IT, explică Laurențiu Gusu, Site Manager pentru București.

Mi-a plăcut foarte mult echipa de management, dinamica lor și am acceptat provocarea de a face echipă cu ei. Vom mobiliza toate resursele pentru a implementa conceptul de la Cluj-Napoca și la București. Toate companiile de IT cu care am discutat în aceasta perioadă și-au arătat susținerea și sprijinul necondiționat pentru Școala Informală de IT, a declarat Carmen Ciulacu, General Manager la The HACK.  În altă ordine de idei, avem o responsabilitate față de tineri: să le oferim o șansă de perfecționare, reconversie profesională și să-i îndrumăm corect, a apreciat la rândul său Carmen Ciulacu.

Peste 200 de participanți se află în această perioadă în sălile de curs și vor fi îndrumați pentru angajare în companiile de software și IT. Alte 250 de persoane sunt în proceduri de admitere pentru sesiunea de primavară 2016.

Înscriere la viitoarele sesiuni și detalii despre Școala Informală de IT, aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close